Do výuky češtiny patří taky literatura. Psal jsem tu např. o poezii a jak by se na ni mohlo jít. Rád bych něco řekl též k literární historii, vždyť tradičně patří k silným výukovým tématům (a jak víme, bývají s ní problémy).
Čili – proč se máme učit o historii literatury? K čemu nám to bude?
Pokusím se zcela pominout úvahy o literatuře jako o něčem, co hraje v našich národních dějinách mimořádně silnou roli (jakkoli je to víc než zajímavé a baví mě to a je to mj. jeden z tradičních důvodů, proč má ČjaL tolik místa v našich rozvrzích hodin). Ani mě nebude tolik zajímat literatura jako svědectví o svobodné lidské tvořivosti (=protiváha věd o hmotné nutnosti, čili věd přírodních, což mě baví možná ještě víc). Pokusím se tady nahlížet na literaturu a její historii jako na něco, co by mělo být předvedeno žákům v duchu hesla TUA RES AGITUR, čili Tebe se to týká. Což by jim mělo být předváděno pod pravidlem číslo 1 - NEOTRÁVIT!
Vím ze zkušenosti, že pedagogové nemají často úplně jasno v tom, proč zrovna ta či ona kniha je v uznávaném (našem, evropském, světovém...) kánonu. Čili proč o ní mají učit, čím si to zasloužila atd. Od takových titulů pryč – co jsem nečetl, nepromyslel, o tom pomlčím. Protože pak nemám šanci o tom mnoho smysluplného říci. Musím přece podat žákům věc tak, aby pochopili, že ty postavy a jejich příběhy se jich týkají, nebo budou týkat (nebo už týkaly). Kánon lit. historie největší měrou vytvářejí knihy, které představují dějiny odpovědí na existenciální – a tedy základní – otázky. Tzn. takové, které si dříve či později položí každý.
Nicméně je přece jen dobré začít s žáky otázkou Co vás baví za příběhy? Jak vypadají jejich hrdinové? Jaké mají vlastnosti? V jakých světech žijí? Mají přátele? Co je ohrožuje? Atd. Atp. Pozor! Nebudeme mluvit jen o hrdinech literárních! Naopak očekávejme hrdiny filmové, počítačové, mobilotelefonní a bůhvíjaké. Ale vždycky najdeme společné znaky s těmi, o něž jde nám – žijeme přece v evropské kultuře.
Když tedy shromáždíme názory ve třídě, můžeme pokročit k dalšímu – ukázat, že všechno už tu bylo, že všichni už dávno žili a vtělili se do mýtů, ság, pověstí, filmů. Ukázat, že právě to něco v nich je činí životaschopnými tisíce let – což dokážeme výletem do literární historie.
Můžeme klidně začít prvním akčním hrdinou, a tím je Héraklés. Budeme mluvit o jeho mimořádných schopnostech a činech – a srovnávat je s hrdiny našich žáků. Vždycky to bude stejné (já mám rád třeba barbara Conana, taky Johna Ramboa, nenechám si ujít ani Jamese Bonda nebo Aragorna – a jsem vždy napjatý, koho mi žáci přidají do sbírky! Jaké atributy bude mít! Héraklés měl kyj a kůži, James Bond má Walter PPK a Aston Martin). Typ akční hrdina má tedy mnoho derivátů; tady se vyplatí skočit i na legendy o středověkých rytířích či bohatýrech a nenápadně probrat otázku, jak to, že se stal legendárním zrovna svatý Václav??? To stojí za dobrou přípravu – žáci jistě mají v čítankách úryvky z legend a můžou mnoho najít na netu apod. Z diskuse s nimi se mnoho můžeme dozvědět. Můžeme přihodit i Jana Husa v podtématu Báseň a pravda – neboli Proč hrdinové nesmějí být tlustí, plešatí a pomenší? O co tomu Husovi vlastně šlo? Ale to už je takříkajíc jiná pohádka – stejně jako otázka, co se s těmi hrdiny v průběhu dějin vlastně stalo a jak jsme se dostali od dona Quijota ke Švejkovi.
Od hrdinů proti silám zjevným můžeme překročit k těm, kteří bojují proti silám nezjevným. Tady se mi vyplácí ukázat je na dvou klíčových evropských modelech, jak je představují židovský Jákob a řecký Oidipus. Samozřejmě stojí proti tomu, čemu říkáme Osud – a tady máme dobrou možnost ukázat, že osud, to může být rodina, do níž se narodíme, společenství, jež nás obklopuje, stát, který nad námi stojí. Uvidíte, že příklady z pozorování žáků se jen pohrnou! a snadno najdou analogie. Jákobovský motiv outsidera, který to někam dotáhne, je jeden z nejvděčnějších (je o něm každý třetí (nejen) americký film).
Když se na to budeme cítit, můžeme vložit i téma Český Honza. Odkud se bere ta představa, že nejlepší průprava k akčnímu hrdinství spočívá v dlouholetém válení se na peci? Cítím v tom něco hodně českého... znám nemálo těch, co si to myslí pořád.
Nebál bych se nyní přikročit k tématu, které se dá nazvat Věci nejsou takové, jako se jeví. Začněme pohádkou o Červené Karkulce (proč nepřipomenout zároveň s tím malou teorii epického a navázat jí na naše hrdinská vyprávění?). Vlk je Babička, Babička je Vlk, je vůbec Karkulka Karkulkou? Podívejme se vzápětí na vyprávění o Karkulce, jak ho hrůzostrašně převyprávěla Angela Carterová (vyd. česky v knize Krvavá komnata, čes. 1997, v ní najdeme i jiné "pohádky"!) pod výmluvným názvem Vlkodlak. A pak hned můžeme skočit k starořecké mytické analogii – k příběhu Amora a Psyché. A ke Krásce a zvířetí - taktéž najdeme hard verzi v Krvavé komnatě. A hned se ptáme Tak co, poznáváte ty příběhy? Vypravujte ty svoje! Věci nejsou takové, jako se jeví... o tom by se zkrátka měli žáci něco ve škole dozvědět. A chceme-li naučit něco dalšího o travestii, přidáme Karkulku 1999 Umberta Eca.
A další podobná témata jen nahodile, kuse a zkráceně – Gilgameš aneb Velká dobrodružná cesta (variace už jen ve starověku – Plavci na Argo, Odysseus; jistě budou znát Piráty z Karibiku – tak hurá k Dantovi a představit k tomu Peklo), Gilgameš a Enkidu aneb Ze soupeřů spojenci (asi už dnešní žáci neznají Vinnetoua a Old Shatterhanda; ale možná znají kapitána Kirka a důstojníka Spocka; ale hlavně mají žáci obdobné příběhy svoje), dále Kyklopové aneb temný horor...
Nesmíme zapomenout na dívky – už v Gilgamešovi se říká, co dokáže láska a žárlivost, Orfeův příběh k tomu přidává sílu umění, ve středověku pak slabounká žena zcela zlomí Bílého rytíře Lancelota... etc. ad libitum.
Zkrátka – tua res agitur.
A jeden z hlubinných důvodů, proč znát staré příběhy, žákům raději ani říkat nebudeme. Žijeme v čase, kterému pracovně říkám societaRESTART - všechno se prý dá restartovat; hra, tělo, prožitky, manželství. Příběhy nás však učí pravdu, příběhy nás učí umírat (Umberto Eco).
Že v tom ve výuce čas od času můžeme udělat např. trochu teoretický a chronologický pořádek, to je jasné. Stejně jako to, že věc můžeme propojit s výukou o literárních tvarech.
Mimochodem – literární tvary, to je také zajímavé. Ale to už tenhle předlouhý text opravdu neunese. Třeba někdy příště.
|
|