Tento modul byl archivován. Vkládání a editace obsahu není možná.

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Nový psací vzor - COMENIA SCRIPT
PříspěvekNapsal: pon 29. bře 2010 14:00:12 
Když jsem před časem uslyšel o novém psacím písmu Comenia Script a uviděl ukázku, zajásal jsem "Tak konečně se přišlo na to, že spojované psací písmo je špatné!"

Od první do dvanácté třídy jsem povinným užíváním psacího písma, v němž bylo bezpodmínečným imperativem spojování písmen ve slově, trpěl. Já, učitelé a zejména mí rodiče. Zápisy "písmo 5, úprava 5 ..." v žákovské knížce a v sešitech byly na denním pořádku. Téměř v každém slově přeškrtnuté chybné písmeno a vepsáno správné. Zdržovalo mě to, měl jsem problémy stíhat diktát. Výsledný text byl těžko čitelný pro mne, natož pro učitele.
V desáté třídě (střední, všeobecně vzdělávací škola) jsem požádal o povolení si vytvořit vhodnější systém písma s diskrétními písmeny ve slovech. Nebylo mi to povoleno.

Až teprve na vysoké škole, v roce 1965, nastala pro mne svoboda. Nikoho už nezajímalo, jak kdo píše a já si konečně mohl vytvořit to své pravé osvobozující písmo. Tím se všechny problémy s psaním vytratily. Konečně jsem mohl psát rychle a mé nové písmo bylo úhledné, bez chyb a kýmkoliv velmi dobře čitelné. A zůstalo takové dodnes.

Kupodivu (nebo snad logicky?) MŮJ systém je téměř totožný s bezserifovým systémem Comenia Script B! Jediný drobný rozdíl je v písmenu "z". Já velké i malé "z" používám přeškrtnuté. Vzniklo to nutností odlišit ho jednoznačně od číslice 2, což bylo nezbytně nutné při zápisu matematických a fyzikálních vzorců.

Řeklo by se, že jsem disgrafik (tenkrát asi nikdo nevěděl, že něco takového existuje) a proto jsem s tím spojovaným písmem měl problémy. Ale - moje manželka je profesionální grafička a používá velmi podobné nespojované písmo jako já. Je o deset let mladší než já a na druhém stupni základní školy už směla používat písmo, které jí lépe vyhovovalo než to předepsané školní. Šťastná to žena.

V době mých studií na vysoké škole nebyla k dispozici pro mnoho oborů skripta. Neměli jsme jinou možnost, než se účastnit přednášek a snažit se zapsat co nejvíce informací. Po přednášce jsme se pak sešli a vzájemně si chybějící informace ze zápisů doplnili. Tak jsme si vlastně napsali skripta a z nich jsme pak studovali.
Snad nikdo nepoužíval k zápisu přednášek spojované školní písmo!
-----------------------------------------------------------------------------

Hmm, není už pozdě? V 21. století, ve století informační techniky? Bude snad někdo požívat ručně psané písmo k něčemu jinému než podpisu? Bude se v blízké budoucnosti ještě používat ruční podpis?

Ohlásit tento příspěvek

Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :
Hodnotit příspěvky mohou pouze registrovaní uživatelé.

PříspěvekNapsal: úte 30. bře 2010 14:27:02 

Využiji příspěvek návštěvníka a znovu položím zatím nezodpovězenou otázku - jestliže bude dělat dětem (i dospělým) problémy násobilka, přestaneme ji vyučovat, protože máme kalkulačky?
A přidám další otázky - Budeme plně spoléhat na techniku a na jakýsi virtuální elektronický podpis?
Jsou problémy disgrafiků způsobeny typem písma nebo lehkou mozkovou disfunkcí :?:

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: úte 30. bře 2010 16:18:28 

Možná by nás v diskusi mohla posunout debata nad zjištěními, po kterých zde několik diskutujících volalo.
Některé otázky vnesl pan Fous, další pan Vodička:

Ivo Vodička píše:
Zajímavé by bylo se dozvědět, jakými argumenty autorka CS přesvědčila PF UK a MŠMT, aby se zavedl zkušební provoz.
Zajímavé by bylo se dozvědět od skutečných, myslím praktických učitelů, v Anglii, v USA nebo jinde, kde takové písmo už dávno zavedli, jaké má výhody a nevýhody.
Zajímavé by bylo se dozvědět, jaké zkušenosti mají v Německu, kde je takový kompromis mezi naším a podobným Comenia Srcipt.

Kdo to ví? Kdo by mohl odpovědět?

Pojďme se k nim prosím vrátit ;) .

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: úte 30. bře 2010 17:52:00 

Dobrý den, reaguji ještě na pana Karla. Nikdy nikdo nikoho nenutí, aby se podepisoval "psace". Sama píši kurzivou i se tak podepisuji (a znám mnoho dalších lidí, kteří také) a nikdy jsem neměla problém, že by můj podpis nepřijali. Mnoho lidí, jak jsem měla možnost vidět, tak píše právě buď kurzivou, nebo kombinací písem.

Problémy dysgrafiků samosebou nejsou způsobeny písmem, ale nové písmo by jim psaní mohlo usnadnit. Jiné písmo přeci nezapříčiní nižší IQ, to dá rozum. Takže děti, které by se učily jiné písmo, by nebyly hloupější.

K zajímavým dotazům pana Vodičky: pokusím se na ně autorku písma upozornit. Třeba tak nalezneme odpovědi :)

Krásný den!

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: úte 30. bře 2010 18:44:59 
Člen Rady starších

Reaguji zde na slova "návštěvníka" přede mnou.

Tak tohle soudíte opravdu jen podle sebe. Já. na rozdíl od Vás, a se mnou všechny kolegyně v práci a mí známí, používáme písmo PSACÍ. Myslím, že tohle je individuální problém a každý bude upřednostňovat to, co jemu vyhovuje. Ale pořád nechápu, proč by se mělo měnit něco, co je zaběhnuté, co funguje :| . Mně to přijde nelogické a násilné.

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: stř 31. bře 2010 15:33:39 

Mně taky Bohunko.
Máme tak nádherné písmo. Bojujme o něj.
A také mi vadí, že psací ustupuje. Když se podívám na své vysvědčení ze ZŠ, které je jako namalované, jako malé umělecké dílo a pak se podívám na to, co dostává má dcera, tedy vytisknuté, přijde mi hodně neosobní a je mi z toho smutno.

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: stř 31. bře 2010 20:24:17 

Bohunko, dnes jsem měl seminář s cca 40 kantory/kami resp. řediteli/kami škol. Vybíral jsem od nich vyplněné formuláře, většina z nich nepíše psacím písmem. Podobné výsledky už máme z dalších skoro 20 seminářů. To asi náhoda nebude.

Já osobně nepíšu psacím písmem od 6. třídy v roce 1968.

Kritické názory typografů na dnes používané psací písmo registruji již dlouho, viz třeba http://typomil.com/typofilos/2007/01/normalizovane-skolni-pismo/, ještě musím najít v archivu text Filipa Blažka, který byl publikován na Typo.cz a i České škole.

Ale doporučuji i "hlas lidu" http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2010020901 ;-)

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: stř 31. bře 2010 22:39:52 

Kritické názory píší většinou lidé, kteří měli nějaké problémy se normalizované psací písmo naučit. Typograf na udaném linku nijak kritický není, pouze hodnotí situaci ze svého pohledu. Nic nevnucuje a nic neodsuzuje, na rozdíl od kritiků, kteří jsou hodně hlasití. Je ale zajímavé, že kritici či jejich příznivci stále neodpověděli na žádnou otázku či připomínku položenou příznivci dosavadního písma.
Každý, ať si v dospělosti a soukromí píše, jak uzná za vhodné, klidně ať si vymyslí vlastní abecedu nebo škrábe klínové tabulky. Základ komunikace je ale výuka písma společného všem. A to současné, psací, vyhovuje všem nárokům na písmo kladeným. Jediné, co je zde slyšet je estetická nedostatečnost (je věci vkusu každého jedince) a obtíže při učení se psaní (ty ovšem nejsou způsobeny písmem samým). To mi přijde na tak zásadní změnu hodně málo. :(

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: čtv 01. dub 2010 1:11:41 

Karel Fous píše:
A to současné, psací, vyhovuje všem nárokům na písmo kladeným. Jediné, co je zde slyšet je estetická nedostatečnost (je věci vkusu každého jedince) a obtíže při učení se psaní (ty ovšem nejsou způsobeny písmem samým). To mi přijde na tak zásadní změnu hodně málo. :(
Opravdu vyhovuje všem nárokům na písmo kladeným? A opravdu ty obtíže nejsou způsobeny písmem samotným? Prosím o odkaz na nějakou studii či odbornou práci.

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: čtv 01. dub 2010 5:05:44 

Podpořím Janka - z čeho plynou názory, které zde zaznívají? O jaké studie či výzkumy se opírají?

A jak byste vlastně charakterizovali nároky, které dnes na písmo klademe? To je zajímavá otázka, na níž jsme si zde ještě ne zcela úplně odpověděli.

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 353 ]  Přejít na stránku: Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 36  Další