Tento modul byl archivován. Vkládání a editace obsahu není možná.

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: podpara EV
PříspěvekNapsal: stř 11. úno 2009 12:00:50 
Jsem pro zavedení etické výchovy, protože ve škole a dost často ani doma dnes bohužel řada žáků není vedena k etickým hodnotám, a co vidí kolem sebe a co představují např. naši politici, je dost smutné (zřejmě jim některé etické principy nic neříkají).

Hodnocení článku :
Hodnotit příspěvky mohou pouze registrovaní uživatelé.

Předmět příspěvku: ev-je potrebna
PříspěvekNapsal: stř 11. úno 2009 12:45:17 
Etická výchova je potřebná.

Hodnocení článku :

Předmět příspěvku: Podpora etické výchovy
PříspěvekNapsal: stř 11. úno 2009 13:46:15 
Divím se tomu, že se již dávno etická výchova jako povinný předmět na základních školách neučí. Pakliže základní škola má poskytovat základní vzdělání, musí mít její absolventi alespoň základní povědomí o etických hodnotách. Proč? Protože je to nezbytné k životu v lidské společnosti. Vzdělávání člověka nelze redukovat jenom na rozumové vzdělávání, protože člověk není jenom rozum. Ale: etická výchova musí mít jasně stanovené cíle a učitele s aprobací pro výuku etické výchovy. Etická výchova není a nemůže být výukou náboženství a už vůbec ne náboženskou výchovou. To ovšem neznamená, že se o náboženství nemůže v rámci etické výchovy hovořit. Etická výchova nemůže být ani žádnou manipulací apod. V jednom příspěvku zaznělo, že nemůžeme pedagogům nařizovat, co mají v hodinách říkat. S tím nesouhlasím. Pedagog prostě musí dodržovat určitá pravidla.

Hodnocení článku :

Předmět příspěvku: Etická výchova
PříspěvekNapsal: stř 11. úno 2009 15:21:10 
Vážení účastníci diskuse, všechny Vás zdravím a nabízím také svůj úhel pohledu na věc. I v naší škole máme problémy nejen s chováním některých žáků. Musím přiznat, že mi příliš nevyhovuje klasický přístup školy (nejen naší, ale celkově) k řešení kázeňských přestupků. Vhodnější se mi zdá právě přístup prezentovaný v projektu etická výchova(pozitivní přístup k žákům, upozornění na důsledky chování...), je sice náročnější, trvá dlouho, ale aspoň částečně se výsledky vrací brzy. V loňském roce jsem se snažila prvky ETV semtam zařadit do výuky a mohu říci, že přístup dětí v mých předmětech byl lepší než dnes, kdy mi na to nezbývá moc času. Velké nedostatky v základních zásadách slušnosti u dětí, spolu s jejich jednotvárným využíváním volného času a časová tíseň v odborných předmětech by z mého pohledu jako z pohledu učitele mohly být jedním z důvodů zavedení ETV do škol jako samostatného předmětu. Přecejen není čas na to, abychom v např. v 8. třídě celou hodinu věnovali diskusi o tom, že se nehodí ve výuce používat vulgarismy apod. A to je jen základ, etická výchova samozřejmě neučí jen pozdravit, omluvit se slušně mluvit - ale ani to mnohé děti v současnosti neumí. A co teprve, když by měly nezištně udělat něco dobrého pro třídu, školu, obec? Samozřejmě jsou i žáci, kteří se o to snaží, ale mnozí to považují za trest. Těžko můžeme čekat, nějakou větší změnu v rodině, která má sice v tomto směru hlavní úlohu, ale vzhledem k zaneprázdněnosti mnohých rodičů ji těžko zvládá. Myslím, že nemá smysl hledat viníka situace a žádat ho o nápravu, ale pokusit se udělat něco pro dobro společnosti tam, kde se může předpokládat nějaký déledobější pozitivní výsledek a to by mohlo být právě např. pomocí ETV v základních a středních školách.

Hodnocení článku :

Předmět příspěvku: etická výchova ANO
PříspěvekNapsal: stř 11. úno 2009 16:48:01 
Vážení,
ráda bych vyslovila ANO etické výchově. Proč? V rámci etické výchovy může pedagog otevírat velmi různorodá témata, která by měla pokračovat diskusí v rodině. Není ovšem jedno, kdo etiku bude vyučovat. Jsem přesvědčená, že etické fórum klade velký akcent na kvalitu pedagogů. Ze své praxe potvrzuji velký přínos etické výchovy v předškolním věku v prostředí mateřské školy. Aktivity Etv pomáhají rozvíjet harmonickou osobnost a identitu dítěte. Přispívají k tvorbě zdravého vztahu k sobě samému a zdravého vztahu směrem k druhým. Prosociální chování jako schopnost přátelství, schopnost požádat a poprosit, ale také omluvit se a odpustit,mluvit i naslouchat, být sám sebou, přijímat druhého takového jaký je,dávají základy zdravé komunikaci a mezilidských vztahů... Etice vyslovuji ANO.

Hodnocení článku :

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 11. úno 2009 17:02:00 
Dobrý den. Jsem, jako většina diskutujících, pro podpoření snah o zlepšení vztahů mezi lidmi. Přiznám se, že o etické výchově toho zatím moc nevím. Teoretické a odborné výklady mě příliš neoslovují. Pro ty, kteří na tom jsou podobně jako já doporučuji podívat se na internetové stránky základní školy v Sušici v Komenského ulici, kde etickou výchovu vyučují přes 10 let (www.komenskeho.cz/page.php?etika1). Mám z toho dobrý pocit, že to tam dělají rádi. Jak učitelé, tak děti. To je podle mě to podstatné.

Hodnocení článku :

Předmět příspěvku: etická výchova na základních školách ANO
PříspěvekNapsal: stř 11. úno 2009 18:22:46 
Děkuji vám za vaši chválihodnou činnost. Ve škole učím
jen nepovinný předmět a zjišťuji, že etická výchova
dětem určitě chybí. Měla by být zavedena jako povinný
předmět. Držím palce a přeji do budoucna hodně sil!

Hodnocení článku :

Předmět příspěvku: Etická výchova ano
PříspěvekNapsal: stř 11. úno 2009 18:27:07 
Je důležité, kdo ji bude učit. Špatný učitel může i mnoho pokazit.

Hodnocení článku :

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 11. úno 2009 18:53:22 
Etika,ve své podstatě slušnost,je hodnota,která se dnes moc nenosí.Stačí se podívat na přenos jednání našich vrcholných zastupitelů,kde vystoupení většiny je přímo ukázkou neetiky.Někteří např.Dr.Ráth ,svůj styl vystupování a argumentace /krajně neetické/označují jako svou přednost a svým přístupem se nejen netají ale chlubí.Nevím,jestli mají školy dostatek či vůbec nějaké vyc hovatele na výuku nebo spíše vysvětlení toho co je etické,ale určitě je nutné s výchovou ke slušnosti začít.Možná to za dvě,tři generace přinese výsledky.

Hodnocení článku :

Předmět příspěvku: ANO
PříspěvekNapsal: stř 11. úno 2009 18:59:19 
Etika má spojitost se slovem ethos - mrav. A správným mravům, chování, jednání by se mělo učit a samozřejmě i povinně. Mnohdy si děti ani základy slušného chování nedonesou z rodin a je tedy dobré, pokud se o možnostech a určitých etických postojích dovědí. Je velmi zajímavé také hledat společně důvodnost, proč se eticky chovat a pátrat po podnětech a zdrojích etického chování. S paní Zdenku souhlasím, že je důležitá osoba učitele. Etika prostě není jako matematika :-)

Hodnocení článku :

Odeslat nové téma Toto téma je zamknuté. Nemůžete posílat nové příspěvky ani odpovídat na starší.  [ Příspěvků: 355 ]  Přejít na stránku: Předchozí  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 36  Další