Libuše Jandová píše:
Nejprve (minulý týden - asi v pátek) přišel řediteli školy email s náhledem našich stránek, kde je obrázek firmy .... bez autorských práv. Dále dokument v angličtině, což je, jestli jsem to dobře pochopila, programem CORRIGON nalezený obrázek a identifikace naší organizace coby plagiátora.
Vida, už to není náhoda, ale cílené hledání kopie obrázku.
Libuše Jandová píše:
Pak (v pátek tentýž týden) přišly poštou 2 dokumenty:
Oznámení o dohledaném užití fotografií a výzva k dohodě (ve které je dle pafagrafu40 autorského zákona o vydání bezdůvodného obohacení udělena pokuta ve výši 9 360 Kč a to nejpozději do ... vychází to asi na 10 dní od doručení.
Plná moc , která zmocňuje jistou firmu k provádění všech mimosoudních právních úkonů vedoucích k vymožení pohledávek za dlužníky zmocnitele.
Zde je jasné, že vymahačská firma "lže a krade" - pokuty si nemohou stanovovat sami, autorský zákon nic takového nezná.
Libuše Jandová píše:
Po jistém tápání kolegyně volala přímo firmě, jež je vlastníkem fotografie (na internetu jsem zjistila, že tato firma opravdu existuje "v současnosti je ......... agenturou, poskytující služby v oblasti audio-vizuální komunikace a digitálního obsahu pro marketingové i mediální účely",
Že firma existuje, ještě neznamená, že je skutečně oprávněná jednat jménem autora fotografie. Nejprve by to MĚLI podle mne hodnověrně smluvně DOKÁZAT.
Libuše Jandová píše:
vysvětlila řediteli firmy situaci, že rozhodně jsme obrázek nechtěli využít komerčně, nijak dále jsme s ním nepracovali, již jsme ho ze stránek odstranili a že bychom pokutu museli platit my jako zaměstnanci a že se snažíme pro děti dělat maximum a ......
Ředitel firmy sdělil, že již vynaložil jisté náklady, nelze tedy celou věc úplně smést, ale že naše škola zaplatí pouze 1 000 Kč přímo jejich firmě a tímto se celá věc uzavře. (dali jsme mu číslo spisu, pod kterým s námi jednala vymahačská firma - s tou se prý dohodne sám)
Tak věříme, že platbou 1000 bude záležitost ukončena.
Obrat, že někdo se spokojí s tisícovkou místo desetinásobku, je sám o sobě podezřelý. OPAKUJI: nejprve by měli svá práva hodnověrně PROKÁZAT. Může to být klidně podvod.
Připomínám, že podobné fotografie se běžně prodávají i za desetikoruny.