Vaclav Nadvornik píše:
Vážení diskutující,
podel mého názoru, kdo učí dobře, nemá problém tyto standardy naplnit a ještě mu zbyde mnoho času na další témata, programy, která nejsou v nich uvedena. (Zvláště, když je výuka ICT posílena v ŠVP z hodin disponabilních)
Ti, kdo neučí dobře, těm nepomůže žádný sebevětší sebelepší standard.
Takže toto minimum je nastaveno poměrně dobře, až na vyjímky obsahuje to, co je nyní třeba. Je jasné, že za 5 let to vše bude úplně jinak, ale to teď nemáme šanci řešit. Snad bude možná revize standardů, až se technologie pohne vpřed.
PS. CTRL+C také nepoužívám, neboť na mém počítači nefunguje.
Dobrý den,
asi chápu Váš přístup (problem s naplněním nemám a protože jsem schopný "nedodělky dodělám"), osobně se s ním celkem i ztotožňuji, jako středoškolský učitel s ním mám ale problém - ve vztahu
k těmto standardům:
- pokud jsem se správně díval, tak je fajn, že k nám nastoupí žák, který na velmi slušné úrovni ovládá textový editor, ale vytvořený soubor nenajde - neb stromová struktura mu nic neříká a o vyhledávání taky neslyšel (a že zrovna Vy jste to doučil je krásné, ale nic neřešící)
- s tím souvisí i Ctrl+C - což není kvaziproblém - to je problém ukazující na zpracování katalogu - něco vážíme o gramech, něco po tunách.
Mne v prvé řadě zajímá standard, na kterém mohu stavět, až následně žáci schopných učitelů, které se budu snažit posunout dál.
Pokud přijdu stavět střechu na dům, který stavěli perfektní zedníci - ale jednotlivě, každý jindy a věděli, že složení malty muselo být v poměru písek X voda X cemet : 5,36 X 1,825 x 0,052 a že zdi mají vést někde nahoru - tak se mi ta střecha nebude dělat snadno. A to ti zedníci uvidí, co udělal někdo jiný, schází se učitelé ZŠ, aby "viděli, co dělají ostatní", aby doplnili další témata? Nevím, ptám se - pokud ano, můžeme možná na "úřednici štěkají, učitelé učí (dobře) dál" přistoupit.