Radek Sárközi píše:
Tohle je právě příklad výroku, které mi u pana Dvořáka vadí. Kurikulární reforma přece nedeklarovala, že jejím cílem je zlepšit čtenářskou nebo matematickou gramotnost u žáků. Tyto pojmy se v RVP ZV ani nevyskytují! Proto nemůžeme tvrdit, že se to reformě nepodařilo... Úspěch reformy můžeme hodnotit jen ke vztahu k cílům, které si stanovila.
Autoři Strategie mají obavu, že reforma (RVP) nemůže splnit své cíle, pokud bude úroveň čtenářské a matematické gramotnosti tam, kde podle PISA je. V dokumentu se o tom na několika místech mluví. Neumím si dost dobře představit, jak budou žáci vybaveni kompetencí učit se, když zaostávají za svými vrstevníky z jiných zemí ve schopnosti porozumět výkladovému textu. Mám pochybnost, jak budou schopni řešit problémy, když se dramaticky zhoršuje jejich schopnost chápat kvantitativní a prostorové vztahy (= matematická gramotnost).
Na jednu stranu nám zde kolega Sotolář vytýká, že čtenářská gramotnost je plně pokryta KK komunikační, na druhou stranu kolega Sárközi tvrdí, že čtenářská gramotnost není cílem reformy, tudíž její deficit není neúspěch reformy. Neprotiřečíte si tu, pánové?
Evopská unie k tomu říká:
Získávání základních dovedností v oblasti čtenářské gramotnosti, matematiky a přírodních věd na školní úrovni je zásadní pro rozvoj klíčových kompetencí v rámci kontinuity celoživotního učení.Abych se přiznal: mě ani tak nezajímá, co je nebo není v RVP ZV, mě zajímá, co potřebuje absolvent základního vzdělávání. Jestli se to shoduje s RVP, tím lépe.
(Proč jsme nakonec nevybrali i přírodovědnou gramotnost, o tom výše. Ale i to může být předmětem diskuse. Jsem přírodovědec, didaktikou přírodních věd se zabývám, dokonce, pane Sárközi, vedu kurz Věda a technika pro děti, nemám sebemenší důvod být proti přírodovědné gramotnosti.)