Tento modul byl archivován. Vkládání a editace obsahu není možná.

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: ONLINE DISKUZE: 22. 4. 2010 od 16.30 do 18.30
PříspěvekNapsal: čtv 22. dub 2010 15:49:22 

Tomáši,
píšete v úvodu, že pracujete s žáky 4. ročníku, ale pak jste se obracel v hodině k oktávě. Máte v literárním semináři studenty obou typů studia? Pociťujete nějaký výraznější rozdíl v úrovni komunikačních dovedností mezi studenty osmiletého a čtyřletého studia?

Hodnocení článku :
Hodnotit příspěvky mohou pouze registrovaní uživatelé.

PříspěvekNapsal: čtv 22. dub 2010 15:50:41 

RNDr.,Bc. Ludmila Šulcová píše:
Dobrý den, zdravím diskutující.....souhlasím s kolegyní Zdeňkou Švecovou, že studentu se vyjadřovali na úrovni a někteří velmi bystře srovnali literární předlohu s filmem. Jak řešíte to, když si student nepřečte-nezná literární předlohu?

Vážená paní Šulcová,
přeji Vám pěkné odpoledne. Já netrvám na tom, aby studenti znali literární předlohu. Seminář mám koncipovaný tak, že využívám filmů a divadelních inscenací (např. Bratři Karamazovi). A jsem samozřejmě rád, když některý ze studentů knihu četl.
tm

Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: čtv 22. dub 2010 15:53:31 

Mgr. Zdeňka Švecová píše:
Zaujali mě také studenti a jejich kultivovaný projev.

Naprosto souhlasím :-) Byla jsem i překvapená jejich otevřeností. Představila jsem si své studenty a přiznám, že před těmi Vašimi smekám.

Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: čtv 22. dub 2010 15:54:49 

Mgr. Alena Hesová píše:
Dobrý den,

chtěla bych se zeptat na koncepci Literárního semináře, který vedete. Na některých školách jsou LS opakováním k maturitě, jinde jsou naplněny výklade,m s čistě interpretačním literárním seminářem se setkáváme málokdy. Často také nedílnou součást semináře tvoří tvůrčí psaní nebo dramatizace. Jak je to u Vás, na G F. X. Šaldy?

Pak by mě také zajímalo, jestli se žáci mohli podílet na výběru děl, která na semináři interpretujete (nemám na mysli referáty, ale společné interpretace).

Děkuji AH

Aleno,
přeji Vám pěkné odpoledne. Seminář rozhodně není pouhým opakováním k maturitě, i když informace z něj se u ní využít dají. My chceme především díla interpretovat. Bohužel tvůrčího psaní zatím nevyužíváme. Studenti pouze píší něco jako referát či esej o vybraném literárním díle.
Studenti se mohli částečně podílet na obsahu semináře.
tm

Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: čtv 22. dub 2010 15:58:10 

Jana Vejvodová píše:
Tomáši,
píšete v úvodu, že pracujete s žáky 4. ročníku, ale pak jste se obracel v hodině k oktávě. Máte v literárním semináři studenty obou typů studia? Pociťujete nějaký výraznější rozdíl v úrovni komunikačních dovedností mezi studenty osmiletého a čtyřletého studia?

Jano,
my v literárním semináři mezi čtyřletým a víceletým oddělením nerozlišujeme. Nepociťuji žádné rozdíly mezi oktávou a 4. A.
tm

Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: čtv 22. dub 2010 15:58:33 

Tomáš Minster píše:
Já netrvám na tom, aby studenti znali literární předlohu. Seminář mám koncipovaný tak, že využívám filmů a divadelních inscenací (např. Bratři Karamazovi). A jsem samozřejmě rád, když některý ze studentů knihu četl.
tm

Tomáši,
moji studenti - učitelé se k Vaší hodině vyslovovali vesměs kladně. Měli ale připomínku, zda by nestálo za to - alespoň nějaký ten týden před tímto literárním seminářem dát studentům knihu přečíst a pak využít srovnání literární předlohy a filmu. Co si o tom myslíte? Děkuji za názor.

Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: čtv 22. dub 2010 16:00:58 
Člen Rady starších

Ahoj!
Rád bych se zeptal kterým dalším autorům se v semináři věnujete. Mají žáci možnost tuto volbu autorů ovlivnit?

Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: čtv 22. dub 2010 16:01:58 

Tomáš Minster píše:
Já netrvám na tom, aby studenti znali literární předlohu. .... A jsem samozřejmě rád, když některý ze studentů knihu četl.
tm

Toto může být pro mnoho češtinářů kontroverzní postoj. Musím říct, že já zastávám opačný názor - studenti Literárního semináře by měli mít povinnost interpretovaná díla přečíst. Možná pak jde o posun vnímání toho, co je obsahem Literárního semináře, podle mého názoru filmy do literárního semináře patří, ale základem jsou knihy. Naprosto ale respektuji, že každý seminář je takovým "dítkem" konkrétního učitele.

Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: čtv 22. dub 2010 16:02:20 

Jana Vejvodová píše:
Tomáš Minster píše:
Já netrvám na tom, aby studenti znali literární předlohu. Seminář mám koncipovaný tak, že využívám filmů a divadelních inscenací (např. Bratři Karamazovi). A jsem samozřejmě rád, když některý ze studentů knihu četl.
tm
Tomáši,
moji studenti - učitelé se k Vaší hodině vyslovovali vesměs kladně. Měli ale připomínku, zda by nestálo za to - alespoň nějaký ten týden před tímto literárním seminářem dát studentům knihu přečíst a pak využít srovnání literární předlohy a filmu. Co si o tom myslíte? Děkuji za názor.

Jano,
my jsme to kdysi zkoušeli, ale naráželi jsme na dva problémy. Bohužel naše knihovny nejsou vždy vybaveny dostatečným počtem výtisků pro daný titul. A navíc někteří studenti si knihu stejně nepřečetli a narušilo nám to atmosféru celého semináře.
tm

Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: čtv 22. dub 2010 16:06:03 

Mgr. Jan Zouhar píše:
Ahoj!
Rád bych se zeptal kterým dalším autorům se v semináři věnujete. Mají žáci možnost tuto volbu autorů ovlivnit?

Dobrý den,

studenti mohli částečně ovlivnit výběr. A letos jsme se věnovali např. Komenskému a jeho Labyrintu, dívali jsme se na Přelet nad kukaččím hnízdem (Kessey - Vyhoďme ho z kola ven), Hrubínově Romanci pro křídlovku ...
tm

Hodnocení článku :

Odeslat nové téma Toto téma je zamknuté. Nemůžete posílat nové příspěvky ani odpovídat na starší.  [ Příspěvků: 63 ]  Přejít na stránku: Předchozí  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Další