Mgr. Lenka Říhová píše:
Zajímalo by mě, nakolik jsou odborníci zabývající se ICT na Učitelském spomocníkovi, spjatí s praxí na běžných základních školách. Teoretické příspěvky jsou většinou velmi zajímavé (ač občas prokládané pro mě ne zcela srozumitelnými odbornými termíny), ale jenom samotná orientace ve všech užitečných tématech na webu zabere obrovské mnnožství času. A ten my potřebujeme nejvíc na přípravu pro tu běžnou mravenčí práci s dětmi

.
Myslím, že jste (patrně nevědomky) popsala jeden z důvodů, který zamezuje rychlejšímu pochopení významu technologií pro vzdělávání.
Schválně jsem se teď podíval na poslední články na Spomocníku. Můžete prosím uvést, které z nich považujete za teoretické? Autoři v nich zpravidla ukazují zajímavý příklad dobré praxe ze zahraničí. V některých případech jde skutečně o výsledky výzkumu, ovšem tento výzkum je téměř vždy empirický, tedy z prostředí škol a výsledky se vztahují k chování učitelů a žáků. Čili opět jakási zobecněná praxe. Je toto ta hranice, která dělí praxi od teorie?
Pokud to dobře chápu, tak chcete poukázat na to, že příspěvky na Spomocníku nejsou příklady, které učitel vezme a ihned použije v praxi. To máte zcela jistě pravdu. Od toho ovšem Spomocník není, od toho jsou např. DUMy na tomto Metodickém portálu. Naopak to, proč je Spomocník odbornou veřejností vyzdvihován, jsou jeho přesahy přes hranice a především důležitý nadhled, který dává dané příklady z praxe do kontextu.
Děkuji za Váš příspěvek.
Pěkná den
ON