Mgr. Zdeňka Švecová píše:
Zaujaly mě odpovědi ke klasifikaci. Chápu, že ve výtvarné výchově je potřeba hodnotit jiným způsobem než např. v matematice, nebo biologii. Přesto by mě zajímalo, jak by se řešila situace, kdy žák nesouhlasí s hodnocením z výtvarné výchovy na konci pololetí (je ohodnocen horší známkou, protože nepracuje úplně tak, jak by bylo žádoucí), ale nemá nikde písemně zaznamenáno průběžné hodnocení, není nikde napsáno, že se opravdu v hodinách nezapojuje, neplní úkoly dle zadaných kritérií, apod.?
Na začátku školního roku řeknu děckám pravidla, jak je budu hodnotit. V průběhu pololetí je hodnotím ústně a ti, kteří nepracují, samozřejmě slyší odezvu, takže většinou nebývají překvapení. Přiznám se, že se mi zatím nestalo, aby děcko protestovalo...
Možná neprotestují nejen proto, že jsou na začátku roku dobře nastavena pravidla a že jsou si vědomi, že by mohli pracovat lépe, pravděpodobně také mezi nimi a Vámi vládne přátelská atmosféra. Jen si říkám, kdyby nějaký žák známku odporoval a třebas by se do toho zapojili i rodiče žáka... Uznávám, je to pravděpodobnější na nižším stupni vzdělávání, ale i o takových případech vím, a když pak chybí průběžné hodnocení...