Janek Wagner píše:
Dominik Dvořák, jako reprezentant předkládajícího pracovního týmu, místo věcných argumentů prokazatelně lže. A je třeba věci nazývat konečně pravým jménem.
A znova. Hájím se tedy jen kvůli týmu. Každé z mých tvzení se opírá o nějaké informace, které mám. Je možné, že nemám všechny informace, že mám nesprávné informace apod. Mohl jsem se dopustit v této diskusi určité zkratky. Ale nemyslím si, že by to bylo tak, že by to pana JW opravňovalo k tomu, co zde dělá.
1. "A nic se nedělo." - například do projektu EU peníze školám za 4,5 miliardy se zařadily šablony na podporu čtenářské i matematické gramotnosti.
Ještě v roce 2009 uvádí zde mnohokrát zmiňovaná Jana Straková:
"Prvním z těchto problémů je nízká úroveň čtenářské gramotnosti české žákovské populace. Poprvé na tento problém poukázal výzkum čtenářské gramotnosti v roce 1995 a každé další šetření v této oblasti tento nedostatek systému potvrdilo. Přesto nebylo přijato žádné opatření, které by cílilo na posílení čtenářských kompetencí, které by vedlo k lepší přípravě učitelů v této oblasti, poskytlo jim metodické podklady, podpořilo rozvoj čtenářských dovedností v jiných předmětech, apod."
"Výzkumy veřejného mínění (např. Straková, Basl, Veselý 2006) ukazují, že veřejnost potřebu změny necítí a velmi rozporuplné se v tomto ohledu jeví i výpovědi učitelů a ředitelů škol (např. Kartouz 2006; ÚIV 2002-2008). Nedostatečné porozumění potřebnosti změn je pravděpodobně jednou ze závažných příčin, které způsobují, že na mnoha školách je kurikulární reforma realizována pouze formálním způsobem
(ÚIV 2002-2008)."
2. "A Dobešovi předchůdci nejvíc peněz z fondů EU posílali na environmentální výchovu." - z 53 miliard z OP VK šlo na enviromentální výchovu minimum, z MŽP rovněž.
"V rámci první výzvy operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (VPK) ESF dostaly ekologicky zaměřené programy 220 z celkem šesti set milionů korun. Samozřejmě, že na úkor jiných vzdělávacích oblastí." (Učitelské noviny)
3. "krize financování regionálních škol (...) nevytvořil" - krizi vyvolal nesystémovými zásahy do tarifů a přípravou nesmyslného konceptu ideálně zaplněné třídy - první se už asi napravit nedá, druhé naštěstí nový ministr pozastavil.
To jen poukázalo na problém neudržitelnosti sítě škol v současné podobě, který zde reálně existuje. Jeho podrobná analýza vyžaduje víc času.
4. "ESF (...) nevytvořil" - díky Dobešem prosazovaným projektům OKNO, SPORT, FINGRAM a desítkám dalších je od konce loňského roku ohrožen celý OP VK - nový ministr přípravu více než dvaceti takových IPn zrušil, jinak by s MŠMT pracovníci EK již vůbec nejednali. O nevyčerpané peníze z OP VK (jde o cca 4-5 miliard) díky Dobešovi školství každopádně přijde.
Jistě, ty projekty, které uvádíte, jsou asi neobhajitelně hloupé a jsem rád, že byly zastaveny, ale nejsou tak úplně vizitkou Dobeše. Tady zase personalizace problému zastírá hlubší příčinu, jíž je krize kapacity systému peníze absorbovat. Jinak se obávám, že ESF dále maskují strukturní krizi financování školství. Konečně skutečnost, že problémy postihly všechny rezorty, ukazují, že sice za J. Dobeše se v tom obzvlášť brusilo, ale že jde o krizi celé státní správy.
Ale měl jsem se držet toho "nic nevysvětlovat". Když tady napíšu, že je zrovna osm hodin, vy napíšete že jsem chronický lhář, protože je 20 hodin. Je to marné, marné, marné.