Metodický portál RVP.CZ prochází změnami. Více informací zde.
logo RVP.CZ
Přihlásit se
Tento modul byl archivován. Vkládání a editace obsahu není možná.

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Jak funguje dnešní školství.
PříspěvekNapsal: čtv 28. čer 2012 19:31:37 
Dobrý den,
ráda bych se poradila, poněvadž za situace, která je nyní v našem školství, si už nevím rady.
Vystudovala jsem SPgŠ obor vychovatelství a před rokem jsem absolvovala maturitní zkoušku pro předškolní výchovu. Pracovala jsem ve školství 28 let. Působila jsem krátce ve funkci učitelky MŠ a řadu let jsem pracovala ve funkci vychopvatelky ŠD. Po rozvodu jsem se přestěhovala do okresního města Ostravy a abych nemusela denně dojíždět, zrušila jsem smlouvu na dobu neurčitou a začala jsem pracovat u nového zaměstnavatele na dobu určitou.
Nyní jsem již rok nezaměstnaná a práci si hledám přes rok. Mé zjištění je takové, že kromě kvalifikovaných pedag.pracovnic pracuje spousta učitelek MŠ a vychovatelek bez příslušné kvalifikace, na 2. místě jsou důchodkyně a na 3. místě zastávají tuto pedagogickou práci ženy s nějakým pochybným zaplaceným pedagogickým minimem či pedagogickým kurzem / o kterém se mluví, když si to zaplatíš, tak už tě to nechají udělat /.
Pobírám sociální dávky, které jsou tak nízké, že je problém s nimi celý měsíc vyjít a na případné výdaje za léky už peníze nezbývají. V neposlední řadě se hrozím toho, že za této situace ve školství ve svých letech již nenajdu práci a ani jinde, a budu muset sbírat v barevné vestě odpadky po městě.
Nemyslím si, že jsem jediná, kdo se svou kvalifikací a praxí nemůže najít práci z důvodu, že ředitelé ZŠ a ředitelky MŠ zaměstnávají ze své pravomoci i nekvalifikované.

Prosím o radu, zda-li někdo ví, jak v takovém přpadě postupovat.

Děkuji za odpověď. Kateřina


Nahoru
  
 
Hodnocení článku :
Hodnotit příspěvky mohou pouze registrovaní uživatelé.

 Předmět příspěvku: Re: Jak funguje dnešní školství.
PříspěvekNapsal: pát 06. črc 2012 20:55:41 
Zaplacené pochybné minimum pro mateřské školy neexistuje, máte mylné informace.Nekvalifikované učitelky si musí doplnit vzdělání buď dálkovým studiem na SŠ, VOŠ, VŠ zaměřené na předškolní a mimoškolní pedagogiku. Pokud nekvalifikované síly v MŠ do konce roku 2012 (2014?) nezačnou studovat musí ze školství odejít.


Nahoru
  
 
Hodnocení článku :
Hodnotit příspěvky mohou pouze registrovaní uživatelé.

 Předmět příspěvku: Re: Jak funguje dnešní školství.
PříspěvekNapsal: sob 07. črc 2012 3:19:00 
Offline
Člen Rady starších
Uživatelský avatar

Registrován: pon 01. čer 2009 11:07:29
Příspěvky: 1671
Doplňuji informaci návštěvníka. § 32

(1) Fyzická osoba, která nesplňuje předpoklad podle § 3 odst. 1 písm. b), může vykonávat přímou pedagogickou činnost po dni nabytí účinnosti tohoto zákona
a) pokud ke dni účinnosti tohoto zákona dosáhla 50 let věku a dlouhodobým výkonem přímé pedagogické činnosti na příslušném druhu nebo typu školy nejméně po dobu 15 let prokázala schopnost výkonu požadované činnosti,
b) nejdéle po dobu deseti let, pokud v této době nezahájí studium, kterým potřebný předpoklad získá, a toto studium úspěšně ukončí,
c) jestliže v době vzniku základního pracovněprávního vztahu neuskutečňovaly vysoké školy pro výuku odborných předmětů ve střední a vyšší odborné škole akreditovaný magisterský studijní program příslušného studijního oboru; v tomto případě se získáním nejvyššího dosažitelného vzdělání v příslušném oboru považuje předpoklad odborné kvalifikace pro pracovněprávní účely za splněný.

(2) Ustanovení odstavce 1 se nevztahuje na psychologa.


Pro Kateřinu.
Situaci máte opravdu složitou. Vidím trochu šanci v tom, že v současné době běží moře konkurzů, takže budou škatulata batulata hejbejte se. Také začíná ve větších městech být více malých dětí a otvírají se nové třídy, školky. Věřím, že se pro vás brzo nějaká skulinka najde.
Tady jsem zadala do vyhledávacího pole učitel. Je tam i možnost nechávat si posílat nové nabídky přímo na mail. Snad vám to pomůže.

_________________
Jana


Nahoru
 Profil  
 
Hodnocení článku :
Hodnotit příspěvky mohou pouze registrovaní uživatelé.

 Předmět příspěvku: Re: Jak funguje dnešní školství.
PříspěvekNapsal: čtv 20. zář 2012 19:09:54 
Dobrý večer, já mám jaké si ped. minimum vychovatele a pracuji v MŠ. Zaměstnavatel mi nic neřekl o tom, že musím do konce roku začít studovat. Kdo a jak přijde na to, že příslušné vzdělání nemám a vykonávám přímou ped. činnost ?


Nahoru
  
 
Hodnocení článku :
Hodnotit příspěvky mohou pouze registrovaní uživatelé.

 Předmět příspěvku: Re: Jak funguje dnešní školství.
PříspěvekNapsal: pon 15. říj 2012 19:11:59 
Offline
Člen Rady starších
Uživatelský avatar

Registrován: pon 18. kvě 2009 20:19:04
Příspěvky: 674
Přijde na to první návštěva ČŠI. Ale, samozřejmě, pokud vedení nevadí nekvalifikovaná síla, můžete dál pracovat.
A ještě drobnost, ve výroční zprávě neuvádíte vzdělání pedagogů? Víte, aby rodiče věděli, kdo učí jejich děti, koneckonců, mají na to právo (nechápejte to , prosím, jako urážku, mnohdy i nekvalifikovaná uč. je dětmi milována víc, než ta s kvalifikací).

_________________
Bohunka T.


Nahoru
 Profil  
 
Hodnocení článku :
Hodnotit příspěvky mohou pouze registrovaní uživatelé.

Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5 ] 

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Přejít na: