Tento modul byl archivován. Vkládání a editace obsahu není možná.

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: SCIO testy - jako přijímací zkoušky na VŠ pro uč. MŠ
PříspěvekNapsal: pon 25. kvě 2009 16:10:27 
Člen Rady starších

Dobrý den,
dovolte, abych se vás všech zeptala na vaše názory ohledně přijímacích zkoušek na VŠ
pro uč. MŠ, které se v poslední době rozmáhají téměř na všech univerzitách formou scio - testů. Není to zbytečné :?:
Proč se opouští od talentových přijímacích zkoušek :?:
A jaké máte osobní zkušenosti se SCIO testy :?:

Hodnocení článku :
Hodnotit příspěvky mohou pouze registrovaní uživatelé.

Předmět příspěvku: Re: SCIO testy - jako přijímací zkoušky na VŠ pro uč. MŠ
PříspěvekNapsal: pon 25. kvě 2009 16:50:59 

Dobrý den!
Michaelo - já jsem při přijímacím řízení absolvovala Testy studijních předpokladů a z vlastní zkušenosti vím, že na ně spousta lidí pohlíží negativně, stejně jako na testy SCIO, byť je v nich rozdíl. Zdají se jim zbytečné a dali by opravdu raději přednost talentovým zkouškám.
Mě osobně taky přijde podivné, že stejné testy jako já dělal budoucí právník nebo ekonom :|

Na druhou stranu na spoustu škol se v dnešní době bere takzvaně "na průměr", což se mi líbí ještě o dost méně, jelikož to není relevantní a známky na vysvědčení neodpovídají znalostem - je to co škola, to jiné měřítko. Co myslíte vy?

Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: pon 25. kvě 2009 17:23:45 
Člen Rady starších

Klárko, souhlasím s Vámi.
Opravdu platí, co škola, to jiné požadavky. Například "Karlovka" si neustále ponechává talentové přijímačky, UJEP už druhý nebo třetí rok využívá SCIO testy - tedy konkrétně Testy obecných studijních předpokladů a např. Liberec TU - má své přijímací testy. Konkrétně moje kolegyně z práce jsou ze SCIO testů naprosto šílené :evil: , tak rády by začaly studovat, ale hlásí se na školy, kde jsou SCIO a neustále se jim to nedaří, největší problém je pro ně matematický oddíl :!: Verbální oddíl naopak zvládají bravurně, jak jinak taky, když jsou to učitelky ;) Myslíte si, že SCIa budou mít dlouhé trvání, nebo se školy vrátí ke svým přijímačkám?

Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: pon 25. kvě 2009 18:17:17 

Krásný večer!
Myslím si, že trend přijímacích zkoušek se bohužel přesouvá směrem ke SCIO testům a jim podobným. VŠ argumentují většinou tím, že buď zkoumají všeobecný přehled (TSP) a/nebo logické myšlení a s tím související schopnost učit se (SCIO testy) - jsou vlastně podobné testům inteligence. To však aspoň dle mého vůbec neobsáhne například potřebné sociální cítění apod.

Vím ale, že aspoň u mého oboru hrály velkou roli i předchozí zkušenosti, které jsme museli vypsat do životopisu. Osobně jsem nevěřila, že se na něj někdo podívá, ale pak jsem se dozvěděla, že hrál relativně velkou roli.

K.

Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: pon 25. kvě 2009 19:05:48 
Člen Rady starších

Dobrý den, zdravím všechny.
Jen jsem si přečetla vaše příspěvky a zpěnila se mi krev v žilách. Sama jsem si to totiž prožila také na vlastní kůži. Připravovala jsem se na zkoušky přesně podle pokynů, které vydala fakulta. Doporučenou literaturu jsem měla doslova našprtánu tak, že bych mohla z fleku dělat přednášky. A když přišlo na lámání chleba, předložili nám, s patřičnou omluvou a prý s pochopením, testy, které se týkaly v převážné míře matematického uvažování ( dokonce jsme museli řešit rovnici ze složených zlomků). Vysvětlovali nám to vysokým počtem zájemců o studium. Což mi také hlava nebere. Vybírají se přece ti s nejvyšším počtem bodů, ne?

Máte někdo podobné zkušenosti? Nebojte se svěřit, třeba se něco změní :) .

Přeji hezký zbytek dne.

Bohunka T.

Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: pon 25. kvě 2009 19:21:54 

Dobrý večer!
Bohunko - to snad je i proti předpisům, změnit obsah přijímací zkoušky, ne?
Jinak se většinou (např. SCIO testů nebo TSP na MU) nevybírají studenti podle počtu dosažených bodů, ale podle dosaženého percentilu.

Klára

Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: pon 25. kvě 2009 21:13:59 
Člen Rady starších

Pro Klárku,

já jsem to také brala trochu jako podraz. A nebyla jsem sama! Ale věřte mi, opravdu to tak bylo. B.T. :(

Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: pát 28. srp 2009 23:16:09 
Člen Rady starších

Bc. Michaela Gondeková píše:
Konkrétně moje kolegyně z práce jsou ze SCIO testů naprosto šílené :evil: , tak rády by začaly studovat, ale hlásí se na školy, kde jsou SCIO a neustále se jim to nedaří, největší problém je pro ně matematický oddíl :!:

Milá Míšo, na stránkách Scio se dají vysledovat přípravné kurzy. http://www.scio.cz/in/2vs/nsz/home.asp Máme dobrou zkušenost s přípravou na G - přijat ;)

Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: pon 31. srp 2009 15:03:15 

Krásný den!
S přípravnými kurzy mám také dobrou (i když ne přímo osobní) zkušenost. A vím že, spostě lidí pomůžou i jenom "staré" testy, na kterých se naučí princip většiny příkladů.

Klára

Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: ned 01. lis 2009 14:34:27 

Dobrý den všichni.
Dovolte mi, abych i já si posteskla nad systémem přijímání na ped. školy- těmi středními počínaje. Konkrétně na SPgŠ do Mostu se studenti přijímají dle průměru známek na vysvědčení. Když jsem se toto dozvěděla, neváhala jsem a vznesla dotaz přímo do Mostu. Známky přece nevypovídají o schopnostech k této profesi. Kde jsou nějaké hudební a osobnostní předpoklady? Kde je kreativita či komunikativní dovednost? To opravdu NENÍ DŮLEŽITÉ??? Já osobně jsem na SPgŠ prošla talentovými i přijímacími zkouškami. Ty přijímací pro mne byly stresorem, ale tehdy to bylo jediné řešení jak výběr zredukovat. Podle mne je velkou chybou, že o studijních předpokladech rozhodnou SCIO, nebo jiné testy.
Abych nezapomněla, odpovědí mi byl systém přijímání žáků dle nových kritérí. Toť vše.

Pak musí na VŠ doslova trpět hudebníci při výuce některých studentů, kteří v životě nehráli na žádný hud. nástroj, békají jak ... a některé to vlastně vůbec nebaví!!! Potřebují ale titul. A tak přežijí "trapárnu" TV a VV kurzů, zatímco my jsme ve svém živlu.

Hodnocení článku :

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 18 ]  Přejít na stránku: 1, 2  Další