Paní Rambousková, na jednu stranu jsem rád za Váš příspěvek, jelikož vidím, že máte podobné problémy a neděje se to jenom u nás na škole. Ale samozřejmě bych byl hrozně rád, kdybychom takovéto situace nemuseli řešit.
Jitka Rambousková píše:
Devátý ročník je jenom o přežívání, všichni si napíší nějakou SŠ a vezmou je (letos klidně i žáky s nedostatečnou na vysvědčení), tak proč by se učili! Ufackovat známku na 4 jim stačí a zkuste po nich chtít výkony.
Ano, myslím si, že určité povolení v náboru žáků na SŠ má také svůj motivační dopad na jejich snahu, když rodiny nefungují.
S tím "za 4 mi stačí" se setkávám také dost často. A pokud jsou jenom trochu chytří, tak se naučí jeden dva typy příkladů a jsou "za vodou".
V jedné třídě při hodině ICT mi toto provedl jeden žák, tak jsem mu řekl, že když to nebude mít celé hotové, tak dostane za 5. "Buď všechno, nebo nic." Vím, že je to kruté, ale k jeho práci to zabralo. Nakonec jsem mu rád dal za 1

U MA jsem v jedné písemce (na 40 min.) zkusil toto. Pro písemku jsem vytvořil 6 úloh a co špatně vypočtená, to známka dolů. Což znamená, že musí mít 3 úlohy na 4. Opravdu jsem potom jednoduše poznal ty, kdo se na to vykašlali.
Jitka Rambousková píše:
S každými odcházejícími deváťáky trpím, kde mi udělají ostudu a co si o mně budou myslet na SŠ.
Rozumím a osobně tuto špatnou situaci nedávám za vinu učitelům a učitelkám na ZŠ. Systém je nastaven moc "jednoduše", moc "zadarmo" a znovu říkám, že rodiny na tom mají zásadní podíl.