Radmila Kalabisová píše:
...souhlasím s Vámi, hodnotím také snahu... pokud děcko pracuje v hodinách bez problémů a snaží se, nemám důvod nedat na vysvědčení jedničku.. Myslím si, že názor, který vyslovím, není pouze můj - kdo má právo a způsobilost hodnotit právě toto mé dílo, které jsem vytvořila z jistých pohnutek, které znám jenom já, a způsobem, který umím jenom já? Samozřejmě můžu promluvit do techniky, ale do vlastní tvorby ne..
Moje zkušenost je, že podnětné je - i v oblasti techniky - nabídnout alternativy, třeba i víc alternativ s tím, jaké další možnosti vyjádření obsahu by tím autor získal - ale je důležité nenabízet další metodu jako opravu "nedokonalého" projevu, ale spíše jako možnost vybrat si svobodněji z možných dopadů a účinků svého díla. Na učitele to ovšem klade zvýšené nároky - vyznat se ve výtvarných prostředcích a obsahových možnostech, které přinášejí (zkušenost učí, že jisté prostředky bývají většinou svázány s jistými obsahy - např. dělený rukopis s impresivní světelnou atmosférou). Vysoká odborná kvalifikace učitele byl také důležitý faktor hospitované lekce. Zajímavé je zkoušet jak již v nějak formě vázané prostředky uplatnit v novém obsahu, to je vlastně princip umělcké tovrby jako takové. Učitelé, kteří pouze nabízejí "techniky" - mimovědomě nabízejí i preferenci jistých obsahů.