Souhlasím ve všem s panem proděkanem a současně vidím důvody pro těch "mnoho zajíců". Dokument o "digitálním vzdělávání" se podle mého názoru v podstatě omezuje na sdělovací a data zpracovávající techniku (ICT), a "informatické myšlení" ponechává stranou. To je např. jeden z důvodů, proč jsem se rozhodl nepodepsat memorandum. Nicméně když už někdo používá ICT, měl by vědět, k čemu slouží. Proto jsem zmínku o "informatickém myšlení" v dokumentu o "digitálním vzdělávání" uvítal. Když se podíváte na to, jak jednotlivá gymnázia rozpracovala RVP-G na ŠVP, většinou zjistíte, že cokoli, co v RVP-G spadá pod "informatické myšlení", se ze ŠVP vytratilo. Jediná škola, v jejímž ŠVP jsem našel důraz na přesahy, souvislosti a "informatické myšlení", je waldorfské lyceum. Proto si myslím, že je zmínka o "informatickém myšlení" důležitá i v dokumentu o "digitálním vzdělávání" -- totiž že bez "informatického myšlení" je "digitální vzdělávání" nemožné. Snad by ta zmínka měla být někde jinde, např. ve vymezení tématu někde v úvodu dokumentu, a ne ztracená v textu, který stejně nikdo z ministerských úředníků nečte.
Pokud jde o souvislosti a přesahy, pan proděkan uvádí jen matematiku. To, že vysoké školy včetně naší ČVUT FIT ostatní přesahy a souvislosti zatvrzele ignorují, považuji za hrubou chybu. Proto si dovolím pana proděkana doplnit a znovu a se stejnou zatvrzelostí jako už mnohokrát vysvětlím, o co jde.
Odborné nebo vysokoškolské vzdělání vyžaduje, aby žák/student dokázal zacházet s technikou a nikdo se už nestará o to, zda dokáže porozumět datům, která tou technikou zpracovává. Na základní škole je to na pováženou a na gymnáziu se "informatika a ICT" takhle omezit nedá, protože gymnázium má poskytovat
všeobecné vzdělání -- tj. vychovávat studenty, aby chápali poznatky v souvislostech, kriticky mysleli, byli schopni vlastního názoru. Student gymnázia se má dozvědět, co je to informace, a má se učit zacházet nejen s daty, ale také s informací, která je v datech obsažena. Student gymnázia má umět vyhodnotit zprávu, kterou dostane: nejen ověřit zprávu z nezávislého zdroje, ale také se má umět kriticky zamyslet nad informací, kterou mu zpráva přináší. Má si např. položit otázku: kdo mi zprávu poslal a proč to udělal? Informace může být pravdivá nebo také nepravdivá -- i to má zajímat gymnazistu. Nebo taky zpráva nemusí obsahovat žádnou informaci: např. opakovaný vtip zůstává stále stejně dobrým vtipem jen pro dementní osoby.
"Informatické myšlení" nesouvisí jenom
s matematikou (např. algoritmy souvisí s rekurzivními funkcemi nebo s dokazováním vět). Informace je něco jako
poznatek a teorie poznání patří
do filosofie, jejíž základy se na gymnáziu také vyučují. Do informatiky patří také konceptuální modelování, které zase navazuje na ontologii (zase základy filosofie). Teorie informace navazuje na termodynamiku, jejíž základy se studenti učí
ve fyzice. A pak je tu ještě i dost složité téma autorského
práva a práva na ochranu osobnosti a osobních údajů -- na gymnázium zase patří. Informatika souvisí také s jazykovědou, literaturou nebo s hudební a výtvarnou výchovou. A berete-li dějepis jako reinterpretaci historických událostí pro současníky, tak je to zase informatika. Atd.
Podrobně tyhle věci rozebírám v rukopisu učebnice, na které průběžně pracuji (viz
http://digifolio.rvp.cz/view/view.php?id=4555), a v metodických článcích k učebnici, které jsou zveřejněny zde na portálu RVP.
Omlouvám se, že rozpatlávám téma do šířky, ale co mám dělat, když nám podstata problému stále protéká mezi prsty?