Tento modul byl archivován. Vkládání a editace obsahu není možná.

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Chtějí učitelé pracovat s dokumenty typu standardu?
PříspěvekNapsal: sob 06. lis 2010 21:19:28 
Chtějí učitelé pracovat s dokumenty typu standardu?
Myslím, že z 99% NE. ŠVP je naprosto odradilo.

Hodnocení článku :
Hodnotit příspěvky mohou pouze registrovaní uživatelé.

PříspěvekNapsal: ned 07. lis 2010 6:43:07 
Člen Rady starších

Mně se zdá, že navzdory teoriím děláme vše pozpátku- napřed vytvoříme ŠVP a pak dodáme cíl v podobě standardů. Což by znamenalo pro některé opět přepracovávat několikaletou práci, kterou ani nestačili ověřit a nechci spekulovat o možných dopadech směrem k testování a výuce.
Standardy měly být na počátku a ne v polovině či na konci cesty.

Mám pocit, že prostě nelze dostatečně poměřit školy podle ŠVP a je potřeba dodat nástroj, aby se kontrolní orgány moc nenadřely hodnocením průběhu výuky a mohly jít jen po papírech.

Školy si svého ideálního žáka definovaly. Že každý může být někde jinde- to se prezentovalo jako přednost. Dítě může mít při přestupu potíže, ale takto to řešit není šťastné. I učitel potřebuje motivaci a pokud bude každou chvíli měnit dokumenty, se kterými pracuje, skončí to u formální výuky a drcení ke zkouškám.

Aby to mělo smysl, musel by někdo porovnat standardy dalších škol v Evropě- protože teď už žáci a studenti mohou studovat jinde, potom ve světě....

Zase tak bezuzdné naše školství není. Navíc tvorba standardů není a nemůže být otázka jediného volebního období....

Nechci se standardy pracovat. Vím, že žáček, který těsně vypadl z klasifikace lehké mentální postižení je odsouzen k trvalému neúspěchu a nepotřebuji mít standard. Prostě s ním budu pracovat podle svého svědomí i proti osnovám.

Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: ned 07. lis 2010 20:11:44 
Člen Rady starších

Jana Blažková píše:
Mně se zdá, že navzdory teoriím děláme vše pozpátku- napřed vytvoříme ŠVP a pak dodáme cíl v podobě standardů. Což by znamenalo pro některé opět přepracovávat několikaletou práci, kterou ani nestačili ověřit a nechci spekulovat o možných dopadech směrem k testování a výuce.

Televizními novinami dnes proběhla zpráva, jak ministerstvo do několika měsíců vytvoří vzorový ŠVP (alespoň pro hlavní předměty), aby školy mohly své programy do začátku nového školního roku přepracovat, protože (světe, div se) děti mají problémy při stěhování s návazností učiva

Blázním já nebo někdo nahoře?

Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: úte 09. lis 2010 17:53:50 

Pavel Laskavec píše:
A proč proboha řadíte příspěvky od nejstaršího??

Myslím, že si to můžete nastavit podle vlastní potřeby..

Naposledy upravil Petr Koubek dne stř 10. lis 2010 9:27:04, celkově upraveno 1

Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: úte 09. lis 2010 18:02:00 

Pavlína Hublová píše:
Jsem trochu na rozpacích.
Když jsem někdy zaslechla něco o standardech, vždy to bylo ve spojitosti se standardem učitele. Tedy s tím, co a jak by měl učitel umět, znát, zvládat (velmi jednoduše řečeno).
Nebylo by lepší ty peníze, které by se případně hrnuly do těchto (pro mne zbytečných) šuplíků, využít nějak smysluplněji?
Takže moje odpovědi:
  • Standard učitele by jistě potřeba byl.
  • Standard žáka/vzdělávání (nebo jak to chcete nazvat) je zbytečné plýtvání silami (učitelů) a penězi (státu).

No to víte, změní se ministr, změní se priority, standard (a kariérní řád) učitele dnes nikoho nezajímá. Podpora není vítaná, školy a učitel si ale musí poradit se standardem výkonu žáka v uzlových bodech, který zatím jen visí ve vakuu... A ještě budou po učitelích (kterých, kdo je vybere a metodicky připraví...) chtít, aby standard definovali sami na výletě za Prahu...
Vyřešil by to nejspíš národní konsensus, že radikální změny vždy ihned po volbách (nové koště nejlíp mete) škodí nejen zdraví, ale i škole, dětem a ohrožují budoucnost národa (???) Kladu si otázku, zda na to není naše demokracie zatím příliš mladá...

Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: úte 09. lis 2010 18:08:02 

Mgr. Hana Pilařová píše:
Televizními novinami dnes proběhla zpráva, jak ministerstvo do několika měsíců vytvoří vzorový ŠVP (alespoň pro hlavní předměty), aby školy mohly své programy do začátku nového školního roku přepracovat, protože (světe, div se) děti mají problémy při stěhování s návazností učiva

Hm, taky jsem to slyšel. Snad to bude aspoň ministerstvo školství. :?:
Jestli to vyvěsí, odpadne ale zase spousta práce inspekci, jak zde již někdo navrhoval...

Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: úte 09. lis 2010 18:23:12 
Člen Rady starších

Mgr. Hana Pilařová píše:

Heslo nového ministra: Všechno špatně, zpátky na stromy.
Jak to dopadne se vzorovým švp? Vzniknou osnovy, jen se to bude jmenovat jinak.

Trochu pozdě, už jsme na našem švp vypotili krev a teď, abychom nezaháleli, jej budeme přepisovat podle šablonky. Petfektní nápad!
Těším se, dlouho jsem už neposeděla (zadarmo!) u textů v počítači, a nedělala CTRL+C a CTRL+V!

Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: úte 09. lis 2010 19:01:55 

Určitě je možné analyzovat příčiny současných trendů. Přesto téma standardů není nesmyslné. Minimálně i zpráva u stavu školství na absenci standardů poukazuje. Proto se držme tématu a pokusme se přispět k tomu, aby vzniklý standard skutečně mohl pomoct alespoň části učitelů.

Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: úte 09. lis 2010 19:38:42 
Člen Rady starších

Tomáš Pavlas píše:
Určitě je možné analyzovat příčiny současných trendů. Přesto téma standardů není nesmyslné. Minimálně i zpráva u stavu školství na absenci standardů poukazuje. Proto se držme tématu a pokusme se přispět k tomu, aby vzniklý standard skutečně mohl pomoct alespoň části učitelů.

Nesouhlasím. Nedělejme standardy, když pochybujeme o jeho smyslu, postavení, vztahu k RVP. Zase stavíme od střechy! Tématem je otázka, zda Učitelé chtějí pracovat s dokumentem typu standardu. Myslím, že nechtějí. Nevím o nikom, kdo by chtěl. Důvodů bylo řečeno již mnoho. A kladu otázky: Kde byli všichni zastánci standardů, když se připravovalo RVP? Proč se tedy nezačalo právě standardy? To se muselo čekat na zprávu o stavu školství?

Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: úte 09. lis 2010 19:56:13 
Člen Rady starších

Nechci řešit další papíry, moc neřeším ani ŠVP, nechci ani rozvíjet kompetence, nechci ani průřezovně řezat, chci JENOM normálně a obyčejně učit.
Chci, aby moji žáci něco uměli, abych jim neznechutila školu, chci, aby se ve třídě občas zasmáli a aby je semtam škola bavila, aby byla moje výuka smysluplná a pochopitelná. A k tomu nepotřebuju milion papírů a kdo to nechce, tak mu žádný papír nepomůže.

Hodnocení článku :

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 51 ]  Přejít na stránku: Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další