KE TVARU PÍSMEN (Comenia Script versus současné psací):
Promítněte si, prosím, v počítači (nebo na folii) běžná psací písmena do písmen Comenia Script, pěkně jedno do druhého, zvýrazněte shodné přímky a křivky. Posuzujte striktně jen jejich geometrické tvary. Aby Vás nesvádělo, že bezpečně znáte jejich význam, výsledek o 90°pootočte. Ještě se Vám zdají tolik podobná ??? Opravdu všechna ? Kolik procent ?
Člověk, který variantu provázaných písmen s kličkami nikdy v životě neviděl, bude mít problém.
Písmena se mu budou slévat, na první pohled nepozná, která linka patří ke které křivce či smyčce. Seženete-li cizince, jenž latinku nezná (asi nějakého Asijce nebo Afričana z odlehlých částí kontinentu,

ne trhovce !), budou mu připadat odlišná. Přesně tak na tom bude malé dítě (a ani nemusí být „vlčí“), které seznámíte pouze s Comenia Script (to odpovídá tiskacímu písmu). Rozumíte mi konečně ?
Signifikantní výsledky získáte jen rozsáhlým výzkumem zahrnujícím nejlépe několik tisíc lidí z různých sociálních vrstev, z různých krajů a obcí s rozdílným počtem obyvatel. Ovšem je to pracné. Vaše osobní pocity nestačí, těmi neohromíte ani ve své diplomové práci, paní Ventová.
Normální rodiče se vždycky budou snažit svým dětem vyjít vstříc, proto se Comenia Script naučí nebo naopak naučí své děti normálně psát.
Je hezké, že si z gymnázia leccos pamatujete, také to není tak dávno, co jste ho na Praze 10 ukončila. Zkušenosti, které mám já, jsou odlišné. Mezi mými dětmi a jejich spolužáky funguje čilá výměna materiálů. A často si je pouze skenují. Jsou vesměs psány psacím písmem, které je mnohdy až překvapivě čitelné. Ono se totiž sice ve třetí třídě zhoršuje, ale jak motorika a mozek vyzrávají, opět se stává čitelným. A znám-li správný vzor, jak už jsem poznamenala dříve, přečtu téměř cokoliv. Někdy dokonce i to svoje
VÍCE PŘIPOMÍNEK NAJDETE VE FOTOGALERII NA:
http://www.facebook.com/group.php?gid=331294296977&ref=ts