Ing. Bořivoj Brdička, Ph.D. píše:
Lucie Slejšková píše:
Já na to nemám vyhraněný názor a skutečně by mě zajímalo, jak se na to díváte. Dáte-li i tip na nějaký blog nebo esej, které se tomuto tématu věnují, jedině dobře, díky!
Na tomto místě jsem si hned vzpomněl na Lowella Monkeho a jeho
Web a pluh.
Velice děkuji za odkaz na text, který jsem neznal. Vzal jsem v úvahu, že je z r.1997, což z něj činí materiál myšlenkově ještě mnohem cennější. Otázky Monkeho lze prostě rozšířit do dalších kategorií lidské existence.
V textu je zmínka o automobilech... připomnělo mi to slavné hlasování radních města New Yorku, kteří se - kdesi na počátku 20. století - rozhodli ve městě masově podpořit takové stavby, jež by výrazně napomohly rozvoji automobilismu. Důvod jejich rozhodnutí byl prostý - vždyť automobily vyřeší všechny palčivé problémy spojené s koňským trusem!
A oslím můstkem jsem si vzpomněl na Dos Passosův román U.S.A., v němž píše o Henry Fordovi. Když tento dospěl do stařeckého věku, uchýlil se na otcovy usedlosti; všechnu energii věnoval sběru starých bryček, vozů, potahů, saní; a zakoupil pozemky široko daleko, aby se v jeho blízkosti nemohl objevit ani jeden jediný automobil.