Paní Hesová se ptá, kolik času věnuji přípravě na takovou hodinu. V podstatě na svou práci a na obsah hodiny myslím stále, takže s malou nadsázkou všechen čas. Ale konkrétní příprava pracovních listů a prezentací zabírá tak asi dvě až tři hodiny v průměru. Tím, že učím v paralelních třídách, mohu potom už připravené materiály upravovat podle situace.
Radmila Kalabisová píše:
Dobrý den, zdravím všechny diskutující, jmenuji se Radmila Kalabisová a učím na Gymnáziu v Litovli český jazyk a výtvarnou výchovu. Musím říct, že hodina se mi velmi líbila, je vidět, že studenti jsou na podobný styl práce zvyklí a že jsou samostatní... Chtěla bych se zeptat, paní doktorko, psala jste, že žáky v hodinách neklasifikujete. Z čeho tedy tvoříte výslednou známku na vysvědčení?
Známka na vysvědčení je tvořena hodnocením aktivity v hodinách, zájmu o předmět a usilování o výsledek. Všechno hodnotím průběžně slovně, spíš se snažím chválit a žáci už vědí, že když málo chválím, není něco v pořádku. Většinou se pohybuji mezi známkami výborně - chvalitebně a nenám důvod volit nižší stupně.
Mgr. Zdeňka Švecová píše:
Děkuji za odpověď. Ačkoliv nemám aprobaci z výtvarné výchovy, předpokládám, že Vy (a časem i Vaši žáci) používáte při hodnocení výtvarných děl odborný jazyk. Jak obtížné je pro žáky si odpovídající terminologii osvojit, aby a) dobře porozuměli Vám a b) mohli také odborný jazyk používat?
S odborným jazykem je potíž, protože nejprve se žáci učí používat svůj běžný jazyk tak, aby sami rozuměli tomu, co vlastně říkají. přiznám se, že se daleko víc věnuji rozvíjení schopností běžného vyjadřování, než osvojování odborné řeči. Nakonec bylo vidět i v záznamu hospitace, když se dívka ptala "co je to expresivní" - přestože je to jeden z nejčastěji užívaných odborných výrazů, když ho má použít aktivně "sama za sebe", najednou si není jistá přesným významem.
Jitka Krausová píše:
Mne zaujala klasifikace. Pokud se žáci známku dostanou až na konci pololetí, jak se dozví vaše průběžné hodnocení?
Ještě k otázce klasifikace, žáci průběžně sledují moje slovní hodnocení v hodinách.