Libuše Jandová píše:
Nerada bych měla u každého obrázku vlastníky, citace obrazového materiálu a pod., to by se pak na webu mohl ztrácet obsah.
Základní informace o citacích naleznete v
článku na RVP.CZ. Pokud nechcete text "ztrácet obsah", můžete mít citaci na konci článku nebo jako odkaz např.
zdroj.
Libuše Jandová píše:
[*]využívám kliparty ze školou řádně zakoupených programů Zoner Callisto 5 a Microsoft Word - to je snad možné; tyto si dále upravuji.
Vždy se musíte řídit licenčními podmínkami výrobce. Že máte něco řádně zakoupeno, to nic neznamená.
Libuše Jandová píše:
[*]začala jsem čerpat z Vaším portálem navržené galerie
http://www.pdclipart.org, kde se v úvodu píše (moje angličtina není moc valná) "The collection is FREE and NO REGISTRATION is required". Mohu obrázky skutečně použít a upravovat bez citace odkud jsem je vzala?
Používejte překladač stránek
Google Translate. Obrázky PDclipart jsou nabízeny jako volné k použití (public domain), portál sice zcela negarantuje tuto volnost, ale pokud uvedete zdroj nebezpečí nehrozí.
Libuše Jandová píše:
[*] jak zajistím, že moje fotografie nebude nikdo vydávat za své?
Protože sama chcete používat cizí obrázky, očekával bych, že i vlastní budete publikovat pod licencí Creative Commons

Libuše Jandová píše:
Hledala jsem ty naše kaštany v galerii agentury isifa, ale mezi spoustou jiných kaštanů jsem je tam nenašla. Takže buď jsem hledala špatně (a jsou prázdniny, času mám dost), nebo to mohl být skutečně podvod. Ale jak tomu zamezit dopředu? Ćili jak dokázat, že moje fotky jsou opravdu moje? Např východ slunce je všude tak podobný,..
Než jim cokoliv zaplatíte, požádejte je o prokázání jejich tvrzení, nic jiného mě nenapadá.
Libuše Jandová píše:
[*]vyhledávám pomocí rozšířeného vyhledávání v Googlu, ale jak to v případě sporu prokážu?
Informace o licenci ve vyhledávání Google je jen orientační, vždy je třeba zjistit pravidla na cílové stránce.
Základní obranou je ale použití citace dle zákona: autor a zdroj. Libuše Jandová píše:
[*]Mohu použít například obrázek vyfotografovaný z knihy? Nutně potřebuji do soutěže mapu.
Obrázek vyfotografovaný z knihy není asi nejlepší řešení (citace je samozřejmě v tomto případě nutná). Pro běžné mapy lze využít
Mapy Google nebo openmaps.eu nebo openstreetmap.org. Je ale i řada zdrojů volných historických map, spousta jich je i na Wikipedii.