Tento modul byl archivován. Vkládání a editace obsahu není možná.

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Kariérní řád - projekt ESF
PříspěvekNapsal: čtv 31. kvě 2012 13:16:03 
Člen Rady starších

Martin Rusek píše:
Pane kolego, vážně je to o penězích?.

Samozřejmě je to o penězích. Lékaři a soudci jdou tvrdě po penězích a nikdo neřekne ani popel. A my učitelé se musíme pořád maskovat jakousi "kvalitou"? A když nám nedají peníze, tak nás oblafnou kariérním řádem. Bude se učitel 2. stupně psát před jméno, nebo za jméno??? :oops:

Naposledy upravil Lenka Urbanová dne pát 01. čer 2012 10:34:46, celkově upraveno 1
úprava citace

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  
Hodnocení článku : 5
Hodnotit příspěvky mohou pouze registrovaní uživatelé.

PříspěvekNapsal: čtv 31. kvě 2012 17:34:42 

Radek Sárközi píše:
Je pravda, že se zvýšením platu kvalita práce učitele nezvýší?

Zeptejme se jinak - lze při současné výši platu mít na učitele nějaké nároky na kvalitu jeho práce?

To máte pravdu, pane kolego.
Radek Sárközi píše:
Podle mě více peněz rozhodně znamená, že se postupně začnou na místa učitelek hlásit více muži (toto povolání se pro ně stane atraktivnějším), že se obecně začne hlásit na místa více schopných lidí a že bude více z čeho vybírat.
Naprostý souhlas.

Radek Sárközi píše:
ředitel zodpovídá za vše, co se ve škole děje, má mít tedy možnost to ovlivnit i skrze výši odměn!
Dovolím si brnknout také na Vaši strunku zkušenosti. Jistě se také vyznáte ve školních tamtamech. Myslíte, že by obstálo něco jako přidělování prémií jen některým učitelům? Kolik kolegů by dokázalo uznat, že učíte lépe, používát modernější metody, proto si zasloužíte vyšší ohodnocení? A kolik by Vás začlo pomlouvat?

Radek Sárközi píše:
Jinak chápu, že se pan Rusek už těší, jak bude objíždět školy a zkoušet chemikáře a rozhodovat o tom, zda postoupí v kariérním řádu o stupínek výš. Evidentně je to zkušený odborník s letitou praxí a širokou publikační činností, který rozumí výuce i školství jakožto celku. Vlastně ani nevím, co by si učitelé počali, kdyby ho neměli...
Tohle už je trochu za čárou, pane kolego. Jsem moc rád, že jste to napsal. Jen doufám, že se brzy zbavíte svého strachu. Pak si třeba zadiskutujeme.

Naposledy upravil Martin Rusek dne čtv 31. kvě 2012 18:32:21, celkově upraveno 1

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: čtv 31. kvě 2012 17:37:50 

Mgr. Zdeněk Sotolář píše:
Videozáznam pro kontrolu a hodnocení učitele!!! To už je příliš. Kam to půjde dál? Že by nám voperovali čip?

Jeden o koze, druhý o voze. Pane kolego, je to jen o vybití Vašeho vzteku na současný systém? Mám pocit, že si vyberete vždycky jenom část mého stanoviska, které pak napadnete dost rychlým a nepromyšleným způsobem. Diskutujících je nás tu hrstka, patrně nám jde všem o to, aby atestace probíhaly co možná nejefektivněji, pokud je zavedou. Zatím jsem od Vás místo kritiky neslyšel návrh. Pojďme zkusit přijít s něčím konkrétním, na čem bysme se shodli, co říkáte?

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: čtv 31. kvě 2012 17:45:12 

Videozáznamy ano, ale karierní řád? Zatím snad nikdo neví, co se reálně ve školách děje. Nemyslím nějaké extrémy - agresi žáků, ale opravdu běžnou výuku. Jak potom říkat, co je dobré, co je špatné. Konkrétně: Výzkumná zpráva Kurikulární reforma na G - případové studie tvorby kurikula, VÚP Praha 2011, asi 300 stran, sleduje konkrétní výsledky uplatnění reformy na G. Jedná se kompletní rozbor ŠVP a diskuzi s asi 9 učiteli vybraných předmětů + etické výchovy. Práce je to svým způsobem skvělá, ale informuje o jednotlivých učitelích několika předmětů - víme něco o celku? Zdá se, že nic. Nemělo by se začít tady a získat jakýsi přehled (třeba i za pomoci videozáznamů)?

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  

PříspěvekNapsal: čtv 31. kvě 2012 17:55:02 

Mgr. Zdeněk Sotolář píše:
Bude se učitel 2. stupně psát před jméno, nebo za jméno??? :oops:
:-D škoda, že tu nejsou palce nahoru. Tohle sedlo :) Máte naprostou pravdu.

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: čtv 31. kvě 2012 18:40:21 
Člen Rady starších

M. Rusek: "patrně nám jde všem o to, aby atestace probíhaly co možná nejefektivněji"

Tak to není: vůbec si nejsem jist, zda o nějaké atestace stojím. vůbec si nejsem jist, zda nějaké atestace vůbec potřebujeme.

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: čtv 31. kvě 2012 18:58:49 

Uvidíme, jak to dopadne na Slovensku. Jakmile vyjde sborník z konference Profesní rozvoj učitelů, odkážu Vás na článek koordinátorky, která vystupovala v naší sekci.
Myslíte, že učitelé v českých školách učí dobře a není potřeba nic dělat? Třeba je trochu donutit k DVPP?

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: čtv 31. kvě 2012 20:09:36 

Mě právě donutili k DVPP: V úterý jsem absolvoval školení na Power Point pod hlavičkou ESF (vyfotili nás s vlaječkami, marně jsem říkal, že jsem proti). Bylo nás asi 13, školili nás 2 lektoři - tak velkou skupinu by přece 1 nezvlád. Školili se ti, co o tom nevěděli nic, ti, co to třeba léta používají nebo dokonce učí. Pak byl závěrečný test a všichni ho zvládli na plný počet bodů. Školila nás akreditovaná firma, příští týden mě podobně poučí o projektovém vyučování. Takže nátlak na vzdělávání je. Je to tak dobře?

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  

PříspěvekNapsal: čtv 31. kvě 2012 20:25:23 

Tohle je klasika. S důrazem EU na DVPP (a že je opravdu potřeba) logicky vzrostla poptávka po lektorech no a podobné firmy se toho chytily. Další ze série polovičatých řešení. Jsem ale zvědav na to projektové vyučování. Na září zde připravujeme webinář na toto téma. Nechtěl byste se případně přidat mezi referující s postřehy z Vašeho kurzu? Myslím, že budeme webinář mířit směrem, který od Vašeho kurzu očekáváte.

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: čtv 31. kvě 2012 21:01:16 

Já vlastně ani stoprocentně nejsem proti kariérnímu řádu. Dokonce jsem si teď vzpomněl, že jsem ho kdysi dávno někde propagoval a i vytvořil jakýsi nástřel jednotlivých stupňů. Problém bych viděl v tom, jak v českém školství končí i dobré myšlenky: nápad skvělý, způsob realizace tristní... A tenhle nápad ani moc skvěle nevypadá.

Stále mě pan Rusek nepřesvědčil, že ředitelé nejsou těmi pravými, kdo dokážou nastavit pravidla pro vyplácení odměn a vysvětlit je svým učitelům. Všude ve firmách to funguje!

Jinak někteří učitelé se již nyní nechávají natáčet na kamery a pouští si záznamy svých hodin. Buď společně s kouči nebo sami. Dobře tak zjistí, kde třeba dělají ve třídě chybu, nebo v čem je skutečný problém třídy. Podívat se na vlastní výuku může být pro někoho traumatickým zážitkem. Proto špatní učitelé se budou natáčení vyhýbat, zatímco dobří, kteří ho ani moc nepotřebují, do toho půjdou.

Určitě se rád podívám na hodiny, které třeba natočí pan Rusek při své výuce chemie na ZŠ. Je to nejefektivnější způsob jak šířit moderní postupy mezi učiteli!

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 76 ]  Přejít na stránku: Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Další