Dobrý den, již od roku 2005 školy mají možnost zapojit se do projektu Škola pro udržitelný život (Partnerství o. p. s., SEVER). V prvním roce se mohly zapojit pouze školy v Královéhradeckém a Středočeském kraji, postupně se projekt rozšířil na území celé republiky. Jedná se o projekt, který se zaměřuje na témata UR a jejich včlenění do výuky, života školy, obce. Úspěšné školy získají finanční příspěvek na realizaci projektů, na jejichž realizaci se podílí více partnerů (žáci, učitelé, provozní zaměstnanci, rodiče, místní samospráva, neziskové organizace, sponzoři, široká veřejnost). Školy se zaměřují na tato témata: Energie - alternativní zdroje a úspory energie přispívající k ochraně ovzduší a klimatu, Odpady, Voda, Šetrné spotřebitelství, Potraviny, Stromy a zeleň, Volná příroda, krajina, chráněná území, Místní přírodní a kutlurní dědictví, identita místa, Ekologická doprava, bezpečné stezky do školy, Veřejná prostranství, místa pro setkávání, odpočinek a zábavu, Rozvojová spolupráce a pomoc, Environmentálně šetrné podnikání. V letošním roce je projekt realizován v celé ČR. Zájemci se účastní dvou seminářů, využívají e-learning, seznámí se s teoretickými poznatky, praktickými příklady tvorby vize rozvoje školy a obce, metodami komunitního plánování, s interpretací místního dědictví a místně ukotveného učení. Výstupem bude plán rozvoje školy a obce, získání finanční podpory na realizaci projektu, který vytvoří daná škola. Já osobně učím na Základní škole praktické Králíky, jsem koordinátorkou EVVO, absolvovala jsem specializační studium EVVO, jsem zároveň konzultantkou ŠUŽu - pomáhám školám se sepisováním projektů. Na naší škole jsme se do projektu ŠUŽu zapojili dvakrát, získali jsme finanční příspěvek na projekt Oáza klidu, odpočinku a relaxace pro každého (vytvoření odpočinkového koutku před budovou školy, který je využíván našimi žáky i širokou veřejností), dále na projekt Bezpečná oáza aneb Sviť, sluníčko, sviť (využití fotovoltaiky pro osvětlení třídy, veřejných prostor před budovou školy). Principy ŠUŽu jsme začlenili i do dalších projektů s fiančním příspěvkem MŠMT (Odpady - mj. instalace kompostérů pro školní bioodpad, využívají jej i sousedé, instalace osvětových inforamčních tabulí o třídění odpadů, co patří do kompostéru, založení hřbitova odpadků na veřejném prostranství, dále projekt Cestička do školy - pátrání po historii budov, kolem nichž chodíme do školy, výstupem vydání kalendáře - do všech těchto projektů byli zapojeni další partneři (rodiče, město, sousedé, veřejnost, pracovníci muzea, ...). Realizace projektů je spjata s realizací průřezových témat (zvláště Osobnostní a sociální výchova, Environmentální výchova, Mediální výchova, ale i Výchova demokratického občana a Multikulturní výchova), s rozvojem všech klíčových kompetencí žáka. Iva Nesvadbová
|
|