Kamila Ventová píše:
kde jste se dočetl (odkud víte), že se nedělaly žádné výzkumy? A kde se píše, že se neví, co od nového písma očekávat?
Těžko dokazovat něčeho neexistenci. V každém případě jsem nezaregistroval žádnou veřejnou diskusi na téma změny forem písma, pouze konstatování, že se tak připravuje. Ani zde, na víceméně odborném fóru, se nikdo na žádnou diskusi neodkazuje, byť o problematice se zde vede celkem vášnivá diskuse. Je divné, že se nikdo neodvolává na závěry jakékoli diskuse, ne?
Můžete naopak Vy mě, slečno Ventová, nasměrovat na diskusi, která by rozebírala důvody zavedení, dopady zavedení, účel a očekávání zavedení a pod.? Která by obšírně rozebírala příčiny současného stavu, vlivy na kvalitu rukopisu dosavadního písma, přínosy a změny ke kýženému očekávání u navrhovaného písma, metodiky výuky současného i navrhovaného písma a vliv osobnosti a duševní rozpoložení pisatele na "krasopis", dopady v horizontu několika desetiletí? Existují nějaká statistická šetření, která by podporovala argumenty používané paní Lencovou a Vámi? Existují nějaké studie pedagogů, psychologů? Vyjádřila se státní správa či bankovní sektor třeba na obyčejný fakt, že přestanou existovat podpisy? (V současné době se jméno zapsané tiskacím písmem za podpis nepovažuje).
Celá záležitost je mnohovrstevnatá a nepoměrně složitější než jen problémy estetické.
Kamila Ventová píše:
Jak sám píšete, i lékaři někdy musí něco nového vnést do praxe, počítat, kolika lidem "to nové", dosud nevyzkoušené, pomohlo. Také musí počítat lidi, kterým nepomohlo, ba naopak.
Nic takového jsem nenapsal.