Lenka Viktoříková píše:
Otázka frontální výuky v dějepise a dějepisného myšlení
Chtěla bych zareagovat na kolegyni, která píše, že se v hodinách dějepisu prezentovaných formou frontální výuky nenaučila úplně dějepisně myslet...mně se to také nepodařilo, naše paní profesorka diktovala jako divá, ale s odstupem času jsem jí stejně pořád vděčná, nalila do nás to,na čem je dále možno stavět. Je pravda, že ono dějepisné, nebo spíš historické myšlení na mně přišlo až na vysoké, s množstvím přečtených knih a po seminářích s diskuzemi apod., bylo by hezké toto moci zrealizovat na střední škole, ale obávám se, že na to není čas...to je to, co nás všechny nejvíc tlačí. Dějepis by bylo možno představit neuvěřitelně zajímavě a mnohostranně, ale to by se muselo přednášet jen o vybraných tématech a kapitolách... a to mi pak vypadávají souvislosti, bez kterých to nejde...na střední škole...
V této souvislosti se nabízí otázka, zda skutečně je nutné probírat vše tak, jsme viděli v dané hodině. Žáci již přece jen znají látku ze ZŠ (chápu však také námitky, že na předchozí znalosti nelze zcela spoléhat) - a rozsah učiva v předvedené hodině se příliš neliší od rozsahu ZŠ. Myslíte si, že se dá více stavět na již známém vzdělávacím obsahu (podle mne vše řečené již žáci slyšeli a je skutečně dosti "pohodlné" si to jen jakoby zopakovat)? Není jiná cesta, než učit vše tak, jakoby to žáci slyšeli poprvé?