Už se těším, až porovnám "moje" osvědčené pokusy s vejci s těmi na wiki a že jich je!
Ač nefyzikář, tak jsem v loňském šk. roce velikonoční fyziku začala prastarou otázkou: Co tu bylo dříve, slepice nebo vejce? A jelikož hádanka výslovně neuvádí, že zmíněná vejce jsou slepičí a podle paleontologů existovali plazi a dinosauři daleko dříve než ptáci a tudíž i slepice,... fosilní vejce jsou stará několik miliónů let... Odpověď tedy zní: Vejce (alespoň podle Ivana Moscoviche, Velká kniha hlavolamů)
Kromě pokusů jsme si i velikonočně hlavu lámaly (Kolumbovo vejce, postřehovačky, vejce v síti,... děti vyrobily vlastní velikonoční hlavolamy i okoklamy = opt. "triky", něco málo viz.
http://www.zsstraz.cz/index.php?a=143 )
A před chvílí jsem dokončila nové tematické velikonoční vyučování ve spojené 2.-3. třídě, kde supluji za nemocnou paní učitelku a také se těším, jak si to užijeme i s těmi pokusy: vajíčka budou tančit (magnetismus), některé poslouchat a některé ne a ne (těžiště), naučíme vajíčka plavat (Archimedův zákon), vajíčka se budou točit (setrvačnost), skákat do lahve a ven aj.
V pátek jsme s prvňáčky, kde mám Vv a Pč, vyrobili dlouhé velikonoční leporelo...
Krásné Velikonoce (a děkuji za všechny pěkné nápady na wiki)