Pavlína Hublová píše:
Jsem trochu na rozpacích.
Když jsem někdy zaslechla něco o standardech, vždy to bylo ve spojitosti se standardem učitele. Tedy s tím, co a jak by měl učitel umět, znát, zvládat (velmi jednoduše řečeno).
Nebylo by lepší ty peníze, které by se případně hrnuly do těchto (pro mne zbytečných) šuplíků, využít nějak smysluplněji?
Takže moje odpovědi:
- Standard učitele by jistě potřeba byl.
- Standard žáka/vzdělávání (nebo jak to chcete nazvat) je zbytečné plýtvání silami (učitelů) a penězi (státu).
No to víte, změní se ministr, změní se priority, standard (a kariérní řád) učitele dnes nikoho nezajímá. Podpora není vítaná, školy a učitel si ale musí poradit se standardem výkonu žáka v uzlových bodech, který zatím jen visí ve vakuu... A ještě budou po učitelích (kterých, kdo je vybere a metodicky připraví...) chtít, aby standard definovali sami na výletě za Prahu...
Vyřešil by to nejspíš národní konsensus, že radikální změny vždy ihned po volbách (nové koště nejlíp mete) škodí nejen zdraví, ale i škole, dětem a ohrožují budoucnost národa (???) Kladu si otázku, zda na to není naše demokracie zatím příliš mladá...