Dobrý den pane Ryante,
pokusím se vnést do Vašeho tázání trochu světla:
První fází schvalovacího procesu ještě není recenze sama, ale posouzení formálních náležitostí příspěvku regionálním koordinátorem článků. Jeho identita ztajena není, neboť v případě potřeby má autorovi poskytovat i jisté informační zázemí. (Lze ho dohledat např. v našich
kontaktech podle kraje.) Po schválení článku regionálním koordinátorem (k čemuž v projednávaném případě došlo), je příspěvek odeslán recenzentovi. Jeho identitu ale nezveřejňujeme, abychom předešli případným sporům v osobní rovině. Přesto je možné komunikaci zprostředkovat – vzkaz můžete napsat mně (
simek@vuppraha.cz), já jej předám. Též se mohu recenzenta dotázat, zda by měl zájem ve vztahu k Vám vystoupit z anonymity.
K zařazení článku – vzhledem k Vašemu záměru publikovat více odborných příspěvků k problematice informatiky a metodice její výuky a též vzhledem k předpokladu odborné diskuze k tématu považuji Vaše původní zařazení článku (teoretický-odborný) za vyhovující. Pokud byste v budoucnu stál před potřebou změnit kategorii článku, kontaktujte mne.
Souhlasím s tím, že odkazy na literaturu, s níž jste pracoval, jsou spíše technickou záležitostí, pokud je tomu tak, jak uvádíte. Bohužel konkrétní jeden „čudlík“ na vkládání citací nemáme. V editačním prostředí je více možností, jak takovou citaci vytvořit, ale chce to vždy trochu trpělivosti. Pokud Vám recenzent článek už k úpravě nevrátí, mohu zařídit, aby Vám indexy a doplňující nadpisy do textu doplnili editoři (v takovém případě byste mi zaslal upravenou verzi emailem). Pokud Vám recenzent ale přece článek vrátí, můžete tyto náležitosti doplnit sám. Index citace tedy vytvoříte tak, že dáte požadované číslo do hranatých závorek, posléze můžete uplatnit buď tzv. kotvu (a posléze hypertextový odkaz z jedné kotvy na druhou), která odkazuje na určité místo v textu - obvykle pod čáru. Tu je možno si též "vyrobit" pomocí ikonky s vodorovnou čárou, jež je umístěna na horní liště editoru. Nebo vytvořený index označíte do bloku a „navážete“ na něj konkrétní citaci z rodného listu, kterou jste vkládal přes citační generátor, a to ikonkou „knížka“ – viz obrázek. Posléze si klikněte na "uložit".
Příloha:
Ryant_prirazeni_citace.jpg
Indexy citací a odkazovanou literaturu pod čarou je též možné do editoru "přelít" z Wordu spolu s celým textem, a to pomocí ikonky "vložit z Wordu" (kufřík s nápisem "W" mezi funkcemi editoru).
Těším se na Vaše články a doufám, že k odborné diskuzi skutečně dojde. Pokud byste potřeboval něco vysvětlit nebo s něčím pomoci, pište, volejte.
Zdraví Vás,