Karel píše:
Mě by zajímalo jaký je vztah (či rozdíl) mezi výstupy RVP a standardy. Já tam totiž rozdíl nevidím.
Standard zatím není vytvořen, proto porovnání je dosti obtížné. Přesto srovnáním zahraničních příkladů a formulací očekávaných výstupů z RVP správně usuzujete, že rozdíl nemusí být příliš velký.
Při jeho formulaci je potřeba zohlednit, jaké důvody vedly k jeho vzniku.
Minimálně lze odlišit obsahový standard, který by mohl být podobný formulacím v dnešních RVP a standard evaluační, který by měl umožnit zhodnotit a porovnat dosažený pokrok. Nechci příliš komplikovat téma podoby standardu, přesto je asi důležité vnímat podstatný rozdíl i mezi formulací očekávaných výstupů, které jsou zformulovány jako "žádoucí" tzn. někde na hladině optimální nebo průměrné (dosáhne ji průměrný žák) a případnou podobou obsahového standardu, který by mohl definovat úroveň zcela základní - minimální (kterou by měli dosáhnout v podstatě všichni žáci).
Sám si pamatuji, že okolo hladiny dosahovaných výstupů jsme s některými učiteli na naší škole diskutovali a vnímali jsme i potřebu určitého vyjasnění právě této hladiny. Nevím zda jsem Vám odpověděl dostatečně, ale pokud ne, napište doplňující otázku.