Metodický portál RVP.CZ prochází změnami. Více informací zde.
logo RVP.CZ
Přihlásit se
Tento modul byl archivován. Vkládání a editace obsahu není možná.

Pravidla fóra


Pokud máte dotaz k fungování modulu DUM na Metodickém portálu, něco se vám nedaří udělat, něčemu nerozumíte, nebo vás něco k modulu DUM zajímá, projděte si existující témata, možná odpověď najdete. A když nenajdete, ZEPTEJTE SE! Klikněte na tlačítko NOVÉ TÉMA a svou otázku napište. Fórum sledují lidé, kteří o modul DUM pečují, ale i vy můžete odpovídat na dotazy svých kolegů!

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Nepřesnosti a podivné formulace v DUM
PříspěvekNapsal: sob 28. zář 2013 20:45:53 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 22. čer 2009 12:14:03
Příspěvky: 80
Pane JP,
názvosloví je jistě svým způsobem formální hra s koncovkami názvů a vzorci.Vymyslel jste opravdu pěkný příklad, skoro bych ho bral i do výuky, ale je pro mé žáky složitý. Pro ně spíš tak HeO = oxid helnatý - byl byste taky pro?


Ohlásit tento příspěvek
Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :
Hodnotit příspěvky mohou pouze registrovaní uživatelé.

 Předmět příspěvku: Re: Nepřesnosti a podivné formulace v DUM
PříspěvekNapsal: úte 05. srp 2014 17:28:25 
Je s podivem, proč někteří autoři tvoří DUM, když je to v učebnicích a dalších zdrojích vysvětleno správně a pochopitelně.

Například z poslední doby TRANSFORMÁTOR žáky zcela zmate, předloží jim několik podivných příkladů a znechutí jim celou fyziku. Nejen že je zmatené, nic nevysvětětlí ale v příkladech se používá napětí 220 V, které už naše norma opustila dávno dávno. Na ilustrační fotografii na obrázku 1. s názvem Transformátor si pozorný žák všimne tří vodičů (viz*) a marně hledá souvislost se čtyřmi vodiči transformátoru s vinutím N1 a N2 na předchozích stránkách a na obrázku 4. Nepoužitelné.

Podobně zbytečný je i další materiál PŘENOS o přenosech elektrické energie. Odtržený od praxe, žáci se nemají čeho chytit a pokud chtějí dobrou známku, musí se naučit a odpapouškovat těch pár informací z DUMu. Autor žákům nutí uvažovat spotřebič napájený napětím 200 V, které se nepoužívá. Nepoužitelné.

Na rozdíl od žáků gymnázia, pro které jsou DUMy určené, mají žáci učebních oborů elektrotechniku vysvětlenou prakticky, pochopitelně a správně.

* Jedná se o třífázový transformátor, tři vodiče jsou na primáru, výstup ze sekundáru je vedený kabelem a není na obrázku vidět.


Ohlásit tento příspěvek
Nahoru
  
Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :
Hodnotit příspěvky mohou pouze registrovaní uživatelé.

 Předmět příspěvku: Re: Nepřesnosti a podivné formulace v DUM
PříspěvekNapsal: úte 19. srp 2014 17:45:45 
To samé u nového DUM "Přechodné jevy" téhož autora. Podle toho se nedá učit, hlavně že to má oficiální hlavičku se všemi náležitostmi. Podle klíčového slova "přechodové jevy", "přechodné jevy", "transient circuits" si žáci najdou v Google mnohem lepší vysvětlení. Nehledě na to, že toto téma je spíš pro odborné školy, než pro gymnázia.

Pro žáky gymnázií by stačilo použít nějakou vybranou kapitolu, například nabíjení a vybíjení kondenzátoru v RC obvodu v návaznosti na matematiku, na praktické využití Eulerovy konstanty a výpočty okamžitého napětí na kondenzátoru v závislosti na čase, grafy, vyhodncení napětí pro časovou konstantu tau=1. Přitom lze využít i tabulkový editor k vytvoření tabulky hodnot a vygenerování grafu průběhu. Samozřejmě doplněné nějakým praktickým předvedením a měřením, které si žáci sami provedou s pomocí jednoduchého obvodu s několika součástkami, zdrojem a laciným digitálním multimetrem.

Publikovaný materiál je nevhodný.


Ohlásit tento příspěvek
Nahoru
  
Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :
Hodnotit příspěvky mohou pouze registrovaní uživatelé.

Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ]  Přejít na stránku: Předchozí  1, 2

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Můžete zakládat nová témata v tomto fóru
Můžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Přejít na: