K diskusi o etické výchově si dovolím přispět troškou do mlýna. Nastoupil jsem do 1.tř.národní školy v r.1945. Vzpomínám, že jsme vedle poznámek byli taháni za uši či vlasy, případně chytli pohlavek, dostávali pravítkem přes ruce, klečeli či stáli v koutě apod. Chodili jsme se čtyrkaři, z těch někteří vyšli ze školy i dříve, ale uplatnili se v praktickém životě. Trestů jsme nelitovali, s odstupem doby jsme ocenili, že posílily naši svědomitost, poctivost. Při škole byla družina, kde zůstávali ti, jejichž rodiče byli v práci, pod dozorem p. učitelky, s volným režimem. Napsali jsme si zde úlohy, věnovali se hrám, naučil jsem tam šachy. Chodili jsme do přírody, tehdy daleko bohatší, než dnes, nosili domů chrousty, raky, pozorovali motýly, jezdili na kolech atd.Jako klukům nám byl v ulici vzorem nesmírně populární Emil Zátopek / OH v Helsinkách 1952/, nadšeni jeho příkladem závodili jsme v ulici, tehdy ještě bez aut. Se spolužákem z 1.třídy kamarádím dodnes. Většina se nás dnes ráda každoročně schází a vzpomíná na mnohé přísné, ale vždy lidské učitele. I v padesátých letech učili vesměs své předměty odborně. Politické aspekty byly samozřejmě silné / všude vzor
SSSR /, ale tehdy jsme je brali spíš formálně a příliš je nevnímali.
Jako studenti chodili mnozí do sportovních, nebo kulturních kroužků, sám jsem přišel r. 1956 do
oddílu atletiky TJ Spartak s obětavými trenéry a dobrými parťáky a sport mne poznamenal na mnoho
let. Mnohaletý sportovní trénink mne nakonec pomohl i v těžké nemoci. Kroužky byly zdarma, měli jsme dobrou partu, studovali tréninky svých vzorů, jezdili na závody, navazovali nová přátelství. Nepamatuji se, že by „řádily“ drogy, zraňování spolužáků, hrubé chování k dospělým a podobné jevy, ať se na to díváme jakkoli, hrozily totiž nepříjemné tresty. Příklad možná přehnané kontroly na stu - diích na střední škole – museli jsme se zapisovat, kdo byl v sobotu či neděli na taneční zábavě…
Myslím si, že v dnešní době by silnější výchovné působení bylo potřebné. Jde však o jakousi spojitou nádobu s celou společností. Jednostranné společenské zaměření na individuelní úspěšnost, zbohatnutí, touha po úspěchu za jakoukoli cenu vyjádřenou především úspěchem finančním a majet- kovým, odsuzující ti slabší do role „socek“ a vedoucí k jejich okázalému pohrdání , egoismus, není dobrým zaměřením. Za první republiky vznikl trefný termín „měšťák“. Základ je nepochybně v rodi- ně, což jsem nepoznal jen na sobě a svých pěti sourozencích, ale pozoruji to i kolem sebe, v pří -buzenstvu, v paneláku. Životní styl“ užívej a bav se „ podporovaný plytkými a násilí oslavujícími pořady v TV, bulvárním tiskem, agresivní reklamou, oslavou „celebrit“ atd. , nedostatek skutečných morálních vzorů, skutečných hodnot, vede k tomu, že mnozí „konzumují“ bez přemýšlení to, co je jim předkládáno, zejména mladé rodiny prostě chtějí žít, mají přirozeně své existenční starosti, dětem se
věnují málo. Četl jsem nedávno pěkný citát: „ Ze všeho nejhorší je ledabylost ve výchově mládeže, neboť právě ona rodí takové rozkoše, ze kterých vzniká špatnost.“ Demokritos. Vzdělání nemá potřeb- nou váhu, mnozí totiž k „úspěchu“ potřebovali zejména kontakty a konexe, ostré lokty, kapitál a rozhodování „za hranou“. Mladí jsou velmi všímaví, řídí se tím, co vidí kolem sebe a působení vý- chovy rádi přenechají těm vnímavým a hodným. Tak tomu bylo ve škole, na vojně, v práci… Zdá se, že jsme s bezbřehou svobodou a zamítáním postihů „vylili z vaničky s vodou i dítě „. Z několika- násobné zkušenosti vím, že zejména u chlapců má nesmírný vliv chování a názory matky, na ženách v podstatě rodinná výchova stojí. Výstižně o tom píše Jaroslav Seifert v básničce, co umí ženy a co umí muži…
Nepochybuji, že máme spoustu chytrých a šikovných žáků a studentů s výbornými nápady a myšlením, věnující se dnes zejména elektronice, internetu, lukrativním sportům, které nejsou levné.
Vyspělých rozumově, pragmaticky. Chybí mi však zdůraznění lidského přátelství , solidarita s tím, kdo neuspěl, nebo je postižený, ohleduplnost k sobě, k přírodě, větší slušnost v jednání, odsouzení podvodného či falešného jednání. Skutečné vzory, které zviditelňují organizaci, město, ČR , a ne vlastní konto. Zájem o činnost v neziskové organizaci. Větší poctivost, skromnost, pokora a úcta tam, kde je to na místě Odříkání a překonávání životních neúspěchů, k čemuž vhodně stimuluje sport. Máme přece nestárnoucí, ve světě uznávané dílo J.A.Komenského, humanistické myšlenky T.G.Ma- saryka, K.Čapka, Voskovce a Wericha, významné hudebníky, vynálezce, tisíce děl uznávaných kul - turních tvůrců u nás i ve světě. Jen co je moudrosti uloženo příkladně v příslovích a v citátech veli-
kánů ! Naproti tomu, co je hloupých, hrubých a vulgárních internetových komentářů např. v diskusích k novinovým článkům! Ale to musí nastat posun v nazírání i v celé společnosti.
Nechci planě moralizovat , tak shrnu: etická výchova podle mého názoru může významně přispět k tomu, aby z ovlivnitelných semínek vyrostly krásné gladioly a lilie, a nikoli lokality bolševníku velkolepého, které nedovolují ostatním spokojeně tvořit a žít. Karel Holub, Jihlava
|