Zdravím všechny, které toto téma zajímá.
Já osobně jsem přesvědčena, že ANO. Souhlasím se zaváděním jazyků do mat. škol, souhlasím s učením jazyků již v předškolním věku. Jak už jsem uvedla v sekci Jazykové vzdělávání, mám s tímto osobní zkušenosti. Tedy, lépe řečeno, zkušenosti se synem. Měl možná štěstí i na šikovnou p. učitelku, která děti učila anglicky přirozenou cestou, mluvila s nimi anglicky i v průběhu celého dne, takže po roce učení děti plynně odpovídaly anglicky ( samozřejmě fráze přiměřené věku), že si ani, myslím si já, neuvědomovaly, že nemluví česky. Syn "chytil do ucha" anglickou výslovnost tak dobře, že mu potom tento jazyk nečinil problémy ani ve škole - nebál se mluvit, správně vyslovoval. Argumentovala jsem tím, že děti rodičů, kteří mluví plynně dvěma jazyky, se jazyk naučí zcela automaticky a nikdo nehodnotí, zda to není brzy, zda mají správnou výslovnost, dostatečnou slovní zásobu apod.
Tak to je můj názor a moje zkušenost. Jak to vidíté vy? Jazyky do školek ano či ne? Jaké máte ke svému tvrzení argumenty? Těším se na odpovědi.
Bohunka T.