Videa s ukázkovými hodinami Wattsenglish (metodu tu zmínila Jana Kneřová) najdete např. na Dětských stránkách -
http://www.detskestranky.cz/rubrika/32-wattsenglish.htm.
Já mám osobní zkušenost s metodou Helen Doron a jsem s ní naprosto spokojená. Dcera chodí na kurz už rok a půl (začala ve dvou letech) a metoda spočívá v tom, že se děti učí anglicky myslet, ne jen mluvit. Poslouchají velmi pěkně udělaná cédéčka s písničkami a texty, mají své aktovky s barevnými učebnicemi, starší děti mají k dispozici i internetové "hry". Děti tvoří rovnou celé věty a lektoři jsou zkušení angličtináři s perfektní výslovností. Do podvědomí se dětem dostanou celá spojení (I am a conductor; This boy is crawling - i s členem, gramaticky správně). Dneska zrovna děti skákaly. Lektorka řekla: "Jump!" a pak se tříletých prcků zeptala: "What are you doing?" Děti odpovídaly: "I am jumping!" Nenásilně, bez biflování gramatiky. Jsou to opravdu zábavné hodiny.
Česká televize navíc už druhým rokem vysílá každé ráno na ČT2 (v rámci Dobrého rána) Angličtinu s Helen Doron - několikaminutová lekce, která se celý týden opakuje. Ukázku a další informace můžete najít na
www.helendoron.cz (nebo
www.helendoron.com).
Protože zároveň učím angličtinu v mateřské škole a na prvním stupni ZŠ, porovnávám způsoby učení malých i větších dětí. Ve školce si angličtinu "osaháváme" všemi možnými způsoby. Tancujeme, cvičíme, zpíváme, kreslíme. Jako základní pomůcku používám v současnosti Cookie and friends od Oxford University Press, do toho vybírám dětem vhodné hry a pomůcky. Mám výhodu, že děti ze školky pak dostanu i v první třídě, takže výuka je kontinuální.
Ještě bych na závěr tohoto dlouhého příspěvku ráda upozornila na stránku
www.anglictina-hry.cz - tento e-shop nabízí ohromné množství vynikajících her pro podporu výuky angličtiny právě u malých dětí. Osobně jsem vyzkoušela některé hry a nejen děti ve školce, ale i páťáky hraní moc baví (zkuste např. Humpty Dumpty - na procvičení Body parts nebo Jack and the beanstalk na barvy a tvary - nebo některou jinou, stačí si vybrat). Ceny jsou přiměřené a hry jsou z kvalitního materiálu a vydrží i dětské zacházení