Radek Sárközi píše:
Podle mě jsou odborníci na čtenářskou gramotnost ti, co v této oblasti něco dělají pro učitele a žáky...
Už jsem si všiml, že pan Sárközi se cítí hodně povolaný rozhodovat tady o tom, kdo je a kdo není odborník. Nelíbí se mi to, děkuju mu tedy za jeho dosavadní podněty k věci a za jeho končící účast zde.
Náš problém není v tom, že by tu nebyli žáci s dobrou úrovní čtenářské gramotnosti. Ani nikdo netvrdí, že to určité školy neumějí. Problém je, že v systému je mnoho žáků, kteří nedosahují ani základní úrovně gramotnosti nutné pro fungování v současné společnosti (a kteří tudíž postrádají i důležité KK). Problém je, že jsme dokázali rozvíjet matematickou gramotnost, ale teď se nám to daří čím dál hůř atd.
Naše problémy nejsou nutně v tom, že bychom nevěděli, jak rozvíjet tu či onu gramotnost.
Možná je náš největší problém, jak to udělat plošně, tak, aby v systému nebyli žáci, které zásadně poškodí to, že narazili na špatného učitele, špatnou školu, špatnou učebnici apod. Takže náš problém možná nepotřebuje k řešení (jenom) odborníka, který umí něco udělat pro žáka nebo pro konkrétního učitele, ale (také) odborníka, který umí nastavit systém tak, aby nevykazoval takový rozptyl parametrů jako české školství.
Když se rozhlédnete po světě, pane Sárközi, zjistíte, byla řada reforem, které se povedlo zlepšit výsledky v
některých školách, ale málo reforem, které se povedlo něco udělat s
většinou škol. A to je problém, o který zde jde, a proto nestačí mít jen odborníky na práci na úrovni školy a třídy, i když
i ta je nezbytná.
Např. prof. Hejný, kterého se zde diskutující dovolávají, připravuje ve spolupráci s MŠMT ověřování postupů rozvoje matematické gramotnosti. Ale zde, v rámci této Stragegie, se nebavíme o tom, zda žáci potřebují víc "konstruktivismu" nebo víc "drilu" nebo víc něčeho jiného. Zde se bavíme o tom, jak podpořit, aby ta opatření, která třeba doporučí M. Hejný, O. Hausenblas, nebo možná i R. Sárközi, došla i do těch škol, kterým to zatím bylo šumafuk. Proto potřebujeme různé odborníky, a já si nenechám od pana Sárköziho radit, kdo je pro tuto práci kompetentní a kdo ne.