1.září 2007:http://www.lidovky.cz/lpeni-na-krasopisu-nici-rukopis-dns-/ln_noviny.asp?c=A070901_000095_ln_noviny_sko&klic=221187&mes=070901_0„Jak nám předlohové psací písmo slouží, jsem se mohla přesvědčit při výzkumu dětského psaní na řadě českých základních škol a při porovnání například s mezinárodními základními školami sídlícími vPraze, které pracují s jinou psací předlohou.
Založila jsem si také „sbírku“ rukopisného písma, kam patří dětské i dospělé rukopisy. Oslovovala jsem všechny generace lidí narozených na území České republiky v letech 1913-1989, především však dospělé, kteří mají již vypsaný zralý rukopis.
Z výzkumu vyplynulo, že 49 procent dospělých píše písmem spojeným, vycházejícím z psacího vzoru (třetina z nich ale používá u velké abecedy tiskací písmena), tento styl je však nejméně čitelný. Písmem částečně spojeným píše 17 procent lidí (více než polovina z nich používá u velké abecedy tiskací písmena),
29 procent lidí kurzivou, tedy nakloněným nespojeným písmem, u něhož rozlišují velkou a malou abecedu (všichni používají u velké abecedy tiskací písmena) a pět procent dospělých písmem tiskacím, nerozlišujícím velkou a malou abecedu.
Písmo částečně spojené s tiskacími velkými písmeny nebo kurziva vyšly v porovnání jako nejčitelnější.
Děti ve školním věku jsou v psaní mnohem aktivnější než jejich „pasivní“ rodiče, kteří svůj rukopis buď nepoužívají, nebo více píšou na počítači. Děti na základních školách a středoškoláci používají svůj rukopis snad nejvíce, a to v rámci výuky, která od nich rovněž vyžaduje čitelnost projevu.
Věk 10 až 15 let je právě doba, kdy se začíná dětský rukopis formovat do osobité nepředepsané polohy (tak jako se formuje tělo a mysl v období puberty). Děti v tomto věku se v rámci svých možností snaží uchopit předlohové písmo do svých rukou a naučit se jím vyjadřovat, čitelně psát -komunikovat. Překvapilo mne, že jsem se v dětském písmu setkala se stejnými skupinami forem písma jako u dospělých a v podobném poměru: 47 procent dětí píše písmem spojeným (jsou nejblíže školnímu psacímu vzoru); 40 procent dětí píše písmem částečně spojeným (z nichž většina používá u velké abecedy tiskací písmena);
11 procent dětí píše kurzivou rozlišující velkou a malou abecedu (všechny používají u velké abecedy tiskací písmena); dvě procenta píšou písmem tiskacím, tzv. hůlkovým, kde nerozlišují velkou a malou abecedu.“
(Autor: R.Lencová)22.dubna 2010:http://www.rodina.cz/clanek7679.htm„Výzkumy, které jsem prováděla před sedmi lety…...Dospělých rukopisů jsem nasbírala několik stovek exemplářů, s tím, že písaři opisovali zadaný text - abych měla srovnání určitých písmen a tvarů. Dětských rukopisů jsem měla k dispozici kolem 900. Jednalo se o spontánní psaní dětí, názorů a myšlenek.“
(z rozhovoru s R.Lencovou)