Milá slečno Ventová, gramotnost znamená schopnost číst, psát a počítat. Pakliže něco z toho neumím, jsem v té oblasti negramotný. Jestliže neumím z toho nic, jsem negramotný plně, čili negramot. Nejde o dedukce ale o běžnou zběhlost ve významech cizích slov.
Ano, píšu stále to samé a stále se mi na mé otázky či námitky nedostává patřičných odpovědí. Jde mi o diskusi, když už jsem na portálu, který je nazván "Metodický portál diskuse". Za diskusi nepovažuji, když jedna strana předloží argumenty a otázky, a druhá strana předloží jiné argumenty a jiné otázky, aniž by si všímala otázek strany první. Diskuse, neboli dialog, znamená, že řečníci (diskutující) vzájemně reagují na podněty druhého diskutujícího. Pokud tomu tak není, jde o dva paralelní (souběžné) monology, promluvy jednoho jediného k sama sobě či k posluchačům bez ohledu na to, co říká druhý řečník (viz diskuse parlamentu ČR

)
Omlouvám se za tuto osvětu, ale zřejmě byla potřeba.
O pomíjení úpravnosti psaní mám osobní zkušenost s vlastními dětmi, což možná není statisticky nijak významné v měřítku republiky, ale zcela zásadní v měřítku mých dětí a jejich spolužáků ve třídě. A je skutečně velká otázky, zda u dětí je třeba vycházet ze většin a menšin dle statistik nebo zda uvažovat vždy v úrovni 100%. Líbilo by se Vám, kdyby piloti dovezli cestující na místo určení pouze se statisticky většinovou úspěšností nebo je lepší 100% úspěšnost?
Lze také vycházel z prosté logiky - kde se mají děti naučit psát, když klasické sešity se patrně již moc nepoužívají, dětí mají metodické či cvičební sešity, do kterých se jen doplňuje. A nedělám si iluze, že by někdo kontroloval, jak úhledně je vyplněno pár políček na stránce bez souvislejšího psaného textu, jak to bývávalo zvykem u klasických linkovaných sešitů.
Data na Vaše průzkumy jste patrně brala z jiných škol, než kde máme děti či než které známe. Nicméně musím zopakovat - relevantní průzkum bych si představoval na úrovní ČSÚ nebo agentur zabývajících se průzkumy ve všech školách ČR. Nezlobte se, ale také jsem dělal diplomku, takže mám představu, jak průzkumy na ně vypadají.
Děkuji srdečně neznámému navštěvníkovi, který již podvakráte vyjádřil vlastně stejné názory jako já, čímž mi potvrdil, že nejsem se svým postojem až tak mimo realitu.