Tento modul byl archivován. Vkládání a editace obsahu není možná.

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Lze používat interaktivní tabuli bez i-učebnice?
PříspěvekNapsal: ned 06. pro 2009 21:42:13 
Člen Rady starších

Ráda bych se (po malém odskočení) vrátila k mé otázce: Jaké klady (a zápory) vidíte na i-učebnicích, pokud je používáte? Hledám jakékoli odpovědi 8-)

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :
Hodnotit příspěvky mohou pouze registrovaní uživatelé.

PříspěvekNapsal: pát 11. pro 2009 15:47:46 
Už pár let používáme tabule a iučebnice jsme dlouho neměli. Osobně používám hlavně svoje věci, které "šiju" svým žákům na míru, každá třída je prostě jiná.
Nějaké Frausy máme a po počátečním nadšení ho asi nikdo nepožívá, víc se mi líbí Nová škola - ale k té zase nemáme učebnice. A nově máme matiku pro 7.třídu od Conti SW - je to práce opravdového učitele, který opravdu učí, sice to není zcela profi, ale hodně dobré a navíc si to můžu upravit podle sebe. Pokud projedete web, najdete spoustu materiálů, které mohou sloužit hned nebo po mírné úpravě.
Příprava je ze začátku náročná, musí se člověk naučit s některým softwarem, ale po nějaké době stihne běžnou přípravu velmi rychle. Ale určitě potřebuje skener a internet

Ohlásit tento příspěvek

Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: pát 11. pro 2009 16:57:29 
Člen Rady starších

Milý návštěvníku,
děkuji za Vaši reakci.

Jsem překvapena, že se tu zatím ozvali většinou skeptici. Čekala jsem, že svým názorem píchnu do vosího hnízda, a zatím...
Ale slovo diskuze vychází od slova diskutovat! Takže?

Hledáme obhájce i-učebnic, aby byly síly vyrovnané!

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: ned 13. pro 2009 19:08:44 
Zase takový pesimista nejsem :lol: - pokud učitel nemá žádnou zkušenost s tvorbou svých materiálů, pak jsou iučebnice k nezaplacení. Pokud jsou třeba pracovní sešity v této podobně - to nemá chybu. Líbí se pokud si mohu dodat své doplňují materiály. Ale musím se přiznat, že zvětšení textu z učebnice mi jako interaktivní učebnice nepřipadá. Čekala bych třeba v dějepise napříklady mapy osídlování či bitev v nějaké animované podobě apod. Ale znovu opakuji, že jako základ nejsou špatné, ale je třeba k nim přistupovat kriticky a vybrat si.

Ohlásit tento příspěvek

Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: pon 14. pro 2009 18:04:31 
Člen Rady starších

Jitka píše:
Ale musím se přiznat, že zvětšení textu z učebnice mi jako interaktivní učebnice nepřipadá. Čekala bych třeba v dějepise napříklady mapy osídlování či bitev v nějaké animované podobě apod. Ale znovu opakuji, že jako základ nejsou špatné, ale je třeba k nim přistupovat kriticky a vybrat si.

Milá Jitko,
děkuji za Váš příspěvek.

Když jsem byla na některých prezentacích, tak tam rozklikávali obrázky, mapky apod. Dokonce byla i propojení na internet.
Máte pravdu, že takové funkce by výrazně ulehčily učiteli přípravu.

Já bych se dokonce přikláněla k možnosti, aby tyto i-učebnice vůbec neobsahovaly text z papírové učebnice.
Ze zkušenosti vím, že když jakýkoli text přepíši z učebnice na tabuli, žáci se dívají VŽDY na tabuli a ne do knihy. To mi nepřipadá vhodné.

Jak by se líbila taková pomůcka k IT bez textů ostatním diskutujícím?

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: sob 09. led 2010 18:30:42 

Pavlína Hublová píše:
Když jsem byla na některých prezentacích, tak tam rozklikávali obrázky, mapky apod. Dokonce byla i propojení na internet.
Na tohle snad ani nepotřebuji interaktivní tabuli, že?!
Pavlína Hublová píše:
Máte pravdu, že takové funkce by výrazně ulehčily učiteli přípravu.
Podobné chyby se dělaly před 10-15 lety, kdy byla nadprodukce "výukových interaktivních" CD-ROM: vesměs byly k ničemu. Typickým příkladem jsou tituly LANGmaster, které šly v rámci Indoše "zdarma" na všechny školy, kdo je ještě používá? Stejně tak zapadnou dnešní "i-učebnice", které mechanicky přistupují k dnešnímu fetiši - interaktivní tabuli.
Pavlína Hublová píše:
Já bych se dokonce přikláněla k možnosti, aby tyto i-učebnice vůbec neobsahovaly text z papírové učebnice.
Ono by stačilo, kdyby se autoři zamysleli nad dnešním stavem techniky...
Pavlína Hublová píše:
Ze zkušenosti vím, že když jakýkoli text přepíši z učebnice na tabuli, žáci se dívají VŽDY na tabuli a ne do knihy. To mi nepřipadá vhodné.
Smiřme se s tím, že knihy už žáci používat v krátké době přestanou. Pokud je tzv. i-učebnice více méně kopií učebnice, tak nejde, obrazně řečeno, o krok vpřed, ale přešlapování na místě.

Naposledy upravil Janek Wagner dne stř 13. led 2010 6:42:34, celkově upraveno 4

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: stř 17. úno 2010 18:42:45 
Člen Rady starších

Janek Wagner píše:
Smiřme se s tím, že knihy už žáci používat v krátké době přestanou.

Milý Janku,
jsem optimista. Knihy se ještě stále vydávají (před Vánoci bylo mé oblíbené knihkupectví našlapané), takže předpokládám, že s tištěným médiem se žáci budou muset ve školách setkávat. Aby pak neutrpěli "papírový šok". :lol:

Ale k původnímu tématu...
Interaktivní učebnice prokazují podle mne medvědí službu už samotnému učiteli. Určitě znáte kolegy (alespoň z vyprávění), kteří i v dnešní době dokáží odpovědět na dotaz žáka "... když je to v učebnici, tak tak je a basta!" A další typ, který učí pěkně podle učebnice, nekouká ani nalevo ani napravo, jede pěkně stránku po stránce. Jak to bude vypadat ve chvíli, když takový učitel dostane IT a i-učebnici?
Napadá mne slovo "stereotyp".

Stereotyp sice ohrožuje sebelepšího učitele, ale pokud si musíte hledat materiály (alespoň trošičku), vytvářet materiály (alespoň občas) a chystat přípravy, máte mnohem větší naději, že vás "ta potvora" tak brzy nepostihne...

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: čtv 18. úno 2010 12:47:10 

Janek Wagner píše:
Smiřme se s tím, že knihy už žáci používat v krátké době přestanou.

Pavlína Hublová píše:
Stereotyp sice ohrožuje sebelepšího učitele, ale pokud si musíte hledat materiály (alespoň trošičku), vytvářet materiály (alespoň občas) a chystat přípravy, máte mnohem větší naději, že vás "ta potvora" tak brzy nepostihne...

Drazí kolegové,
Janek sice je schopen zcela dostatečně vyjádřit, co je třeba, ale nedá mi to. Přidám se se svou trochou do mlýna. Na Britannica Blog koncem ledna proběhla na toto téma zajímavá diskuze (Learning & Literacy in the Digital Age - http://www.britannica.com/blogs/2010/01 ... acy-forum/). Dokonce i toto, ve své podstatě techno-pesimistické uskupení, nepochybuje o nástupu digitálních materiálů do výuky. Skutečnost je bohužel mnohem vážnější, neboť většina předpovědí odhaduje, že do roku 2050 dospějí technologie tak daleko, že nebude vůbec třeba umět číst (o psaní ani nemluvě!) - bude docházet k přímému přenosu informací mezi lidmi. Vlastně již dnes si můžete dát text přečíst nebo ho do počítače přímo namluvit.
To důležité, nad čím by měl každý učitel přemýšlet, je to, zda přece jen není něco, co dává čtenáři papírová kniha navíc, něco, co by se měl tudíž snažit ze všech sil svým žákům předat. Je zcela zřejmé, že to není onen výše zmíněný stereotypní výukový obsah, jež je právě v této době nahrazován obsahem digitálním.

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: čtv 18. úno 2010 13:07:22 

Pavlína Hublová píše:
jsem optimista. Knihy se ještě stále vydávají (před Vánoci bylo mé oblíbené knihkupectví našlapané), takže předpokládám, že s tištěným médiem se žáci budou muset ve školách setkávat. Aby pak neutrpěli "papírový šok". :lol:
Měl jsem na mysli knihy-učebnice. Knihy samozřejmě přežijí ;-) Ale asi už nebudou mainstreamové médium.

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: čtv 18. úno 2010 13:25:09 

Ještě mě napadly dvě věci:

1. Takzvané i-učebnice jsou stále na rozdíl od Web 2.0/3.0 informačního prostoru, kde se již pohybujeme, jen lineární. Je tedy otázkou, zda jejich používání opravdu vede ke kýženým postinformačním kompetencím? ;-)

2. Současná ICT zařízení směřují k využívání prohlížeče jako platformy a k haptickému a hlasovému ovládání. Současně se směřuje k otevřeným systémům. Dnešní i-učebnice a i editory prezentací, dodávané k interaktivním tabulím, jsou proprietární a evidentně ignorují vývoj (stačí připomenout podporu multitouch a TabletPC ve Windows 7 nebo Chrome OS a aplikace Webu 2.0 vůbec).

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 54 ]  Přejít na stránku: Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další