Mgr. Petra Stanjurová píše:
Řídit se stejnými pravidly jsem myslela právě učitele, kteří učí tutéž třídu. S tím souhlasím. Měli by se domluvit. Sama jsem zažila otázku, kterou jsem uvedela výše. V tom momentě jsem vlastně ani pořádně nevěděla, co odpovědět. Vykládat jim o smysluplnosti DÚ by bylo asi zbytečné.
Petro, myslím, že jste uhodila hřebíček na hlavičku. Jsou všechny domácí úkoly smysluplné???Vzpomínám si na dobu, kdy můj nejmladší syn chodil na 1. stupeň (8 - 10 let zpátky) a jeden z pravidelných domácích úkolů - každý den - bylo přečíst 10 stran z "Malého Bobše". Při dalších úkolech neměl čas na četbu své oblíbené knížky...Ptala jsem se paní učitelky, co je cílem (jaký smysl má tento úkol)? Odpověď: aby se děti naučily číst a získaly vztah ke knihám - mě odzbrojil, protože u mého syna měl tento úkol naprosto opačný dopad! A jsem přesvědčena, že nejen u mého syna. Navíc chodil do 5. třídy, techniku čtení měl v "malíku", vztah ke knihám získával přes oblíbené knížky. A jak to dopadlo? Zakázala jsem mu plnit tento domácí úkol, paní učitelce jsem každý den do deníčku zapsala, že přečetl ten den tolik a tolik stránek ze "své" knížky.. (a bylo jich více než deset).
Souhlasím s tím, že by se učitelé měli domlouvat, komunikovat spolu. A co týdenní plán? Nepomohl by? Na velké škole - kde se učitelé během týdne sotva potkají - by byl možná funkční "plán" úkolů v dané třídě..Stačilo by na nástěnku umístit tabulku formátu A4 s měsíčním kalendářem, kam by každý učitel zapsal den, uložení úkolu, ukončení úkolů - termín. Technické zpracování může být různé. Byla by to informace nejen pro vyučující, ale i pro samotné žáky...
Dana