Dobrý večer, reaguji na dnešní výborný webinář a diskuzi ke vzdělání asistentů. Dle novely zákona jsem byla přesvědčena, že je maturita nutná. Nedalo mi to a pátrala jsem dál.
Na stránkách
www.inkluze.cz jsem vyčetla toto:
Dne 1. září 2012 vstoupila v platnost novela zákona č. 198/2012 Sb. o pedagogických pracovnících, kterou se mění zákon č. 563/2004 Sb. Novela se mj. dotýká asistentů pedagoga, a to konkrétně úrovně jejich dosaženého vzdělání.
Od 1. září 2012 vymezuje zákon 2 kategorie asistentů pedagoga:
Do první skupiny spadají asistenti působící ve třídách, ve kterých se vzdělávají žáci se speciálními vzdělávacími potřebami nebo ve školách podporujících inkluzívní vzdělávání. Tito asistenti musí od 1. září 2012 mít minimálně střední vzdělání ukončené maturitou, přičemž střední škola nemusí být pedagogického směru. Střední vzdělání by mělo být doplněno studiem pedagogiky nebo studiem pro asistenty pedagoga. Předchozí znění zákona umožňovalo vykonávat tuto profesi i se základním vzděláním spolu s absolvováním akreditovaného vzdělávacího programu pro asistenty pedagoga.
Druhou kategorií asistentů pedagoga jsou ti, kteří působí v této profesi při školských zařízení (např. školní družiny nebo kluby). Takoví asistenti splňují kvalifikační požadavky i se základním vzděláním. Nicméně i v tomto případě musí být základní vzdělání doplněno o příslušný akreditovaný kurz.
Na samotném vzdělávání se nic nemění. Zákon pouze začal místo „akreditovaného kurzu pro asistenty pedagoga“ používat termín „studium pro asistenty pedagoga“, čímž sjednotil pojmy se stejnojmenným §4 (nezměněné) vyhlášky 317/2005 Sb.[/i]
Podle přechodného ustanovení čl. II osobě, která splnila kvalifikační předpoklady podle požadavků účinných do 31.8. 2012, zůstává kvalifikace a může profesi asistenta pedagoga vykonávat dál.[/i]
Osobně se domnívám, že asistenti jsou velmi potřební a jejich vzdělání je opravdu důležité. Musí o problematice opravdu hodně vědět a umět ji v praxi používat.