V poslední době se zamýšlíme nad posílením postavení učitele ve společnosti. Trápí nás, že naše děti mohou být příčinou změny života těch, kdo se snaží předat jim vědomosti, nebo dokonce jejich sebevraždy. Hledáme příčiny agresivního a bezohledného chování našich dětí. Od rodičů často slýchám "nevím, co s ním mám dělat". Řada rodičů své děti raději v průšvizích "kryje", řada rodičů snáze odsoudí učitele, aniž by znali všechny okolnosti. Volí tu snazší cestu. Všichni volíme raději snazší cestu.
Z rozsáhlé diskuse o zařazení etické výchovy do výuky je vidět, že její realizace vůbec není nic jednoduchého. Kdo z učitelů ji jakýmkoliv způsobem zkusil aplikovat ve výuce, ví, že to vůbec není nic jednoduchého a snadného. Stejně tak ví, že přístup dětí k výuce tohoto předmětu je velmi pozitivní, a dokáže zhodnotit jeho dopady například na utváření třídního kolektivu, snahu žáků v jiných předmětech, změnu přístupu k ostatním lidem atd.
Etická výchova, realizovaná učiteli, kteří jsou na její výuku připraveni, je v současné době nezbytně nutná. Jak chceme po rodičích, dospělých lidech, kteří své snažení upírají zejména k co nejlepšímu materiálnímu zajištění dětí (a svého), aby radikálně změnili svůj postoj k životu? Jsou to dospělí lidé, které (stejně jako nás, pedagogy), utvářela minulá a současná společnost. Dospělé lidi, jejich názory, způsoby chování a jednání, těžko přetvoříme. Jestliže my cítíme, že je "něco" špatně, pak bychom měli být těmi, kdo začnou. Společnosti nepomůže heslo "učitel nemůže suplovat roli rodiny." Suplovat ne, ale můžeme pomoci, naznačit cestu, prostě začít. Tím začátkem může být právě etická výchova.
Znovu musím zdůraznit připravenost na výuku etické výchovy. Jako učitel odborných předmětů (absolvent vysoké školy ekonomického směru) jsem absolvovala po devítileté učitelské praxi doplňkové ped. studium. Přineslo mi pouze doklad o příslušném vzdělání, jinak jsem měla pocit ztraceného času na přednáškách i seminářích. Později jsem absolvovala dvouletý kurz etické výchovy, realizovaný Etickým fórem. Byla to jedna z nejvýznamnějších skutečností mého života, která mi v mnohém pomohla v učitelské praxi. Svoji práci mám velice ráda a uvědomuji si kouzlo učitelského poslání, ale přimlouvám se za "člověka" v učiteli, za posílení zodpovědnosti za chování mladé generace, za zařazení etické výchovy prožitkovou metodou do výuky.
|