Tento modul byl archivován. Vkládání a editace obsahu není možná.

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: ONLINE DISKUZE: 14. 4. od 16.00 do 18.00
PříspěvekNapsal: stř 14. dub 2010 15:26:33 

Na naší škole, jsme šli cestou integrace do předmětů v ŠVP. Stěžejní postavení má český jazyk a literatura, ale některá témata jsou integrována do výuky cizích jazyků a dokonce některá i do matematiky. Spolupráce byla hlavně při vzniku, nyní je iniciována jen podle situace.

Hodnocení článku :
Hodnotit příspěvky mohou pouze registrovaní uživatelé.

PříspěvekNapsal: stř 14. dub 2010 15:27:14 

Jitka Krausová píše:
Většina škol využila spíše integraci tohoto tématu do jiných předmětů, zajímá mě jak se Vám osvědčila mediální výchova jako samostatný předmět?
Líbí se mi, že mám na tuto problematiku celou vyučovací hodinu a mohu se věnovat médiím relativně do hloubky, v ostatních předmětech, mám pocit, že témata médií jsou vždy jen jakoby "připojená" k právě probírané látce.
Nedovedu to přesně spočítat, odhaduju asi tak 4 - 5 kolegyní (etika, výchova k občanství, umění, jazyky), ale myslím, že i ostatní kolegové určitě na problémy mediálního světa naráží

Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: stř 14. dub 2010 15:28:07 

Denisa Labischová píše:
Kolik kolegů se na výuce mediální výchovy na Vaší škole podílí? Jakou mají hlavní aprobaci? Máte dobré zkušenosti s týmovou prací (mám na mysli nejen přípravu začlenění průřezového tématu do ŠVP, ale i průběžnou komunikaci o konkrétním obsahu MV v jednotlivých ročnících)?
Odpověď na tuto otázku závisí na pojetí tohoto tématu. My jsme šli, právě zmiňovanou, cestou integrací. A to do velmi rozmanitých předmětů - počínaje ČJL, přes Vv, biologii, fyziku apod. Takže spolupráce vyučujících napříč aprobacemi i předměty byla veliká.

Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: stř 14. dub 2010 15:33:05 

Dobrý den,
zdravím všechny diskutující. Ráda bych se zeptala paní Šepsové, jakým způsobem jste navazovala s žáky na natočenou hodinu, tady na téma tvorby reklamních sloganů. Pokračovali jste dále v tomto tématu? Využili jste nějakým způsobem reklamní slogany, které se žáci pokusili v hodině vytvořit?

Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: stř 14. dub 2010 15:36:13 

Zajímalo by mne jaké pojetí mediální výchovy je z Vašeho pohledu vhodnější. Sledovaná hodina je ze samostatného předmětu. Na mnoha jiných školách je mediální výchova integrována. Jaký je Váš pohled na tuto problematiku?

Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: stř 14. dub 2010 15:36:40 

Mgr. Zdeňka Švecová píše:
Dobrý den,
zdravím všechny diskutující. Ráda bych se zeptala paní Šepsové, jakým způsobem jste navazovala s žáky na natočenou hodinu, tady na téma tvorby reklamních sloganů. Pokračovali jste dále v tomto tématu? Využili jste nějakým způsobem reklamní slogany, které se žáci pokusili v hodině vytvořit?
Další hodinu jsme se snažili reklamu prodat. Studenti se pokoušeli nakoupit vysílací časy u zástupců českých televizí. Je to další lekce obasžení v publikaci, se kterou pracuju.

Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: stř 14. dub 2010 15:38:52 

Zuzana Šepsová píše:
Mediální výchovu nabízíme v tercii (1 h) a v kvartě (1h) jako povinně volitelný předmět a potom jako dvouhodinový povinně volitelný seminář v septimě a oktávě.
Dobrý den,
zdravím šikovnou paní kolegyni a mám také dotaz k povinně volitelnému předmětu Mediální výchovy na nižším gymnáziu. Pokud se žák do předmětu Mediální výchovy přihlásí v tercii, může se pak ještě přihlásit v kvartě?
Tuto situace jsme hodně řešili při tvorbě ŠVP. Nakonec jsme dospěli k tomu, že žák se povinně volitelného předmětu může zúčastnit buď v tercii, nebo v kvartě (tedy pouze 1x). Pak jsme pro určitý předmět mohli napsat pouze jedny osnovy do ŠVP. Pokud by byl předmět pokračovací, museli bychom mít vytvořené osnovy 2x - jednou pro tercii a jednou pro kvartu. Při uvažování o nastavení povinně volitelných předmětů jsme se dostali i k tomu, jestli je žádoucí, aby v kvartě spolu výuku navštěvovali žáci poučenější (ti, co absolvovali tento předmět v tercii) a začátečníci (ti, co si jej vybrali pouze v kvartě).
Jak jste se s touto situací vyrovnali u Vás, v Letohradě?
Alena Hesová

Naposledy upravil Mgr. Alena Nosková dne stř 14. dub 2010 15:41:07, celkově upraveno 2

Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: stř 14. dub 2010 15:40:30 

mediální výchova - seminář
Dobrý den.
Zaujala mě poznámka o celém semináři, který se týká tohoto tématu, moc se mi nápad líbí. Chtěla jsem se zeptat, co je cílem celého semináře. Zabývá se pouze reklamou nebo je to jen část.

Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: stř 14. dub 2010 15:44:54 

Tomáš Pavlas píše:
Zajímalo by mne jaké pojetí mediální výchovy je z Vašeho pohledu vhodnější. Sledovaná hodina je ze samostatného předmětu. Na mnoha jiných školách je mediální výchova integrována. Jaký je Váš pohled na tuto problematiku?
Dobrý den, nemohu říci, že bych jednoznačně preferovala jen samostatný předmět nebo jen integraci do předmětů. Obě možnosti mohou být naprosto funkční nebo naprosto selhat. Podle mě je důležité, aby si tvůrci ŠVP na konkrétní škole uvědomili, co je cílem mediální výchovy - tedy rozvíjení mediální gramotnosti a dále rozvíjení jak receptivních (kritické přijímání a hodnocení mediálních sdělení), tak produktivních činností (např. tvorba vlastního mediálního sdělení). Na konferenci k mediální pedagogice loni v Plzni byl prezentován drobný výzkum, zjišťující, jak je mediální výchova do výuky začleňována na základních školách a trošičku mě překvapilo, že hodně učitelů ztotožňuje MV s výukou informatiky.

Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: stř 14. dub 2010 15:46:40 

Michaela Hradilová píše:
mediální výchova - seminář
Dobrý den.
Zaujala mě poznámka o celém semináři, který se týká tohoto tématu, moc se mi nápad líbí. Chtěla jsem se zeptat, co je cílem celého semináře. Zabývá se pouze reklamou nebo je to jen část.

Reklama je samozřejmě jen částí. Tento seminář vedu teprve 1. rok, takže stále jen hledám a zkouším, co studenty zaujme. Začali jsme od písma, a pokračovali v historií vzniku jednotlivých médií, přes knihy, noviny a časopisy, zabývali jsme se fotografií a filmem a došli jsme k reklamě. Příští rok počítám s rozhlasem, televizí a hlavně internetem. Seminář je totiž koncipovám jako dvouletý. Ale zatím je to spíše ve fázi hledaní a zkoušení nějaké koncepce.

Hodnocení článku :

Odeslat nové téma Toto téma je zamknuté. Nemůžete posílat nové příspěvky ani odpovídat na starší.  [ Příspěvků: 59 ]  Přejít na stránku: Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další