Tento modul byl archivován. Vkládání a editace obsahu není možná.

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: ONLINE DISKUZE: 5. 5. 2010 od 16:00 do 18:00
PříspěvekNapsal: stř 05. kvě 2010 16:34:55 

Mohla byste nám ještě sdělit, jak často Vaši žáci z OSZ maturují a nebo se hlásí na VŠ na obory související?

Hodnocení článku :
Hodnotit příspěvky mohou pouze registrovaní uživatelé.

PříspěvekNapsal: stř 05. kvě 2010 16:35:33 
Moderátor

Dobrý podvečer!
Líbí se mi, že studenty hodně oslovujete jmény. Doporučuji totéž netmoderátorům a tutorům v e-learningu, mimo jiné proto, že tím stíráme jakousi "odosobněnost" prostředí. Vy tak činíte také záměrně?
Lenka

Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: stř 05. kvě 2010 16:36:43 

Iva Dobiášová píše:
Mile mě překvapili moji žáci - ještě před hospitací: nemusela jsem je totiž přemlouvat, ochotně souhlasili.
Jsem ráda, že byli nakloněni ke spolupráci, občas mi dá totiž práci je přemluvit, motivovat. Většinou ale pochopí, že jsme tu proto, abychom se někam posunuli, ne stáli na místě.
Mimo to, že bych paní Dobiášová, chtěla ocenit Vás (hodina je podle mého názoru velmi zdařilá a inspirativní), tak jsem chtěla pochválit i Vaše žáky. Byli kultivovaní, měli zajímavé připomínky, pracovali se zájmem, byli k sobě ohleduplní - prostě byli šikovní :-)

Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: stř 05. kvě 2010 16:37:47 
Člen Rady starších

Ještě bych se rád zeptal na téma trochu mimo. Ve starém pojetí byla v ZSV zařazena kapitola z ekonomie. Nyní, podle ŠVP je v samostatném tématu Člověk a svět práce. Ale podle něho neučíte ještě. Kde ve vašem plánu je ekonomie?

Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: stř 05. kvě 2010 16:37:59 

Tomáš Pavlas píše:
Mohla byste nám ještě sdělit, jak často Vaši žáci z OSZ maturují a nebo se hlásí na VŠ na obory související?
Letos maturuje za každé třídy (2 na škole) cca 8 studentů. Vloni to bylo o něco méně (cca 11 dohromydy), ale průměr je cca 6 - 8 na třídu.

Na související obory se žáci hlásí poměrně často - jsou to především humanitní studia, občas přímo učitelství ZSV :) , sociologie, psychologie, politologie,...

Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: stř 05. kvě 2010 16:39:31 

K tomu se mohu jen přidat - domnívám se, že je to především zásluhou paní kolegyně, která si našla správnou cestu, jak studenty citlivě usměrňovat, jak je povzbudit, případně "nakopnout" a podnítit diskuzi. Žáci respektují názor druhého a to je skvělé...

Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: stř 05. kvě 2010 16:40:41 

Mgr. Jan Zouhar píše:
dJeště bych se rád zeptal na téma trochu mimo. Ve starém pojetí byla v ZSV zařazena kapitola z ekonomie. Nyní, podle ŠVP je v samostatném tématu Člověk a svět práce. Ale podle něho neučíte ještě. Kde ve vašem plánu je ekonomie?
Ekonomii učíme ve třetím ročníku - možná jsem na ni ve výčtu hodin v jednom z předešlých odpovědí zapomněla.
Rozhodně to s příchodem ŠVP není pro nás žádná novinka. (Sama jsem z ekonomie maturovala, takže si tento blok užívám)

Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: stř 05. kvě 2010 16:41:13 

Iva Dobiášová píše:
Michal Rubáš píše:
Denisa Labischová píše:
Chtěla bych trošinku navázat na kolegu Rubáše a zeptat se, jakým poznatkovým základem žáci disponují - v oblasti lidské sexuality, genderu, sociálních stereotypů (jedna z otázek se týkala právě stereotypů a předsudků, ale měla jsem pocit, že žákům význam a rozdíl mezi těmito pojmy není zcela zřejmý).
Vycházel jsem z toho, že žáci nedisponují žádným "poznatkovým základem", takže dle mého názoru v té hodině nebylo co "dynamizovat". Vaše jiné sdělení naopak naznačovalo, že se žákům dostalo nebo dostane poučení v hodině, kterou jsme neviděli. Děkuji za vstřícnou reakci.
Žáci v maturitním ročníku již rozhodně disponují "poznatkovým základem" - sexuální výchova je u nás zařazena na nižším stupni gymnázia. Zároveň jsou některá témata (stereotyp, předsudek, sexuální chování a orientace, proměnlivost norem, ... ) zařazena v průběhu studia na vyšším gymnáziu především v rámci sociologie. Co máte za onen "poznatkový základ" ? Možná Vás zcela nechápu.

V následující hodině jsem si neměli vysvětlovat, jednotlivé pojmy, hodina měla vést k zamyšlení nad tím, jaké případné etické rozměry vlastně lidská sexualita má, jak je chápou moji studenti.
Domníval jsem se, že hodina měla tematizovat činitele způsobující proměnlivost norem a vztah mezi etikou a sexualitou. "Poznatkový základ" je termín pí dr. Labischové, která jej použila zřejmě jako výtku, že předpokládám u studentů znalosti, které nemají. Odpověděl jsem, že nepředpokládám nic. Došlo tedy k nedorozumění. Souhlasím, že znalost pojmů z oblasti sexuality nebyla cílem hodiny. Jinak se i u nás genderová problematika probírá v sociologii. V tom se shodujeme.

Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: stř 05. kvě 2010 16:42:34 

Lenka Urbanová píše:
Dobrý podvečer!
Líbí se mi, že studenty hodně oslovujete jmény. Doporučuji totéž netmoderátorům a tutorům v e-learningu, mimo jiné proto, že tím stíráme jakousi "odosobněnost" prostředí. Vy tak činíte také záměrně?
Lenka
Musím Vás trochu "zklamat" - není to záměrné, ale přirozené. Myslím, že je dobře, když se jmény oslovujeme, že je to "normální". Alespoň pro mě.

Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: stř 05. kvě 2010 16:43:22 

Iva Dobiášová píše:
Na související obory se žáci hlásí poměrně často - jsou to především humanitní studia, občas přímo učitelství ZSV :) , sociologie, psychologie, politologie,...
Zde se dostáváme i k otázce, zda výuka OSZ, která je vedena aktivizujícími metodami, je pak dále rozvíjena v rámci studia humanitních oborů na VŠ? A tato otázka se týká všech stupňů vzdělávání.

Je to, co se žáci naučí na ZŠ, dále rozvíjeno i na SŠ (ať už v obsahu, tak i ve formách práce)? Je to, co se žáci naučí na SŠ, dále rozvíjeno na VŠ (opět jak v obsahu, tak ve formách práce?

Spíše jde asi o řečnickou otázkou...

Hodnocení článku :

Odeslat nové téma Toto téma je zamknuté. Nemůžete posílat nové příspěvky ani odpovídat na starší.  [ Příspěvků: 65 ]  Přejít na stránku: Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Další