Tento modul byl archivován. Vkládání a editace obsahu není možná.

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Nový psací vzor - COMENIA SCRIPT
PříspěvekNapsal: úte 11. kvě 2010 10:20:23 

Vztahujete má slova na sebe paušálně nebo jsem se Vás nějak Vás dotkl, pane Wagner? Tato diskuse není jen pro kantory všeho druhu.
O úrovních jsem nemluvil, podsouváte mi něco, co není pravda, ale když už jste to nakousl, Vaše argumenty jsou také zajímavé.

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :
Hodnotit příspěvky mohou pouze registrovaní uživatelé.

PříspěvekNapsal: úte 11. kvě 2010 10:48:40 

Karel Fous píše:
Vztahujete má slova na sebe paušálně nebo jsem se Vás nějak Vás dotkl, pane Wagner? Tato diskuse není jen pro kantory všeho druhu.
O úrovních jsem nemluvil, podsouváte mi něco, co není pravda, ale když už jste to nakousl, Vaše argumenty jsou také zajímavé.
Mne jste se skutečně nedotkl ;-), jen se mi nelíbí, jak atakujete ostatní diskutující i autorku Comenia Scriptu.

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: úte 11. kvě 2010 10:51:11 
Člen Rady starších

Zdravím všechny diskutující!
Tato diskuse má za cíl shrnout všechna pro a proti a ne rozhodnout co je lepší, zda současné písmo nebo to CS. Nebylo by lepší přispívat jen tehdy, kdy nás napadne nějaký nový argument?

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: úte 11. kvě 2010 15:42:11 
http://www.msmt.cz/ministerstvo/prazsky-denik-chceme-psat-novym-pismem-kricely-deti-pri :
"....Problém se ale u většiny z nich objevil v okamžiku, kdy bylo třeba jednotlivá písmenka spojit ve věty."
"....Handicapem těchto dětí ale bude, pokud přestoupí do jiného zařízení, kde se píše pouze psacím písmem,...."
(Jestli děti křičely nadšením nebo nikoliv, není podstatné, neb jsou příliš snadno manipulovatelné...)

Ohlásit tento příspěvek

Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: úte 11. kvě 2010 15:48:20 

Dobrý den,
víte, ti co škrábou, škrábou i tiskacím a budou škrábat i vyumělkovanou formou tohoto písma.
Zcela jistě jich přibude, jelikož již nebudou muset vynakládat takové soustředění, nebudou muset
posunout své já někam výš. Písmo je obrazem ducha - duše - duševního stavu a to přeci tak je.
Děti se musí učit sahat po vyšších metách duševního rozvoje, samozřejmě vždy přiměřeně vlastním dispozicím a skutečným možnostem, ale musí, jinak přestanou snít a doufat a tvořit. Našim úkolem je děti rozvíjet, hledat v nich, nabízet jim, sledovat jejich rozhodnutí, korigovat a korekce odůvodňovat, učit je a učit sebe !
Ze psaní ještě nikdo nikdy nepropadl. Učíme děti sexuální výchově již na prvním stupni, jelikož neumíme zvládnout svět dospělých. Budeme je učit finanční gramotnosti, jelikož svět už je jen o penězích a každý chce každého podvést. Psát ? Proč, vždyť počítač to zobrazí ?
Já věřím v terapii písma - v terapii psaní. Dítě se v psacím písmu může plně projevit, právě v obě
kdy se ho učí, kdy ještě není nutné aby skládalo slova. V tu dobu, Vám může psací písmo v mnohém pomoci, mnoho napovědět o dítěti a dítě má možnost ukotvit si další díl svého JÁ - tedy svůj vlastní a jedinečný rukopis. Je to jedinečné a úžasné. Že jeho rukopis není vzhledný ? Jestliže žák i pedagog (i rodič) dali vše co mohli - pak je to jeho rukopis a je "krásný". Pokud bude chtít, nebo muset používat tiskací ať jej používá ale neberme dětem tento projev sama sebe. Naučit se chodit je pro dítě dokonce bolestivé a přece to všichni chceme. Chodí snad všechny děti dokonale ? A co dospěláci ? Inklinovat k počítačovému písmu tam kde to rozhodně není nutné, je pošetilé, hloupé, marné a lidského ducha ubíjející. Tento počin se mi jeví z důvodů pro které je tvořen a cíl pro který je určen - promiňte mi to - jako zhovadilost.

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: úte 11. kvě 2010 17:28:58 
Moderátor

Dobrý den!
Ráda bych navázala na několik tezí, které tu zazněly a které je třeba uvést na pravou míru.
Tato diskuze je vskutku určena především učitelům, nicméně kdokoli další je vítán, i když bude jasně v menšině.
Kdokoli na našem portálu může založit v diskuzi nové téma. Neznamená to, že zná odpovědi na otázky, možná spíše naopak. Slečně Kamile děkujeme za takové dráždivé téma i za to, že se statečně vrací a neméně statečně vyjadřuje svou podporu věci. Oceňujeme, že dovede zachovat klid. Stejné právo vyslovit názor tu má kdokoli další - a vy také tohoto práva využíváte. Nutnou podmínkou je pak absence jakéhokoli křiku. Dýchejte!
Je nám jasné, že není ve vašich silách pročíst diskuzi celou, abyste zjistili, o čem se už mluvilo a o čem nikoli. Pokud ale stejný autor opakuje tytéž argumenty, diskuzi tím bohužel nepřispívá.
Nečekejte jiné odpovědi, než které si dovedete dát navzájem. A také: argument či odpověď, která přichází z té "druhé strany barikády", je stejně hodnotná odpověď, ohrazovat se proti ní nemusí přinést žádnou další reakci "odnaproti", pokud nikdo odpovědět nechce. Může to být i tím, že otázka je příliš jednoznačně orientována.
Rozhodně nečekejte, že prostřednictvím této diskuze dostanete odpovědi od paní Lencové. Ano, paní Lencová sem teoreticky může přijít, stejně jako sem může přijít kdokoli jiný. Ovšem nemusí a dost možná tedy nepřijde. My s paní Lencovou nejsme v žádném kontaktu. Obraťte se na ni kupříkladu mailem, najdete jej na její stránce.
Howgh :-)
Lenka

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: stř 12. kvě 2010 8:02:04 
Návštěvník píše:
"....Problém se ale u většiny z nich objevil v okamžiku, kdy bylo třeba jednotlivá písmenka spojit ve věty."

Dodržování správných rozestupů mezi písmeny v česky psaných větách a slovních spojeních má zásadní význam pro jejich srozumitelnost – viz příklad:

Z a kou p í l a vi c e… (ligatury dle vzoru Comenia Script; mezera mezi slovy na 3 úhozy bohužel v náhledu automaticky mizí...i po zvětšení na 10 úhozů)
Zakoupí lavice…
Zakoupila více…
Za koupí lavice…

Ohlásit tento příspěvek

Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: čtv 13. kvě 2010 17:28:54 

Dobrý den,

četla jsem práci Radany Lencové (z roku 2007, možná by dnes situace byla jiná):
Sice 49% procent populace v dospělosti užívá vázané psací písmo, ale jsou to především starší generace- např. ti, kteří museli po celou školní docházku (t.j. od 1. až do 9. třídy) psát podle psacího vzoru.

Proč si myslíte, že čím dál tím méně dospělých využívá vázané písmo a raději dávají přednost kurzivě, popř.částečně spojené písmo?

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: čtv 13. kvě 2010 19:55:45 
1.září 2007:
http://www.lidovky.cz/lpeni-na-krasopisu-nici-rukopis-dns-/ln_noviny.asp?c=A070901_000095_ln_noviny_sko&klic=221187&mes=070901_0

„Jak nám předlohové psací písmo slouží, jsem se mohla přesvědčit při výzkumu dětského psaní na řadě českých základních škol a při porovnání například s mezinárodními základními školami sídlícími vPraze, které pracují s jinou psací předlohou.

Založila jsem si také „sbírku“ rukopisného písma, kam patří dětské i dospělé rukopisy. Oslovovala jsem všechny generace lidí narozených na území České republiky v letech 1913-1989, především však dospělé, kteří mají již vypsaný zralý rukopis.

Z výzkumu vyplynulo, že 49 procent dospělých píše písmem spojeným, vycházejícím z psacího vzoru (třetina z nich ale používá u velké abecedy tiskací písmena), tento styl je však nejméně čitelný. Písmem částečně spojeným píše 17 procent lidí (více než polovina z nich používá u velké abecedy tiskací písmena),
29 procent lidí kurzivou, tedy nakloněným nespojeným písmem, u něhož rozlišují velkou a malou abecedu (všichni používají u velké abecedy tiskací písmena) a pět procent dospělých písmem tiskacím, nerozlišujícím velkou a malou abecedu.
Písmo částečně spojené s tiskacími velkými písmeny nebo kurziva vyšly v porovnání jako nejčitelnější.

Děti ve školním věku jsou v psaní mnohem aktivnější než jejich „pasivní“ rodiče, kteří svůj rukopis buď nepoužívají, nebo více píšou na počítači. Děti na základních školách a středoškoláci používají svůj rukopis snad nejvíce, a to v rámci výuky, která od nich rovněž vyžaduje čitelnost projevu.

Věk 10 až 15 let je právě doba, kdy se začíná dětský rukopis formovat do osobité nepředepsané polohy (tak jako se formuje tělo a mysl v období puberty). Děti v tomto věku se v rámci svých možností snaží uchopit předlohové písmo do svých rukou a naučit se jím vyjadřovat, čitelně psát -komunikovat. Překvapilo mne, že jsem se v dětském písmu setkala se stejnými skupinami forem písma jako u dospělých a v podobném poměru: 47 procent dětí píše písmem spojeným (jsou nejblíže školnímu psacímu vzoru); 40 procent dětí píše písmem částečně spojeným (z nichž většina používá u velké abecedy tiskací písmena);
11 procent dětí píše kurzivou rozlišující velkou a malou abecedu (všechny používají u velké abecedy tiskací písmena); dvě procenta píšou písmem tiskacím, tzv. hůlkovým, kde nerozlišují velkou a malou abecedu.“
(Autor: R.Lencová)

22.dubna 2010:
http://www.rodina.cz/clanek7679.htm

„Výzkumy, které jsem prováděla před sedmi lety…...Dospělých rukopisů jsem nasbírala několik stovek exemplářů, s tím, že písaři opisovali zadaný text - abych měla srovnání určitých písmen a tvarů. Dětských rukopisů jsem měla k dispozici kolem 900. Jednalo se o spontánní psaní dětí, názorů a myšlenek.“
(z rozhovoru s R.Lencovou)

Ohlásit tento příspěvek

Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: pát 14. kvě 2010 12:20:38 
Mám pocit, že se snažíme neustále něco novelizovat a usnadňovat dětem co se dá... Je v pořádku, že se učebnice začaly dělit na jednotlivé díly, aby na zádech nenosily celou knihovnu, ale jinak mám pocit, že tím, jak se ustupuje z požadavků na memorování, na zahlcování množstvím učiva,...celkově společnost degeneruje. Vzdělávání se zcukává na vyhledávání a třídění informací na internetu...ale ruku na srdce, co chcete třídit, když žáci nejsou schopni základní informace ani přečíst... A teď se bude ustupovat i od psaného písma? Další pošlapaná tradice bez závažného důvodu. Psací písmo má návaznost, logiku, potřebnou rychlost, takže ho zrušíme...zrušíme i/y, zrušíme násobilku (na co máme kalkulačky, ne?) a sedneme si k počítačům a budeme chatovat...

Ohlásit tento příspěvek

Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 353 ]  Přejít na stránku: Předchozí  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 36  Další