Etická nebo-li prosociální výchova se v poslední době dostává do popředí pozornosti v řadě zemí. Všichni si uvědomují, že příliš liberální přístup v posledních letech k původním mravním principům společnosti, na kterých byla naše západní civilizace zbudována, má své nepřekročitelné meze.I když to bylo prozíravým jasné, přesto došlo v mnoha zemích k postupné devastaci těchto principům a k nebezpečnému posunu do oblasti mezilidských vztahů, nadměrného sobectví a egoismu, poživačnosti, konzumu bez hranic atd. V této atmosféře se oslabil vliv rodiny na výchovu nové generace. V postkomunistických zemích vedlo opojení z nově nabyté svobody v devadesátých letech ke zvláště zřetelnému zhoršení. Nemenším faktorem byla touha po rychlém růstu prosperity a zbohatnutí. Nové demokracie s obtížemi prosazují nepřekročitelnost morálních hranic, které určují, kdy je hmotný prospěch jedince legitimní a kdy jsou metody jeho nabývání naopak již nemravné nebo dokonce nezákonné.Došlo též k potlačení vlivu tradičních strážců etických norem, jimiž byly dříve církve, občanské spolky,sdružení i obecní pospolitosti, které se vyznačovaly spolehlivou vnitřní komunikací a tvorbou silného veřejného mínění.Tyto změny nemohly zůstat bez důsledků na stav vědomí mládeže, na jejich vzájemné vztahy i na jejich charakterové zrání a na vztahy ke společnosti jako celku. U mnohých současná situace ve společnosti způsobuje pocit ohrožení, flustrace, vlastní nedostatečnosti, jiné přibližuje k rizikovému až kriminálnímu chování. Proto je v mnoha zemích pochopitelná snaha věnovat mladé generaci zvláštní pozornost, posílit výchovné působení školy, volnočasových aktivit organizací pro mládež jako kompenzaci nebo podporu mnohde zeslabeného vlivu rodiny.
Etická výchova podle projektu Roberta Roché Olivara z univerzity v Barceloně a modifikace Ladislava Lence z Bratislavy upřednostňuje prosociálnost, kooperativnost, cit pro druhé.Tento projekt je dnes již ověřený nejen v řadě evropských zemí a na Slovensku, ale i u nás.
Za cíl etické výchovy se označuje prosociálnost. Prosociální je takové jednání, jenž přináší prospěch druhé osobě nebo skupině osob, které nevyplývá ze striktní povinnosti a není provázeno očekáváním jakékoliv formy odměny. Řídí se zlatým pravidlem:“Co (ne)chceš, aby Ti dělali Tobě, (ne)dělej druhým.“ Etická – prosociální výchova nejdříve probouzí a rozvíjí dispozice, schopnosti a způsobilosti, které navozují a ulehčují prosociální chování. Současně upevňuje pozitivní c h a r a k t e r o v é v l a s t n o s t i každého j e d n o t l i v c e .
Poté žáka přivádí k prosociálnímu chování.
Zařazením aplikačních témat:vztahy v rodině, sexuální etika, etické otázky ekologie,vztah k ekonomickým hodnotám, vztah k práci, vztah k náboženství, vztah k lidem odlišných názorů, vztah k médiím se program ETV stává více než výchovou k prosociálnosti. Je programem etické a osobnostní výchovy.
Etická-prosociální výchova předpokládá specifický výchovný styl, přístup a vztah učitele k žákům.Její účinnost závisí právě na tomto specifickém vztahu, tzn. radostný, partnerský a přátelský, náročný a ve svých požadavcích důsledný. Nelze uplatnit autoritativní metody.
Pedagog se opírá zvláště o tyto zásady výchovného stylu:
1.Poskytuje žákovi základní důvěru a bezpodmínečné přijetí.
2.Stanovuje jasná srozumitelná pravidla hry (chování), která žákovi poskytují pocit jistoty, vzbuzují a posilují důvěru k učiteli-vychovateli a světu dospělých .
3.Staví na připisování pozitivních vlastností žákovi a využívá systému přiměřených ocenění, odměn, příp. trestů.
Každodenní zkušenost pedagogů ukazuje, že odevzdávat vědomosti lze i se zamračenou anebo přísnou tváří, ale získat si srdce žáků a vychovávat je k přátelství a spolupráci je možné jen s přátelstvím a radostným úsměvem.
Při porovnání cílů vzdělávání, klíčových kompetencí a obsahu jednotlivých oblastí s projektem Etické výchovy zjistíme, že nejen korespondují, ale v některých oblastech etická výchova kompetence dále rozvíjí.
Podle mých zkušeností, realizují ředitelé některých ZŠ etickou výchovu jako samostatný vzdělávací obor, podle RVP,na 1.stupni v oblasti Člověk a jeho svět, na 2. stupni v oblasti Člověk a společnost.Zkušenosti proškolených ředitelů ZŠ a vyučujících jsou velmi pozitivní: EtV rozvíjí a podporuje prosociálnost, humánní jednání člověka, pomáhá budovat harmonické vztahy v rodině, na pracovišti, mezi společenskými skupinami, mezi národy.
Zajímavé jsou ohlasy žáků:
•Je to můj nejoblíbenější předmět.Cítím se svobodně a volně.(7.třída)
•Najednou mi došlo, co nedělám dobře a proč…Teď to zvládnu. (8.třída)
•Život má velkou hodnotu, a to život každého. To mne zaujalo nejvíc.(9.třída)
•I když jste učitelka, jste moje velká kamarádka. Až vyjdu ze školy, bude mi smutno…..(9.třída)
•Pomohlo mi, že člověk poznává druhé jinak. Všichni máme své problémy a strachy. (8.třída)
•Musel jsem se spřátelit, i když jsme byli pohádaní. Prostě nešlo dál být naštvaný, když se máme bavit o takových věcech… (7.třída)
•Potřebuji se poradit. Je to velký problém, který jsem nikomu neřekl. (8.třída)
•Nejvíc mne zaujalo, že můžeme mluvit i o takových věcech, jako jsou potraty a necítím se při tom trapně. Toto téma mne zaujalo nejvíc….(9.třída)
Zkušenosti každodenní praxe nám ukazují nezbytnost zavedení EtV jako samostaného vzdělávacího oboru na všech typech škol vzdělávací soustavy ČR. Ignorováním nebo oddalováním tohoto požadavku doby, můžeme docílit zhoršování celkové atmosfery naší společnosti, jejiž celkové trendy jsou již beztoho hrozivé.
|