Janek Wagner píše:
Vzhledem k tomu, že žádný návrh standardu pro Informatiku nebyl předložen, a k tomu, že pracovní skupina je převážně ze ředitelů, kde pouze jeden učí ICT, vidím to opravdu černě.
Vážený kolego,
doplňuji komentář. V zadání pracovním skupinám pro přípravu standardu a testování 5. a 9. se mluvilo o testování ICT gramotnosti právě elektronickým způsobem testování (takříkajíc 2 mouchy jednou ranou). A zdálo se, že to má svou logiku. Tím mělo být vše vyřešeno.
ICT vyučuji víc než deset let (a to i jako ředitel

) a jsem toho názoru, že ICT gramotnost mezi žáky není ideální (přestože převládá mýtus, že naše děti jsou s ICT přirozeně a aktivně sžity), takže chápu Vaše volání po ICT standardu. Nepodařilo se mi ale vzhledem k výše uvedenému do prvotního návrhu standardu ICT zakomponovat (a upřímně, ani jsem to nijak výrazně nezkoušel, neb "pokyn zněl jasně").
Na druhou stranu - a asi budu peskován za to, že jsem to tu napsal - testovat všeobecné znalosti (a v nich i ICT gramotnost) v celé šíří jedním testem objektivně nelze. O tom, zda má standard smysl jako takový se vede diskuse v jiné části fóra - to bych v tuto chvíli nerad komentoval.
A i když jsem nadšený fanda ICT,
mám pocit, že elektronické testování může být pro některé žáky velkým hendikepem a jejich výsledek v Čj, M a Aj může být do jisté míry zkreslen. Též si v této chvíli nedokážu představit organizaci elektronického testování.
Pokud dojde k všeobecné shodě, že standard je potřeba a bude finalizován a následně dojde k testování, budu první, kdo bude iniciovat tvorbu ICT standardu!
AV