Tento modul byl archivován. Vkládání a editace obsahu není možná.

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Lze používat interaktivní tabuli bez i-učebnice?
PříspěvekNapsal: ned 14. bře 2010 14:29:59 
Janek Wagner píše:
Právě i-učebnice jsou podle mne skutečně "jen prosté využití technologií na podporu stávajících postupů". Čili jsou tak trochu cestou do pekel ;-)
Já už asi začínám tušit, kde je ten problém, a tím je zřejmě Vaše nízká znalost prostředí české školy, jaké je na školách technické vybavení, schopnost obsluhovat a absorbovat nové technologie a postupy. My ty informace máme, tak víme, že jsou na školách výborní učitelé, skvělí didaktici, ale setkáváme se s tím, že se velká řada z nich potýká s problémem "zvládnout" nové informační technologie a s nimi spojené vzdělávací postupy, a to nemyslím je jen znát, ale i skutečně správně používat. Jděte se podívat na nějakou školu, zjistíte, že tam třeba bude výborný učitel češtiny a občanské výchovy, který ale má téměř problém počítač s interaktivní tabulí zapnout. Co takovému učiteli poradíte? Pošlete mu odkazy na skvělou teorii budoucnosti? Vždyť je možná ani neotevře. Dáte mu odkaz na vzdělávací online obsah pokrývající potřebný rozsah látky? Vzdělávací pedagogické školy by měly připravovat učitele pracovat s novými technologiemi, pošlete jej na nějaký předmět zabývající se správným využitím interaktivní tabule v hodinách ČJ a OV? Je nějaký takový? Posíláte takového učitele do pekel, že začal používat i-učebnici, protože to prostě pro něj byl dost možná jediný schůdný schod na cestě k využití IT v jeho praxi? A víte, jakou z toho on má radost a jak díky tomuto nástroji jsme ho přivedli na další stupínek, kde se začíná zajímat i o další "věci"? Oba sledujeme podobné cíle, já tvrdím, že i-učebnice stojí na cestě, nikoliv v cestě a že ta cesta (včetně mnoha jiných cest) je správná. Vyberme si nějakou základní školu, stoupněme si nejdříve před učitele do sborovny, kde jim představíme jejich nový plán výuky na nejbližší rok s využitím int. tabule, pak si stoupněme před žáky (a mezi žáky), kde uděláme vzorovou hodinu v několika předmětech tak, jak by odpovídala našim představám, rozdělme si sbor na polovinu a po půl roce a roce vyhodnoťme. Opravdu mám pocit, že komunikujete pouze s učiteli, kteří jsou na jiném levelu v IT znalostech a schopnostech, ale na ty ostatní jaksi zapomínáte. Oni ale také mohou (a chtějí) vyrazit na cestu, tak jim to umožněme. I-učebnice oslovuje učitele na různém stupni IT dovedností, roste s nimi. Petr

Ohlásit tento příspěvek

Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :
Hodnotit příspěvky mohou pouze registrovaní uživatelé.

Předmět příspěvku: Re: Jak by měla vypadat moderní učebnice?
PříspěvekNapsal: ned 14. bře 2010 19:45:52 
Moderátor nás přesunul pod nové téma. V textu se odkazuji na původní téma, které najdete zde:
Lze používat interaktivní tabuli bez i-učebnice?

Ohlásit tento příspěvek

Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: ned 14. bře 2010 20:10:02 

Petře,
pěkný den. Ano, téma jsem vyřízla, protože se již netýkalo původního tématu (lze používat interaktivní tabuli bez i-učebnice?), ale týká se pohledu na učebnice jako takové.

V původním tématu je odkaz sem, díky Vám za odkaz protisměrný, může se hodit :) .

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: ned 14. bře 2010 20:19:44 
Člen Rady starších

Petr Dvořák píše:
1. Víme, že jsou na školách výborní učitelé, skvělí didaktici, ale setkáváme se s tím, že se velká řada z nich potýká s problémem "zvládnout" nové informační technologie a s nimi spojené vzdělávací postupy, a to nemyslím je jen znát, ale i skutečně správně používat. Jděte se podívat na nějakou školu, zjistíte, že tam třeba bude výborný učitel češtiny a občanské výchovy, který ale má téměř problém počítač s interaktivní tabulí zapnout. Co takovému učiteli poradíte?
Pošlete mu odkazy na skvělou teorii budoucnosti? Vždyť je možná ani neotevře.
Dáte mu odkaz na vzdělávací online obsah pokrývající potřebný rozsah látky?
Vzdělávací pedagogické školy by měly připravovat učitele pracovat s novými technologiemi, pošlete jej na nějaký předmět zabývající se správným využitím interaktivní tabule v hodinách ČJ a OV? Je nějaký takový?

2. Posíláte takového učitele do pekel, že začal používat i-učebnici, protože to prostě pro něj byl dost možná jediný schůdný schod na cestě k využití IT v jeho praxi? A víte, jakou z toho on má radost a jak díky tomuto nástroji jsme ho přivedli na další stupínek, kde se začíná zajímat i o další "věci"?
Oba sledujeme podobné cíle, já tvrdím, že i-učebnice stojí na cestě, nikoliv v cestě a že ta cesta (včetně mnoha jiných cest) je správná.

Milý Petře,
dovolila jsem si trochu rozsekat váš příspěvek, abych mohla reagovat.

ad 1. Je to smutné, ale máte pravdu. Setkávám se s učiteli na seminářích a stále si musím opakovat slova, která jsem dostala do vínku od mého "zaměstnavatele": Hlavně nemachruj! Jde o to, že to, co se mi zdá normální a jednoduché, je pro některé učitele velkým problémem.
Bohužel jsem došla k názoru, že neexistuje školení, které by naučilo - lze jen ukázat možnosti a směr, a pak už je to na chuti a zájmu každého jednotlivce.

ad 2. ...proto jsem prvotní otázku položila tak, jak jsem ji položila. :)

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: ned 14. bře 2010 20:53:50 

Jana píše:
Janek Wagner píše:
Můžete být konkrétnější?
Právě i-učebnice jsou podle mne skutečně "jen prosté využití technologií na podporu stávajících postupů". Čili jsou tak trochu cestou do pekel ;-)

Dobrý den, ráda bych se pana Wagnera zeptala na nějaký zdroj či odkaz,kde se dovím, co je míněno těmi jinými než stávajícími postupy? ...

Není-li to jen řečnická otázka a opravdu to kolegyně Jana nechápe, doporučuji prostudovat článek http://it.pedf.cuni.cz/~bobr/mod_vyuc/ak0306.htm. Částečně to tam vysvětleno je.
ON

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: ned 14. bře 2010 21:08:22 

Petr Dvořák píše:
[Posíláte takového učitele do pekel, že začal používat i-učebnici, protože to prostě pro něj byl dost možná jediný schůdný schod na cestě k využití IT v jeho praxi?
Petře, jste již třetí pracovník nakladatelství Fraus, který v poslední době diskutuje online způsobem (viz například http://www.ceskaskola.cz/2010/03/jiri-fraus-nic-neni-zdarma-aneb.html), kdy vkládá do úst oponenta něco, co neřekl resp. nenapsal, a pak to okázale vyvrací či komentuje. Je to nejen nekorektní, ale také hloupé.

1. Napsal jsem přesně: "Právě i-učebnice jsou podle mne skutečně "jen prosté využití technologií na podporu stávajících postupů". Čili jsou tak trochu cestou do pekel ;-)"

2. Použil jsem citaci a na konci smajlík, protože jsem asi tušil reakci.

3. Na takovéto diskuse fakt už nemám čas ani náladu ;-)

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: ned 14. bře 2010 21:24:49 

Ondřej Neumajer píše:
Jana píše:
Dobrý den, ráda bych se pana Wagnera zeptala na nějaký zdroj či odkaz,kde se dovím, co je míněno těmi jinými než stávajícími postupy? ...
Není-li to jen řečnická otázka a opravdu to kolegyně Jana nechápe, doporučuji prostudovat článek http://it.pedf.cuni.cz/~bobr/mod_vyuc/ak0306.htm. Částečně to tam vysvětleno je.
ON
Jano, prosím, zkuste i http://www.spomocnik.cz/pub/Web20_BB06.pdf.

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: ned 14. bře 2010 22:45:23 
Pavlína Hublová píše:
Milý Petře,
dovolila jsem si trochu rozsekat váš příspěvek, abych mohla reagovat.
Milá Pavlíno, jak je libo :-)

Pavlína Hublová píše:
ad 1. Je to smutné, ale máte pravdu. Setkávám se s učiteli na seminářích a stále si musím opakovat slova, která jsem dostala do vínku od mého "zaměstnavatele": Hlavně nemachruj! Jde o to, že to, co se mi zdá normální a jednoduché, je pro některé učitele velkým problémem.
Je vidět, že máte skutečný obraz reality a dobře porozumíte tomu, co jsem zde chtěl vysvětlit.
Pavlína Hublová píše:
Bohužel jsem došla k názoru, že neexistuje školení, které by naučilo - lze jen ukázat možnosti a směr, a pak už je to na chuti a zájmu každého jednotlivce.
Souhlasím. Hlavně je třeba umožnit každému, aby si mohl vše vyzkoušet a udělal si vlastní názor.

Pavlína Hublová píše:
ad 2. ...proto jsem prvotní otázku položila tak, jak jsem ji položila. :)
...a za to Vám moc děkuji! Doufám, že jste našla odpovědi a také nové otázky :-) Petr

Ohlásit tento příspěvek

Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: pon 15. bře 2010 14:46:12 
Moderátor

Vážení kolegové, vřelé díky za dosavadní diskuzi a díky také, že "nesklouzla".
Protože poslední příspěvky se týkaly spíše úrovně vybavení škol, vyrobila jsem z nich nové vlákno ZDE.
Tady samozřejmě nekončíme: Jak by měla vypadat moderní učebnice? V "síťové" době svobodného internetu? Kdy ve školách ještě na tom s technologiemi dobře nejsme? Jak by měla vypadat učebnice, kterou byste rádi a efektivně využívali?
Lenka

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: pát 26. bře 2010 8:35:17 
Člen Rady starších

Hlavní problém vidím v tom, že co učitel, to jiný styl výuky, co vyhovuje jednomu, nebude absolutně kvitovat druhý.
Generalizovala bych body, které do moderní učebnice (podle mne) NEpatří:
  • přílišná barevnost
  • dlouhé nerozlišené texty
  • přeplněné stránky (a to je jedno, jestli jsou nacpané obrázky, tabulkami nebo texty)
  • tloušťka knihy (raději více dílů než jedna tlusťoška)

Nemohu se rozhodnout nad "instrukcemi" u jednotlivých cvičení:
  • Mají být jednoduchá, stručná, nezatěžující?
  • Nebo by měly být zajímavé, nutící žáky k přemýšlení, identifikaci problému?

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 20 ]  Přejít na stránku: Předchozí  1, 2