Tento modul byl archivován. Vkládání a editace obsahu není možná.

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Interaktivita s využitím technologií - náměty na činnosti
PříspěvekNapsal: stř 13. led 2010 23:25:58 

Pavlína Hublová píše:
Osobně bych vyzdvihla několik kladů, které mě těší (a můžeme pouvažovat, nakolik jsou opravdu "interaktivní"):

• nemám moc kvalitní písmo... a protože učím v 1. třídě, vyhovuje mi, že mohu texty psát na klávesnici v odpovídající kvalitě;
  • zvětšování a zmenšování obrázků podle potřeby... není problém si připravit víc obrázků a pak podle průběhu hodiny využít jen některé;
  • ve spojení s vizualizérem nemám už problém s ukázkou práce s pomůckami (kolečka, peníze apod.) ani s popisem, jaké cvičení se nyní bude dělat (vím, problém elementaristů, ale VELKÝ);
  • využití výukových programů (ano, Janku, LANGmaster opravdu nemám) a didaktických her z internetu... všichni žáci mohou postupně u tabule pracovat, jejich práci vidí celá třída;
  • možnost kdykoli reagovat na vývoj hodiny vyhledáním obrázků, filmů na internetu nebo využití propojených programů, např. Google Earth (dokonalá představa světa pro žáky).

Pavlíno, přemýšlela jste jako elementaristka nad využitím interaktivní tabule pro průpravné cviky k rozvoji písařský dovedností dětí? Když jsem učil v první třídě, interaktivní tabule jsem ještě neznal. Vzpomínám si na jednu aktivitu s dětmi v hodinách psaní. Měl jsem na boční stěně nalinkovanou obyčejnou černou tabuli. Vždy před nácvikem psaní do písanek jsem pozval děti, které písmeno nejprve opisovaly na tuto tabuli. Společně jsme si pak ukazovali, kde je co správně a naopak kde jsou jaké chyby. Když jsem se sekal s interaktivní tabulí zvažoval jsem, zda by se nedala využít nějakým podobným způsobem.

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :
Hodnotit příspěvky mohou pouze registrovaní uživatelé.

Předmět příspěvku: Re: Interaktivita s využitím technologií - náměty na činnosti
PříspěvekNapsal: čtv 14. led 2010 21:52:07 
Člen Rady starších

Jindřich Strejček píše:
Pavlíno, přemýšlela jste jako elementaristka nad využitím interaktivní tabule pro průpravné cviky k rozvoji písařský dovedností dětí? Když jsem učil v první třídě, interaktivní tabule jsem ještě neznal. Vzpomínám si na jednu aktivitu s dětmi v hodinách psaní. Měl jsem na boční stěně nalinkovanou obyčejnou černou tabuli. Vždy před nácvikem psaní do písanek jsem pozval děti, které písmeno nejprve opisovaly na tuto tabuli. Společně jsme si pak ukazovali, kde je co správně a naopak kde jsou jaké chyby. Když jsem se sekal s interaktivní tabulí zvažoval jsem, zda by se nedala využít nějakým podobným způsobem.

Používáme zcela samozřejmě :)
Ulehčuji si práci: pomocí vizualizéru "naskenuji" stránku z písanky, kterou budeme psát - děti postupně chodí k tabuli a obtahují vzory písmen, slabik a slov...
Když se učíme nové písmeno, mohu z dálky komentovat (a ústně vést) žáka ke správnému postupu. Ten slovník je takový dětský, náš, ale zabírá. Takže např. malé v: šneček leze nahoru - spadne do dolíku, opatrně vyleze a písmenko zakončíme krátkou ručičkou :D

Báječné to bylo, když jsme dělali grafomotoriku - žádné lepení plakátů a flipchartů na zeď! Prostě jen IT a prstík společně s celou rukou až k rameni pracuje. Bezva!

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: pon 18. led 2010 1:00:48 

Pavlína Hublová píše:
Používáme zcela samozřejmě :)
Ulehčuji si práci: pomocí vizualizéru "naskenuji" stránku z písanky, kterou budeme psát - děti postupně chodí k tabuli a obtahují vzory písmen, slabik a slov...
Když se učíme nové písmeno, mohu z dálky komentovat (a ústně vést) žáka ke správnému postupu. Ten slovník je takový dětský, náš, ale zabírá. Takže např. malé v: šneček leze nahoru - spadne do dolíku, opatrně vyleze a písmenko zakončíme krátkou ručičkou :D

Báječné to bylo, když jsme dělali grafomotoriku - žádné lepení plakátů a flipchartů na zeď! Prostě jen IT a prstík společně s celou rukou až k rameni pracuje. Bezva!

Díky Pavlíno, moc zajímavé. :)

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: pon 18. led 2010 19:34:40 
Člen Rady starších

Jindřich Strejček píše:

...jen mám pocit, že to zrovna moc interaktivní není. Až si to přečte Janek Wagner, ten nás zase rozcupuje :roll:

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: čtv 21. led 2010 11:01:43 

Pavlína Hublová píše:
Jindřich Strejček píše:

...jen mám pocit, že to zrovna moc interaktivní není. Až si to přečte Janek Wagner, ten nás zase rozcupuje :roll:

Necháme se překvapit :-). Jinak se mi moc líbí vaše sbírka on-line aplikací pro IT, na kterou jste odkázala ve skupině Základní vzdělávání. Zajímavá služba ta LifeBinders.

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: čtv 21. led 2010 18:57:03 
Člen Rady starších

Jindřich Strejček píše:
Jinak se mi moc líbí vaše sbírka on-line aplikací pro IT, na kterou jste odkázala ve skupině Základní vzdělávání. Zajímavá služba ta LifeBinders.

Díky.
Objevila jsem celkem nedávno a musím říct, že využívám přímo ve třídě. Zástupce odkazu na album jsem si dala do složky s interaktivními přípravami a každý den si tam něco vyberu. A protože jsou hned k dispozici náhledy, vím přesně, o co se jedná. Jen bych uvítala, kdybych tam někde mohla mít ještě bližší popisky. Takhle musím psát dlouhé nadpisy, abych věděla, co to je a to se mi moc nelíbí...
Když už byla složka moc plná, vytvořila jsem kopii, takže mám složku, kam dávám odkazy pro využití ve vyšších třídách. Postupně bych chtěla vytvořit složky pro každý ročník.
Tvořím pro sebe, ale těší mne, když to není jen tak do šuplíku...

Ještě jednou díky za pochvalu. :oops:

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: čtv 21. led 2010 19:19:54 
Člen Rady starších

noooo .. já za to děkuji .. páč jsem právě našla něco, co se nám bude hodit k naši Expedici RETURN http://www.zsstraz.cz/web/index.php?a=383 .. uhodnete co ze sbírky pro I. ročník to je? :)

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: čtv 21. led 2010 19:27:22 
Člen Rady starších

Podobnou věc, jako LiveBinders jsem potkala včera: Pearltrees. Vypadá to krásně... jenže mám místo notebooku takovou starou šunku, že než se mi něco rozhýbe, tak bych vyrostla.
Ale třeba je někdo větší hračička...

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: čtv 21. led 2010 19:31:36 
Člen Rady starších

Mgr. Hana Pilařová píše:
noooo .. já za to děkuji .. páč jsem právě našla něco, co se nám bude hodit k naši Expedici RETURN http://www.zsstraz.cz/web/index.php?a=383 .. uhodnete co ze sbírky pro I. ročník to je? :)

Tak tuším, že to bude náš velmi oblíbený mimozemšťan, ne?
O přestávce děti řičí blahem, když jim ho tam dám. Hned se utvoří fronta... a já jsem si uvědomila, jak s lehkostí zvládají parádně symetrii, tj. učivo geometrie - osovou souměrnost. Není to sranda?

Když už jsem u těch přestávek, tak absolutním vítězem je tato aplikace. Jestli neznáte, tak doporučuji. Možná, že i vás dostane do kolen.

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :

PříspěvekNapsal: čtv 21. led 2010 19:37:45 
Člen Rady starších

BINGOOOOOO .. přesně ten ... Před chvílí jsem musela Honzíkovi slíbit, že si zítra pohraje taky :)

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  
Hodnocení článku :

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 58 ]  Přejít na stránku: Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další