Kateřina Picková píše:
myslím, že je dobré, když si osvojují gramatickou terminologii, např. present perfect, adjective atd. Usnadňuje to pak komunikaci v hodině.
Souhlasím. Názvy anglických časů a gramatických jevů je dobré znát už jen např. kvůli mezinárodním zkouškám apod (gramatické testy). Nicméně při vlastním výkladu pravidel není mým cílem cvičit žáky v lingvistické angličtině. Cílem je pochopení vysvětlovaného jevu. Paralelní cvičení studentů v lingvistické angličtině je další zátěž, která dosažení tohoto cíle znesnadňuje.
Jinak co se týká induktivní metody (tj. studenti sami odvozují pravidla bez vysvětlení) -- nepochybně ji lze uplatnit a já sám tak činím. Dle mých zkušeností ovšem čeští studenti následně vyžadují od učitele aby vnesl "světlo a řád" do chaosu, který jim při použití této metody často v hlavách vzniká. Prostě induktivní metoda často plodí nejistotu, a ta plodí stres a snížení sebevědomí. A jak známo, nejistota a nedostatek sebevědomí mohou studenty až paralyzovat a znesnadňovat jim učení. Čili s moderními metodami zacházím s citem (pozn. na okraj: vzdělání v oboru didaktiky AJ jsem dosáhl po roce 2000, čili o moderních metodách jsem informován).