Dobrý den paní Petro,
ano, uhodila jste hřebíček na hlavičku. Žák jako pokusný králík.
Toto mě vždy také trápilo. Proto své materiály vytvářím několik let a stále předělávám a upravuji. Třeba Slabikář píšu již 7 let. Proč? Nikdy nepíši nový materiál jako revoluci.

I když mám nápad a třeba i promyšlený, upravuji a zařazuji pomalu, postupně. Co kdyby to nevyšlo. Vždy chci mít možnost zatáhnout za záchrannou brzdu a vrátit se k něčemu již proučenému a vydat se jinou cestou.
Tím se vyhýbám střetu s rodiči. Oni vidí, že to je tak zhruba každé dva roky jinak. Vidí, že na tom cíleně pracuji. Ale výstup na konci roku musí být vždy stejný.

Pokud je lepší: Bingo, naváže se dál.
Pokud něco publikuji (viz. DUM), je to po několikaletém přepisování a upravování. V současné době se chystám zase předělávat pohádky. Jsem zase zkušenější a vím, že tam jsou chyby, které je třeba opravit.
Je dobré nad sebou trochu pochybovat. Ale pro zajímavost. Všechny učebnice, které nesou logo, že jsou napsány podle RVP ZV, jsou pokusy na dětech. Kolik jejich autorů má dlouholetou praxi s výukou zaměřenou na klíčové kompetence?

Že to mají vysokoškolští profesoři nastudované neznamená, že to umí napsat jako dobrou učebnici. Tyto nové učebnice nejsou proučené. Pokusní králíci jsou ti, jejichž učitelé si je zakoupí.
V současné době dělám recenze pro jedno nakladatelství a to byste se divila co tam je a co také projde, i když je to blbost.
Děkuji za podnětné dotazy do diskuze. Určitě se ještě k Vašemu dotazu vrátím. Nyní musím jít psát. Mám 2 hodiny na napsání 4 stránek. Jinak nemám v pondělí podle čeho učit.
Miloš N.