Václav Chochol píše:
Nedůvěra podle mě vychází z příliš velkého spektra učebnic, ten výběr je opravdu příliš široký. Není třeba řešením vytvořit si takovou učebnici sám, podle specifika a zaměření školy? Již jsem psal v jiné části diskuze, my jsme na škole získali grant na tvorbu učebnic na internetu, dostupnou pro žáky 24 hodin denně a 365 dnů v roce ( u nás se tak žáci mohou učit i na soustředění, či reprezentačních akcích)...
Jsem přesvědčena, že když si jednotlivé školy vytvářejí své učební texty "na míru", je to nepochybně velmi pozitivní věc. V dějepisu bych však preferovala učiteli vytvořené materiály pouze pro určitá témata (např. regionální dějiny, dějiny oboru, který se na dané škole studuje apod.). Když totiž vezmeme v úvahu, jaké odborné nároky text v učebnici musí splňovat (a dle zkušenosti recenzentky učebnic vím, že i odborníci se mnohdy dopustí faktografických chyb), nabízí se otázka, zda je vůbec v silách učitelů pojmout celé učivo a zpracovat komplexní výklad celého předmětu adekvátně (v této souvislosti se nabízí otázka: jaké zkušenosti máte s používání tzv. studijních opor?)