Mám spoustu novinek, o které se chci s vámi podělit. Včerejší
seminář byl hodně inspirativní, firma, která ho pořádala má velký zájem o proniknutí s Apple produkty do škol, ale asi je vůbec nenapadla oblast speciálního vzdělávání. Řekla bych, že i my jsme pro ně byli inspirace, jakým směrem také mohou jít. Seminář byl určený pro učitele ze škol, ale kromě mě a kolegyně Ivy a možná tak dvou dalších učitelů, tam byli samí studenti z VŠ, většinou už vlastníci Apple produktů. Škoda...i kdyby jenom pro inspiraci a "osahání".
V průběhu prezentace jsme dostali k dispozici počítače iMac, seznámili jsme se s některými jeho možnostmi, během chvilky zkusili vytvořit video, publikovali ho... Potom jsme měli možnost vyzkoušet iPady i iPody, je to úžasné a jsem přesvědčená, že to pro naše nemluvící (i ostatní)děti bude hodně užitečné, nejen v oblasti AAK. V iPadech byl mimo různé výukové nebo zábavné aplikace také stažený program pro AAK - Proloquo. Konkrétně tento je dost drahý, ale k vyzkoušení byl úžasný. Ujasnila jsem si přibližně také pro jaké postižení je co vhodné.
Máme slíbeno, že příští týden nám je zapůjčí do školy k vyzkoušení, abychom si mohli stáhnout aplikace, dát je dětem do ruky a zkusit, jak to jde česky ozvučit. Také prý mají schopné vývojáře a byli by schopni udělat podobné programy v češtině. Je to "jen" otázka peněz. Jde o to zažádat o grant právě na vývoj takových programů. Aby byla žádost o grant úspěšná, je potřeba "hlas zdola" to znamená náš, rodičů a učitelů. Potřebujeme základnu, pro kterou se vyplatí investovat do vývoje českých verzí.
A tady bych potřebovala vás, kteří pracujete s dětmi s postižením, abychom se společně zkontaktovali a dávali o sobě vědět. Šířit povědomí o tom, jaké potřeby mají naši žáci, mít aktivní diskusní fóra s konkrétními dotazy a zkušenostmi, stát se prostě takovou "vlivnou základnou". Nebát se, že o tématu nic nevím a jít do toho..Tady na Portálu nebo na
blogu Evy Š. Tak já do toho jdu
. Mám totiž před očima Martina, který nemůže mluvit a přitom by nám toho chtěl hodně říct, a Lukáše, který půjde na gymnázium při Jedličkově ústavu a potřebuje si třeba jednoduše nahrávat výukové lekce a Kristýnku, Zuzku a Matěje...a vím, že i vy máte ty svoje teď před očima...
fotky pro další inspiraci...