Tento modul byl archivován. Vkládání a editace obsahu není možná.

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Nový psací vzor - COMENIA SCRIPT
PříspěvekNapsal: čtv 22. dub 2010 11:43:59 
Já Vám to klidně změřím - psací písmo je každopádně rychlejší než tiskací. Ovšem pokud jste dosáhl dostatečné psací zralosti, to znamená, že píšete tzv. větným impulzem. Obyčejně ho děti začínají zvládat v období konce puberty. Pokud jste této psací zralosti nedosáhl, pak píšete psacím písmem tak pomalu, že možná tiskací je skutečně rychlejší. Ovšem to není problém písma jako takového, ale nedostatečného rozvoje vašich (grafo)motorických schopností. A k němu, podle mého úsudku, směřuje právě písmo Comenia Script.

Ohlásit tento příspěvek

Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :
Hodnotit příspěvky mohou pouze registrovaní uživatelé.

PříspěvekNapsal: čtv 22. dub 2010 12:06:44 

Dobrý den,
příspěvky uživatelů pod jmény Igor Hnízdo, Vašek a Návštěvník apod. jsou příspěvky neregistrovaných uživatelů. Neregistrovaný uživatel - většinou neuvádí pravé jméno (viz Igor Hnízdo), má jen křestní jméno (Vašek) či se ani nepodepíše (Návštěvník).
Pokud Vás, neregistrované, diskuze zaujala, najděte odvahu či čas a zaregistrujte se jako většina ostatních pod pravým jménem. Vaše příspěvky pro mne nabudou větší váhy a důstojnosti. S pozdravem Stáňa Andršová

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: čtv 22. dub 2010 12:15:40 
Stáňa Andršová píše:
Dobrý den,
příspěvky uživatelů pod jmény Igor Hnízdo, Vašek a Návštěvník apod. jsou příspěvky neregistrovaných uživatelů. Neregistrovaný uživatel - většinou neuvádí pravé jméno (viz Igor Hnízdo), má jen křestní jméno (Vašek) či se ani nepodepíše (Návštěvník).
Pokud Vás, neregistrované, diskuze zaujala, najděte odvahu či čas a zaregistrujte se jako většina ostatních pod pravým jménem. Vaše příspěvky pro mne nabudou větší váhy a důstojnosti. S pozdravem Stáňa Andršová

Dobrý den,
mám své důvody, proč neuvádět své jméno. Pokud platí požadavek vystupovat neanonymně, pak bude lepší, když správce webu neumožní přispívat anonymně. Využívám té možnosti, když je nabídnutá. Nejsem vulgární, nikoho neurážím, snad píšu k věci...

P. S.: Opsat správně znaky na obrázku je opravdu náročné, a to mám výborný zrak. Jdu na třetí pokus...

Ohlásit tento příspěvek

Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: čtv 22. dub 2010 14:12:37 
Moderátor

Vážení přispěvatelé, my opravdu velmi oceňujeme diskuzi, která se tu rozvinula.
Neboť ať jste "pro", či "proti", v naprosto drtivé většině nesklouzáváte od argumentů k emocím mířeným na ostatní uživatele. Bitevní pole bychom tu ani nepřipustili. Tato diskuze těžko bude mít nějaký jednoznačný "výsledek", přesto lze v příspěvcích nalézt stále nové a nové podněty a úhly pohledu. Děkujeme!
Zcela záměrně umožňujeme neregistrovaným přispěvatelům psaní v diskuzích, přestože občas někdo tuto možnost zneužije. Jsme ovšem rádi, když se registrujete, máme zkušenost, že ostatní vnímají registrované přeci jen jinak. Ostatně registrace i vám přináší výhody, třeba v tom, že na první pohled vidíte, kde se od vaší poslední návštěvy objevilo něco nového.
Tak, tolik komentář od moderátora, díky za pozornost. Teď se v klidu vraťte k písmu a ke školákům, všem nám jde přeci o to, aby "to" dopadlo "dobře". Naviděnou tady, nebo jinde v diskuzích a na metodickém portálu.
Lenka

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: čtv 22. dub 2010 17:53:40 
Člen Rady starších

Rozhovor s Radanou Leencovou na Rodině můžete najít zde.
Zajímavá je i diskuze pod rozhovorem.

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: pát 23. dub 2010 11:31:50 
Rozhovor s Radanou Lencovou – výňatky (citovány doslovně) osvětlující, proč je zavedení Comenia Script NUTNÉ, a jak na to :

„Proč píšeme dnes tak málo, je to tím, že se za písmo stydíme nebo to neumíme?“

„České psané písmo není pro cizince vždy čitelné“

„Dospělých rukopisů jsem nasbírala několik stovek exemplářů...Dětských rukopisů jsem měla k dispozici kolem 900." "Když vynechám písmo hůlkové, tak nejčitelnější písmo byla kurziva“

„Psaní se smyčkami se může zdát z logiky rychlejší, ale z vizuálního hlediska k čitelnosti tolik nepřispívá. Ergonomie psaní je v souvislosti se stylem písma individuální.“

„Písmo je jako tanec. Když máme ale tančit podle přesně daných kroků, neposkytuje nám tolik svobody ani radost“.

„Děti mají na výběr u několika písmen a číslic dva tvary, volitelný sklon, možnost používat ligatury (praktická spojení 2-3 písmen), levákům jsou nabídnuty jiné tahy při psaní písmen atd.“

„Comenia Script vyjde vstříc i těm „spontánním a nezávislým“, kteří se chtějí na písmu naučit jen to nejnutnější.“

„Učitelé nebo rodiče by se měli nejdříve s písmem seznámit teoreticky (Praktický manuál Comenia Script) a pak samozřejmě i prakticky. To znamená naučit se jím psát - do sešitu, na tabuli, kdekoliv. To vidím jako zásadní. Děti nás mají jako vzor, a pokud chceme, aby se písmo naučily, musíme jim ukázat, že to umíme.“

„Rodiče by si ale měli také uvědomit, v jaké době jejich dítě žije a jakým způsobem komunikuje. A také, jak to mají oni sami - když rodiče píší málo (nebo vůbec), používají na psaní PC, e-mail, internet, SMS, ICQ atd., tak potom nemohou klást na dítě příliš velké nároky.“

„Je skvělé dětem vyjít vstříc v tom, co potřebují. V tuto chvíli nevím, jak krutý by byl typický střet dvou „písmových“ generací, ale možná by se učitelé mohli zamyslet nad tím, že kromě školy se s „písankovým“ písmem děti tolik nesetkávají...“

( http://www.rodina.cz/clanek7679.htm Děkuji za upozornění na tento zdroj.)

Ohlásit tento příspěvek

Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: pát 23. dub 2010 15:27:42 
Člen Rady starších

Citace:
„Dospělých rukopisů jsem nasbírala několik stovek exemplářů...Dětských rukopisů jsem měla k dispozici kolem 900." "Když vynechám písmo hůlkové, tak nejčitelnější písmo byla kurziva“.

Tak tohle pro mne byla první novinka.
Když jsem byla na školení k prezentacím a jejich tvorbě, opakovaně tam zaznělo, že nejhůře čitelné písmo je kurzíva. A hle, není tomu ani rok a už je vše jinak!

Citace:
„Děti mají na výběr u několika písmen a číslic dva tvary, volitelný sklon, možnost používat ligatury (praktická spojení 2-3 písmen), levákům jsou nabídnuty jiné tahy při psaní písmen atd.“

Již se těším na tu schizofrenní situaci, kdy budu na tabuli psát několik druhů písma a budeme s prvňáčky zkoušet, který je ten nejlepší pro každého zvlášť.
Doufám, že i na takovou situaci nás manuál připraví a prakticky předvede.
A ligatury...? Nu, to už bude úplně švanda - pro samé trénování a hledání nejlepší možnosti možná nestihneme smysluplně psát :shock: .

Citace:
„Comenia Script vyjde vstříc i těm „spontánním a nezávislým“, kteří se chtějí na písmu naučit jen to nejnutnější.“

A budou to ti prvňáčci vědět - co je to nejnutnější?
To je možná nabídka pro starší žáky s nějakými zkušenostmi...

Citace:
„Je skvělé dětem vyjít vstříc v tom, co potřebují."

Joo? A má vůbec smysl učit je psát jakýmkoli psacím písmem? Rozdejme jim netbooky hned v 1. třídě, během prvního půlroku je naučme psát všemi deseti a bude pohoda.
A font ať si zvolí podle libosti :lol: .

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: pát 23. dub 2010 17:59:32 
Nejlepší je nic neměnit. Že? Už vidím, jak by na portále dávali zabrat takovému Konstantinovi za tu jeho hroznou hlaholici.
P.S. A hlavně naučme děti smajlíkovat!

Ohlásit tento příspěvek

Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: pát 23. dub 2010 19:33:32 
Člen Rady starších

Návštěvník píše:
Nejlepší je nic neměnit. Že? Už vidím, jak by na portále dávali zabrat takovému Konstantinovi za tu jeho hroznou hlaholici.
P.S. A hlavně naučme děti smajlíkovat!

Klidně, měňme. Ale, prosím, směrem dopředu! Pořád se něco zlehčuje, ubírá, usnadňuje... Kam až to půjde?

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: sob 24. dub 2010 15:31:24 
Člen Rady starších

Pavli,
naprosto s Tebou souhlasím. Už párkrát jsem se k tomuto vyjádřila a už mne to nebaví. Stále jsem nenalezla ale odpověď na otázku, proč se má ukončit něco, co funguje. Jen pro změnu samotnou? Argumenty typu - vždyť většina lidí stejně píše psacím - neberu. Co bych snad ještě byla schopna akceptovat, je úprava velkých psacích písmen. Jinak mi současná podoba psacího písma naprosto vyhovuje.

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 353 ]  Přejít na stránku: Předchozí  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 36  Další