Tento modul byl archivován. Vkládání a editace obsahu není možná.

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Je dobré se přizpůsobit technologiím?
PříspěvekNapsal: čtv 24. bře 2011 21:35:15 
Člen Rady starších

Lucie Slejšková píše:
aby postupně uměly ve svém životě vyvážit život s technologiemi a bez nich...
Moc té větě nerozumín, ale vyberu si aspoň kousek. Život s technologiemi a bez nich? To je falešné dilema. Život bez technologií už prostě není. Nezáleží na tom, zda se z toho máme radovat, nebo máme mít z toho strach. Nemám z toho radost a mám z toho spíše strach. Ale je nutné brát skutečnost takovou, jaká je. Nemůžu říkat deváťákům, ať kašlou na technologie. Vadí mi,když vysedávájí u PC a vysílají na Faceboku nesmyslné signály o tom, že jsou na síti, ale také jim musím říkat, že o přijímačkách se dozví na webech, o výsledcích na webech, o volných místech na webech... Co tady mám vyvažovat? Tady není žádná volba. Proto se nemůžeme před technologiemi někde schovat.

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :
Hodnotit příspěvky mohou pouze registrovaní uživatelé.

PříspěvekNapsal: čtv 24. bře 2011 21:52:26 
Člen Rady starších

Tomáš Oršulák píše:
Jaké z toho plyne aspoň pro mě ponaučení... málo sebe i žáky vzděláváme a vychováváme (že by Jana P. měla částečně pravdu???) v oblasti "Jak efektivně využívat technologie. Osobně si totiž myslím, že pokud by nás někdo řádně vzdělával a vychovával v tomto směru, tak by nám technologie opravdu více pomáhali ...

Řekl bych, že se v tomto bodě mýlíte. Paní Jana mluví o výchově před setkáním s technologiemi, o odkládání tohoto setkání, o přípravě na toto setkání, ale nemluví o efektivním využívání technologií. V tom vlastně vedeme polemiku.

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: sob 26. bře 2011 9:29:46 
Člen Rady starších

Chtěla jsem vyřešit váš spor a pořád jsem nevěděla jak, abych se neopakovala. A pak jsem narazila na tento článek. Ten naprosto perfektně popisuje to, jak u nás ve škole učíme ICT od třetí (čtvrté) do sedmé (osmé)třídy. http://clanky.rvp.cz/clanek/o/z/2566/LZ ... TACU.html/

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: sob 26. bře 2011 9:47:36 

Jana Petrů píše:
Chtěla jsem vyřešit váš spor a pořád jsem nevěděla jak, abych se neopakovala. A pak jsem narazila na tento článek. Ten naprosto perfektně popisuje to, jak u nás ve škole učíme ICT od třetí (čtvrté) do sedmé (osmé)třídy. http://clanky.rvp.cz/clanek/o/z/2566/LZ ... TACU.html/
Computer Science Unplugged se ale týká spíše teoretické informatiky, která, jak Petr Naske píše, je u nás opomíjena. Není to ostatně nic nového, řadu podobných aktivit jsem zažil sám na základce s experimentální výukou matematiky v letech 1967-71. Dosavadní diskuze ale byla o informačních a komunikačních technologiích. Jen připomínám, že Petr Naske jako učitel na základce využívá dětské programovací jazyky nebo digitální výukové hry viz třeba http://www.ceskaskola.cz/2009/12/petr-naske-vyukove-digitalni-hry-ve.html.

Naposledy upravil Janek Wagner dne stř 30. bře 2011 10:05:26, celkově upraveno 1

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: stř 30. bře 2011 9:54:17 

Lucie Slejšková píše:
Já na to nemám vyhraněný názor a skutečně by mě zajímalo, jak se na to díváte. Dáte-li i tip na nějaký blog nebo esej, které se tomuto tématu věnují, jedině dobře, díky!

Na tomto místě jsem si hned vzpomněl na Lowella Monkeho a jeho Web a pluh. Při čtení, prosím, vemte v úvahu, že text je z roku 1997. Přirovnání k "páru koní cítících stodolu" je celkem přiléhavé. Technologie nás táhnou kamsi, rozdíl je jen v tom, že ta stodola je prostředím pro nás zatím neznámým. Rovnováha pro nás, kteří jsme vyrůstali ve zcela jiné době, asi nenastane. Vtip je v tom, že žádná rovnováha se už na tomto světě konat prostě nebude. Vývoj se neustále zrychluje. Tedy jinými slovy - právě ona nerovnováha bude nyní rovnováhou. Ubránit se nelze. Musel bych se opakovat, a tak zatím končím.

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: stř 30. bře 2011 15:41:26 

Ing. Bořivoj Brdička, Ph.D. píše:
Lucie Slejšková píše:
Já na to nemám vyhraněný názor a skutečně by mě zajímalo, jak se na to díváte. Dáte-li i tip na nějaký blog nebo esej, které se tomuto tématu věnují, jedině dobře, díky!

Na tomto místě jsem si hned vzpomněl na Lowella Monkeho a jeho Web a pluh.
Velice děkuji za odkaz na text, který jsem neznal. Vzal jsem v úvahu, že je z r.1997, což z něj činí materiál myšlenkově ještě mnohem cennější. Otázky Monkeho lze prostě rozšířit do dalších kategorií lidské existence.

V textu je zmínka o automobilech... připomnělo mi to slavné hlasování radních města New Yorku, kteří se - kdesi na počátku 20. století - rozhodli ve městě masově podpořit takové stavby, jež by výrazně napomohly rozvoji automobilismu. Důvod jejich rozhodnutí byl prostý - vždyť automobily vyřeší všechny palčivé problémy spojené s koňským trusem!

A oslím můstkem jsem si vzpomněl na Dos Passosův román U.S.A., v němž píše o Henry Fordovi. Když tento dospěl do stařeckého věku, uchýlil se na otcovy usedlosti; všechnu energii věnoval sběru starých bryček, vozů, potahů, saní; a zakoupil pozemky široko daleko, aby se v jeho blízkosti nemohl objevit ani jeden jediný automobil.

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: pát 08. dub 2011 15:33:24 

Dovolil jsem si využít moderních technologií a připravit text petice, která vyzývá zúčastněné politiky, aby zabránili návratu jednotných osnov do naší školy - najdete ji zde. Budeme rádi, když si její text přečtete a zvážíte její podporu a šíření.

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: úte 05. črc 2011 13:06:25 
Člen Rady starších

Mimochodem, zatímco my si tu plkáme, tak na Východě ... http://www.novinky.cz/veda-skoly/238163 ... tni-clanky

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  
Hodnocení článku : 5

PříspěvekNapsal: úte 05. črc 2011 17:12:21 
Mgr. Zdeněk Sotolář píše:
Mimochodem, zatímco my si tu plkáme, tak na Východě ... http://www.novinky.cz/veda-skoly/238163 ... tni-clanky

Mohu se zeptat (nejen Zdeňka), zda jste někdy opravdu důkladně nastudovali něco rovnou z počítače? Nebo to máte jako já? To, co opravdu potřebuji znát, mi buď nejdřív musí "projít rukou" a do počítače to pak jen přendám, nebo, když je zdroj elektronický, tak si ty části, které potřebuji (chci) důkladně prostudovat, vytisknu.
Ale vypadá to samozřejmě lákavě (hlavně pro Samsung :lol: ).

Ohlásit tento příspěvek

Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: úte 05. črc 2011 19:34:56 
Člen Rady starších

Jana Petrů píše:
Mgr. Zdeněk Sotolář píše:

Mohu se zeptat (nejen Zdeňka), zda jste někdy opravdu důkladně nastudovali něco rovnou z počítače? Nebo to máte jako já? To, co opravdu potřebuji znát, mi buď nejdřív musí "projít rukou" a do počítače to pak jen přendám, nebo, když je zdroj elektronický, tak si ty části, které potřebuji (chci) důkladně prostudovat, vytisknu.
Ale vypadá to samozřejmě lákavě (hlavně pro Samsung :lol: ).

Já mám samozřejmě raději papír, ale neměřme naše žáky námi, oni to mají asi jinak. Tisíce mladých dnes běžně čtou beletrii z nějakých obrazovek. Záleží také na situaci: monografii o Čingischánovi nebudu číst z počítače ani náhodou, ale rychlé encyklopedické informace zase nebudu hned tisknout. Na druhé straně, co dřív jsem psával rukou, dnes píšu rovnou do počítače. Mimochodem: je celkem fuk, jestli rejžuje Samsung za technologie, nebo někdo za papírové učebnice, někdo za šikovné pomůcky, někdo za testování, někdo za školení... Vždycky někdo rejžuje, tak bych to nevyčítal právě jen dodavatelům technologií.

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  
Hodnocení článku : 5

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 167 ]  Přejít na stránku: Předchozí  1 ... 13, 14, 15, 16, 17  Další